Wereldkampioene Anna van der Breggen wint zestiende editie bij de vrouwen

© BELGA
© BELGA
Bron: Belga

Anna van der Breggen (Team SD Worx) heeft zaterdag de 16e editie van de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen op haar naam gebracht. De Deense Emma Jörgensen werd tweede net voor de Nederlandse Amy Pieters. Belgisch kampioene Lotte Kopecky eigende haar de vierde plaats toe.

Al na 4 kilometer koers vormde zich een kopgroep met Claudia Jongerius, Elizabeth Bennett en Kylie Watterreus. Dit trio kreeg een maximale voorgift van 3:50 op het peloton. Vanuit de grote groep werd het tempo opgevoerd, maar de rensters moesten door een gesloten overweg voet aan grond zetten waardoor de drie vroege vluchters opnieuw wat meer boni sprokkelden.

Furieus

Voor de aanvang van de Molenberg waren de vluchtsters er toch aan voor de moeite. Annemiek van Vleuten kwam op de Haaghoek in de problemen en zakte weg uit de voorwacht van het peloton. Wereldkampioene Anna van der Breggen schudde even aan de boom waardoor de grote groep in aantal alsmaar minderde. Dat was het sein voor Demi Vollering om op zowat 30 kilometer van de eindmeet een aanval op te zetten. Op de top van de Muur van Geraardsbergen was zij er echter aan voor de moeite.

De Italiaanse Elisa Longo Borghini legde dan haar troeven op tafel maar ook zij slaagde er niet in om in haar dooie eentje naar Ninove te rijden. Daar slaagde de wereldkampioene Anna van der Breggen wel in. De Nederlandse ging aan de voet van Bosberg furieus te keer en sloeg meteen een kloof. Ze kwam de laatste 13 kilometer niet meer in de problemen en kon zo voor een tweede keer de Omloop te winnen. Van der Breggen volgt haar landgenote Van Vleuten op op de erelijst. In 2015 won Anne van der Breggen deze Omloop Het Nieuwsblad ook al eens.

“Movatie steeg”

“We stonden met onze ploeg aan de start van deze Omloop Het Nieuwsblad met zes sterke meiden”, opende Van der Breggen na afloop. ” We hadden rensters mee om in de aanval te gaan, waaiers te trekken, een solo op te zetten of het af te maken in de sprint. Als je al die troeven dan niet zou benutten, dat zou pas echt gek zijn.”

Aan de voet van de Muur van Geraardsbergen was de ploeg van SD Worx nog helemaal compleet, en dat terwijl al een pak favorieten geen deel meer uitmaakten van de kop van de koers. “Door elkaar op dat cruciaal punt te zien zitten, steeg de motivatie binnen het team”, aldus Van der Breggen. “Op de Muur kwam er nog eens een schifting en dan achtte ik mijn moment gekomen om te gaan aanvallen. Net voor de Bosberg was dat. Daarvoor was natuurlijk Demi Vollering al eens gaan versnellen. Zou mijn uitval niet dragen tot het einde, dan gingen wij voluit de kaart trekken van Jolien D’hoore. Het laatste stuk heb ik wel wat afgezien. Het was daar best lastig, maar ik hield vol.”

“Ik heb een besluit genomen door na dit seizoen te stoppen. Ik kom niet meer terug op die beslissing. Ook niet nadat ik de Omloop Het Nieuwsblad heb gewonnen”, lachte Van der Breggen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.