Tessa Vermeersch uit Lichtervelde debuteert als nieuwelinge in het wielerpeloton

Tessa Vermeersch. © foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Tessa Vermeersch is een nieuwe naam in het wielerpeloton. De 14-jarige Lichterveldse hoopt veel bij te leren als nieuwelinge. Met Gilbert Desmet en Michel Pollentier heeft ze alvast grote voorbeelden binnen de familie.

“Thuis keek ik altijd samen met mijn papa Jeroen en broer Lowie naar de koers. Daardoor kreeg ik meer en meer zin om er zelf aan te beginnen”, opent Tessa Vermeersch, die haar eerste stappen in de wielersport zet bij CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare. “Ik heb wat opzoekingswerk gedaan en bij Jonge Renners Roeselare was er een infoavond. We waren meteen overtuigd, omdat er zo’n goede begeleiding is en veel trainingen. Het waren wel allemaal nieuwe gezichten voor mij.”

“Het clubkampioenschap was mijn allereerste wedstrijd, maar er staan er nog een paar op het programma. Het was heel leuk, vooral om meteen clubkampioene te worden. Al had ik vooraf veel zenuwen, maar van zodra ik startte, waren die zenuwen weg. Sowieso zou ik winnen, omdat ik het enige meisje van de club bij de nieuwelingen ben. Maar het was wel een speciale ervaring.”

Trainen met papa

“Mijn volgende wedstrijd staat gepland op 15 maart in Heule”, vervolgt Tessa. “Van Arne Wallays krijgen we trainingsschema’s die we kunnen volgen. We krijgen ook een pak tips, onder meer wat je voor de koers allemaal moet doen en moet meebrengen. Tijdens de koers mogen we zelf een beetje zoeken hoe we het het best aanpakken. Nu train ik nog alleen en in het weekend rijd ik samen met mijn papa. Dat zijn meestal grote tochten.”

Andere sporten beoefende Tessa voorheen nog niet. “Wielrennen is dus de eerste sport die ik beoefen. Ik vond dat ook meteen het leukste. Als ik zelf naar wielrennen op tv kijk, supporter ik voor Sanne Cant, Tiesj Benoot en de renners uit West-Vlaanderen. En dan in het bijzonder Yves Lampaert, omdat hij vaak aanvalt en speciale dingen doet.”

Tessa is de eerste binnen het gezin die de wielersport competitief beoefent, al zit er een pak koers-ervaring in de familie. “Vroeger zaten er nog twee coureurs in de familie: Gilbert Desmet en Michel Pollentier.” Haar broer Lowie zal straks ook zijn opwachting maken in het peloton als miniem.

“Dit seizoen hoop ik vooral veel te leren. Mijn ambities? Ik denk dat iedereen er wel van droomt om grote wedstrijden te winnen. Daar droom ik ook van”, besluit de leerlinge biotechniek aan het VLTI in Torhout enthousiast. (BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier