Elite Lara Defour keert terug naar het veldrijden: “Enkel aan power winnen”

Lara Defour. © Stefaan Beel
Redactie KW

Lara Defour (23) is weer veldrijder. Een terugkeer naar haar oude liefde. Toch blijft ze lid van Multum Accountants Ladies CT, de Oost-Vlaamse UCI-wegploeg.

De Ethias Cross in Meulebeke, de Kermiscross in Ardooie, de Superprestige in Ruddervoorde, de regionale veldrit in Moerkerke en de crossen in het Nederlandse Oisterwijk en het Franse Brumath: Lara Defour ging haar kans. “Bij de jeugd was veldrijden mijn hoofdbezigheid, vanaf de junioren koos ik voor de weg”, vertelt de kinesiste uit Oekene. “In augustus besliste ik terug te keren naar het crossen. Op de weg raakte ik te vaak betrokken bij valpartijen. Die waren nooit mijn schuld. Als je in een veldrit valt, is het meestal je eigen fout. Dat heb je zelf in de hand.”

Het voorbije wegseizoen liep het voor Defour zowel in Nokere Koerse als op het BK in Waregem verkeerd. “Twee hersenschuddingen”, zucht ze. “Zoiets sleept lang aan. Mijn atlas (eerste wervel, red.) was gedraaid. Deze zomer heb ik lang met hoofdpijn gekoerst. Dan kan je niet presteren. Op een bepaald moment vond ik het genoeg. Dus probeer ik in het veld mijn ding te doen.”

Plots voltijds

In combinatie met een job bij kinesiste Sofie Heyman in Beitem. “Halftijds als zelfstandige. Op 1 juli begon ik, maar al vlug moest ik voltijds aan de slag omdat een collega twee vingers brak. Die collega is terug, waardoor ik wat meer rust heb. In november hoop ik een deftig niveau te halen. Ik werk weer met Rudi Vandesompel, de trainer van Eli Iserbyt. Hij kent het klappen van de zweep, hij is van oordeel dat ik potentieel heb. Op het vlak van techniek zit het goed. Ik moet enkel aan power winnen.”

Zaterdag trekt Defour naar de UCI-veldrit in het Luxemburgse Contern, maandag doet ze de Koppenbergcross. “In Contern ga ik op zoek naar UCI-punten, maar door de afgelasting van de Zilvermeercross in Mol wordt dat moeilijk. Als nieuwelinge won ik ooit de Koppenbergcross. Ik kijk er naar uit wat ik in een internationaal deelnemersveld waard ben.” (HF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.