Fanny Lecluyse strandt in reeksen 100m schoolslag

© (Foto BELGA)

Fanny Lecluyse is er zondag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finales van de 100 meter schoolslag op de Olympische Spelen in Tokio.

In de derde reeks tikte de 29-jarige Lecluyse als vijfde aan in 1:07.93. Haar Belgisch record bedraagt 1:06.97. Ze liet de 26e tijd van alle deelneemsters optekenen. De beste zestien kwalificeerden zich voor de halve finales, die maandag op het programma staan.

De Zuid-Afrikaanse Tatjana Schoenmaker was de snelste in een nieuw olympisch record (1:04.82), voor de Amerikanen Lydia Jacob (1:05.52) en Lilly King (1:05.55).

Fanny Lecluyse neemt in Japan voor de derde keer deel aan de Olympische Spelen. Zowel in 2012 in Londen (19e op 200m school) als vier jaar later in Rio de Janeiro (28e op 100m school, 17e op 200m school) eindigde haar parcours in de reeksen.

Lecluyse komt in Tokio ook nog in actie op de 200m school, de reeksen zijn komende woensdag voorzien.

Toch wat teleurstelling bij Lecluyse

“Ik ben wat teleurgesteld want ik zwem even snel als een maand geleden, toen ik in volle voorbereiding zat. De tweede 50 meter was het precies alsof ik tegen de stroom aan het zwemmen was. Ik ga straks met mijn trainer bekijken wat er niet ging. Maar het is wat het is en ik focus nu op de 200.”

Lecluyse zwemt naar eigen zeggen goede tijden op training maar heeft toch al enkele dagen een “slecht gevoel in het water”. “Ik trek mij op aan het feit dat de tijden snel zijn, maar mijn gevoel zat vanaf het begin niet goed. De eerste 50 voelde wel OK maar de tweede 50 lag ik precies veel te diep in het water. Ik weet niet hoe dat komt.”

Lecluyse heeft nu drie dagen, tot woensdag, om de batterijen op te laden voor haar geliefde 200 meter schoolslag. Daar blijft de ambitie om, voor het eerst in drie olympische deelnames, de reeksen te overleven en zelfs de finale te halen. “Mocht ik doorgegaan zijn op de 100 zou ik sowieso gepast hebben voor de halve finales want mijn focus ligt op de 200. Maar ik moet wel toegeven dat ik wat ontgoocheld ben, want ik had hier meer van verwacht. Maar ik ga er ook niet van wakker liggen. Ik moet dit gewoon loslaten en focussen op het volgende nummer.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.