Lotte Kopecky wint Strade Bianche na indrukwekkende sprint tegen Van Vleuten

Lotte Kopecky © BELGA
Redactie KW

Belgisch kampioene Lotte Kopecky (Team SD Worx) heeft zaterdag in Siena de vrouweneditie gewonnen van de Strade Bianche, een Italiaanse voorjaarsklassieker voor de WorldTour over Toscaanse gravelwegen. Het was de eerste klassieke zege ooit voor de 26-jarige Antwerpse, die het haalde voor de Nederlandse Annemiek van Vleuten en de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman.

In een wedstrijd over 136 kilometer, met dezelfde finale als de wedstrijd bij de mannen, vielen er onderweg heel veel schermutselingen te noteren. Lotte Kopecky liet zich 21 kilometer voor de finish voor het eerst nadrukkelijk zien, door weg te rijden uit een select peloton. Op de zevende gravelsector die nadien volgde, kon een vijftiental rensters de kloof met de Belgische kampioene dichten.

Op de laatste gravelstrook, die van Le Tolfe, trok topfavoriete Annemiek van Vleuten bergop flink door. De enige die aan het wiel van Van Vleuten kon blijven, was Kopecky, maar ondanks het afstopwerk van haar ploeggenotes sloten in de laatste kilometers richting Siena toch weer tien rensters aan. De kopgroep die zich zo vormde, trok gegroepeerd naar de steile slotklim richting de finish.

Op die slothelling plaatste Van Vleuten van bij de voet opnieuw een versnelling, maar Kopecky bleef tot de top kleven aan het wiel, wist zich in de laatste bochten voorbij de Nederlandse te manoeuvreren, en haalde het op de streep met gemak. Na podiumplaatsen in onder meer de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem boekt Kopecky op haar 26e zo haar eerste klassieke zege. Ze is ook de eerste leidster in de WorldTour voor vrouwen.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.