Nadat ze in maart in het Nederlandse Almere een individuele tijdrit won, was Marie Maes (23) tijdens het weekeinde van 17 en 18 augustus twee keer succesvol aan het werk tegen de klok. Zowel in Zeeland als in Heusden-Zolder klokte de eliterenster de snelste tijd.
Heel lang koerst Marie Maes nog niet. Toen de coronapandemie de hele wereld lamlegde, kocht ze een koersfiets. “Van dan af ging ik recreatief fietsen met mijn papa en mijn broer”, blikt de studente geneeskunde terug. “Gewoon voor het plezier. Omdat dit goed ging, deed ik een inspanningstest. Om te zien of ik potentieel had. Na analyse van de resultaten werd gezegd dat het goed zat. Zo ben ik beginnen koersen. Intussen is die hobby uit de hand gelopen. De sportieve genen heb ik van mijn vader die recent de Marmotte reed.”
Intussen koerst Marie een tweede seizoen bij DD Group-Multum Accountants-Foca Keukens. De Oost-Vlaamse ploeg zet volgend jaar de stap naar het continentale niveau. “Het huidige clubteam blijft bestaan, daar blijf ik in 2025 bij rijden”, verduidelijkt ze. “Ik focus op mijn studies. Straks begin ik aan UGent mijn tweede master geneeskunde. Ik neem elk academiejaar alle studiepunten op. De combinatie met koersen is niet altijd evident. Deze zomer heb ik gelukkig geen herexamens.”
Zo kan de eliterenster zonder zorgen koersen. Haar voorkeur gaat uit naar tijdrijden. Zich handhaven in een peloton is voor iemand die in 2021 begon niet vanzelfsprekend. “Daar mis ik ervaring in”, geeft Maes toe. “Zeker in de UCI-koersen met grote teams is het niet evident om mijn mannetje te staan. Vandaar dat het tof is vast te stellen dat het werk tegen de klok mij goed ligt.”
Tijdritfiets
Begin dit jaar investeerde Marie Maes in een tijdritfiets. “Vorig jaar had ik al enkele tijdritten met een gewone koersfiets afgewerkt”, gaat ze verder. “Ik besefte dat het mij goed afging. Vandaar dat ik een tijdritfiets kocht. In het begin was het wennen aan de positie. Wekelijks train ik twee keer op mijn tijdritfiets. In het Zeeuwse Waarde won ik een tijdrit over 27 kilometer, in Heusden-Zolder over 40 kilometer.”
(HF)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier