Yorben Lauryssen houdt ook als junior dubbelbaan vol

Yorben Lauryssen boekte met de Koppenbergcross een heel prestigieuze overwinning. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Yorben Lauryssen, onder meer winnaar op de Koppenberg, mag zichzelf, aan de vooravond van het BK in Kruibeke, een grote onderscheiding als eerstejaarsjunior in het veldrijden toekennen.

“Ik durfde zelfs niet dromen dat het zo’n vlotte vaart zou nemen”, bekent Yorben. “Het zat van meet af aan goed met ereplaatsen in Wiekevorst (tiende), Stabroek (derde), de Hotondcross in Ronse (zevende), Tielt (derde), Bredene (negende)… Het mooiste was vanzelfsprekend mijn triomf op de Koppenberg, waar ik het zelfs haalde van de tweedejaars Yente Peirens en Joran Wyseure en een stel buitenlanders. Eigenlijk kon mijn seizoen al op 1 november niet meer stuk, maar mijn honger was daarmee niet gestild. Mijn val in Namen brak wel meer dan een beetje mijn elan door een opspelende rug die door mijn sportdokter, met een osteopaat in steun, nog steeds behandeld wordt. Maar het evolueert gunstig.”

Top vijf op BK?

“Toch was ik met mijn negende plaats vorige zondag in Brussel niet helemaal tevreden”, vervolgt Yorben. “Hopelijk was het de slechte generale repetitie voor een prima opvoering komende zaterdag in het kampioenschap van België in Kruibeke, waar ik in de top vijf hoop te eindigen. Dat moet zowat mijn ideale positionering zijn als eerstejaarsjunior. Voor het korte vervolg van deze winter heb ik geen afgelijnde ambities meer. Ik laat het een beetje op mij afkomen, zoals ik aan het begin van de herfst deed. Dat het totaalplaatje fraai zal ogen, dat staat nu reeds vast.”

Eigenlijk kon mijn seizoen al niet meer stuk op 1 november, maar mijn honger was niet gestild

Na een even wijselijke als verdiende competitiestop zal Yorben zich vanaf eind april, begin mei ook opnieuw smijten op de weg. Als tweedejaarsnieuweling manifesteerde hij zich in 2018 als een smaakmaker en maakte hij vooral indruk in zijn halve thuiskoers in Snellegem, waar hij als onverdroten aanvaller een solo van 20 kilometer opzette. Hij kwam er echter zwaar ten val toen hij voor een premie spurtte, maar behaalde een week later – nog steeds met een open knie – een indrukwekkende zege in Lichtervelde, zijn tweede na een nog mooiere triomf in Lauwe anderhalve maand eerder. Yorben oversteeg het regionale circuit met sterke prestaties in de Tour de la Basse Meuse (vooral tweede in de hellende tijdrit), hetprovinciaal kampioenschap op de weg in De Panne bij de tweedejaarsnieuwelingen (vijfde), de Nederlandse Omloop van de Maasvallei (achtste), de Ardennenkoers in Herbeumont (veertiende) en het BK in Liedekerke (negende).

Sportwetenschappen

Yorben zal er als eerstejaarsjunior op dezelfde manier zijn grootste gemene delers uit halen, waarbij de verhoogde afstand en de opgedreven lastigheidsgraad in zijn voordeel zullen spelen. Hopelijk wordt hij aan het einde van de rit met l’embarras du choix geconfronteerd zoals Jasper Dejaegher, maar dan met een pijnloze voorgeschiedenis. Yorben Lauryssen hoopt zijn dubbelbaan als coureur nog lang vol te houden en dat niet eens ten koste van zijn studies sportwetenschappen ASO aan het KTA Brugge, waar hij nogal wat soulmates terugvindt.