Maxime Farazijn uit Vlamertinge wil zondag Gent-Staden winnen

Maxime Farazijn reed als voorbereiding op het seizoen enkele strandraces. © foto Coghe
Redactie KW

Met de clubkampioenschappen achter de rug is het vanaf zondag tijd voor het echte werk. En de beloften en elite zonder contract krijgen met Gent-Staden meteen een klassieker voor de wielen geschoven. Maxime Farazijn is straks één van de favorieten om de 72ste editie van de seizoensopener op zijn naam te schrijven.

Gent-Staden geldt al jaren als de Vlaamse openingskoers voor beloften en elite zonder contract. De klassieker kan steevast rekenen op een sterk deelnemersveld en dat is voor de 72ste editie niet anders. Eén van de mannen om straks in de gaten te houden, wordt ongetwijfeld Maxime Farazijn. De 25-jarige ex-prof kende een sterk 2019 en lijkt klaar om daar dit jaar een vervolg aan te breien.

“Ik kan inderdaad niet klagen over vorig seizoen”, knikt Maxime Farazijn. “Na drie jaar Sport Vlaanderen-Baloise moest ik noodgedwongen een stapje terugzetten en was ik profrenner af. Uiteraard vond ik dat jammer, maar achteraf gezien bleek het geen slechte zet. Ik hervond het koersplezier en voelde me direct een pak beter. Ik presteerde heel regelmatig en behaalde maar liefst 40 toptiennoteringen, waarvan één zege (lacht) Al moest ik daar wel behoorlijk lang op wachten (hij won op 10 augustus een rit van L’Estivale Bretonne, red.).”

Terug stapje hogerop

Na zo’n seizoen zou je verwachten dat de profploegen terug komen aankloppen bij de renner uit Vlamertinge, maar dat bleek dus niet het geval. “Er was wel contact met verschillende profteams, maar daar is helaas niets uit voort gekomen”, vertelt Maxime Farazijn. “De Franse amateurclubs had ik wel gewoon voor het uitkiezen. Zowat elke ploeg wou me er graag bij, maar uiteindelijk is het Dunkerque Littoral Cyclisme geworden. En dat zie ik toch als een stapje hogerop. Dunkerque is een team uit de eerste divisie van Frankrijk en geldt zo’n beetje als de opleidingsploeg voor Cofidis. Wat ervoor zorgt dat er heel professioneel gewerkt wordt. De omkadering is top, het materiaal is top, het programma ziet er heel mooi uit…”

“In december mocht ik zelfs mee op stage met Cofidis. Zalig om eens te trainen met Viviani en co. En in januari was er nog een tweede stage, met mijn eigen team deze keer. Dat zijn twee stevige trainingsblokken die er vorige winter niet bij waren. Op dat vlak is dat dus een enorme sprong voorwaarts. En Duinkerke is vlakbij huis, wat het een pak gemakkelijker maakt.”

Dus mogen we er gerust van uitgaan dat Maxime Farazijn de komende weken zal meespelen voor enkele mooie ereplaatsen. En die druk legt hij ook zichzelf op. “Ik ga alleszins proberen om zoveel mogelijk te winnen, te beginnen met Gent-Staden zondag. De conditie staat alvast op punt. Ik kende een vlekkeloze voorbereiding en heb ook al vijf koersdagen achter de rug. Daarbij werd ik eens 12de, een keer vierde en een keer tweede. Mooie uitslagen, maar de eerste wedstrijden was het toch op de tanden bijten. Door een sleutelbeenbreuk was het al van augustus geleden dat ik nog een koers had gereden. Dat voel je wel een beetje.”

Parttimejob

Na Gent-Staden gaat het terug richting Frankrijk voor Farazijn, met volgend weekend de GP de Lillers en daarna de eerste manche van de Coupe de France. “En dat zijn voor een Frans team belangrijke afspraken”, vervolgt Maxime. “Bedoeling is om daar zo goed mogelijk te presteren. En hopelijk kan ik me ook in de kijker rijden van enkele profploegen, want dat is nog altijd mijn hoofddoel: van mijn hobby opnieuw mijn beroep kunnen maken. Want dat is nu dus niet het geval. Sinds midden januari werk ik parttime bij fietsenwinkel Minne Sport in Ieper. Een heel toffe job, hoor! En ik blijf met fietsen bezig, maar profrenner zijn blijft toch het mooiste dat er is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier