Vijf lokale renners aan de start van BK wielrennen junioren 2022

Vijf jonge renners uit Moorslede die volgend jaar deelnemen aan het BK voor juniores in Moorslede: Laurens Plancke, Jani De Coster, Yaro Vancoillie, Lowie Degryse en Brent Prinzie in het gezelschap van schepen Jurgen Deceuninck.©jan_stragier JS
Vijf jonge renners uit Moorslede die volgend jaar deelnemen aan het BK voor juniores in Moorslede: Laurens Plancke, Jani De Coster, Yaro Vancoillie, Lowie Degryse en Brent Prinzie in het gezelschap van schepen Jurgen Deceuninck.©jan_stragier JS
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Op 29 mei 2022 organiseert de gemeente Moorslede het Belgisch kampioenschap wielrennen voor dames en heren junioren. Vijf lokale, talentvolle renners – Brent Prinzie, Laurens Plancke, Lowie Degryse, Jani De Coster en Yaro Vancoillie – zullen volgend jaar in eigen gemeente aan de start staan. Ondertussen is de gemeente volop bezig met de voorbereidingen en is ze nog op zoek naar vrijwilligers om die dag een handje toe te steken.

29 mei 2022. Het is een datum die met rood is aangestipt in de agenda’s van Brent Prinzie (16), Laurens Plancke (16), Lowie Degryse (15), Jani De Coster (16) en Yaro Vancoillie (15). Die dag komen de vijf jonge Moorsledenaars wellicht allen aan de start van het Belgisch kampioenschap voor junioren, een organisatie die de gemeente Moorslede in de wacht wist te slepen.

De vijf vrienden zijn het over een iets alvast helemaal eens. Volgend jaar wordt het heel speciaal om in eigen gemeente het Belgisch kampioenschap te rijden. “De wedstrijd zal zelfs voor het huis waar ik woon passeren. Dat maakt het extra leuk, maar zorgt er ook voor dat er toch wat meer druk zal zijn. Langs het parcours zullen veel Moorsledenaars staan om te supporteren”, geeft Jani toe.

Jani woont langs de Roeselaarsestraat en begon te koersen in navolging van zijn broer Jordy. “Ik kan niet stilzitten tijdens een wedstrijd. Ik probeer zoveel mogelijk vooraan te koersen en van werken ben ik niet vies.”

Ambities

De vijf jonge gasten trekken met verschillende ambities naar dit Belgisch kampioenschap. “Ik zal volgend jaar eerste jaar junior zijn; grote ambities koester ik hiervoor voorlopig niet. Ik kijk er vooral naar uit om weer wedstrijden te mogen rijden. Dat mogen best wel zware wedstrijden zijn. Ik hou van een heuvelachtig parcours”, vertelt Lowie Degryse.

Laurens Plancke steekt dan weer zijn ambities niet onder stoelen en banken. “Ik ga volgend jaar naar het Belgisch kampioenschap om te winnen. Voor eigen volk rijden, zal ons nog meer kracht geven. De motivatie zal groot zijn”, aldus de rasechte aanvaller die bij de aspiranten door aanvallend te koersen al verschillende wedstrijden won.

Brent Prinzie hoopt dat de renners een lastig parcours voorgeschoteld krijgen. “Ik start dit jaar mijn vierde seizoen. Ik ben echt een klimmer en voel me op mijn best in de Ardennen. Winnen op het BK zou mooi zijn, maar ik denk dat het lastig wordt tegen de sterke tweedejaars juniores.”

Voor Yaro Vancoillie zal het parcours van volgend jaar waarschijnlijk geen geheimen meer hebben. “We zullen veel kunnen gaan oefenen. We kennen al veel wegen hier, dus we zullen weten hoe we onze bochten moeten nemen. Als we veel trainen, kunnen we hier een goede prestatie neerzetten.”

Adrenaline

De beloftevolle renners kijken nu eerst uit naar de heropstart van de wielerwedstrijden. De vijf Moorsledenaars koersen al maanden niet. “Ik mis zeker de wedstrijden. Ze waren een soort van uitlaatklep om de week af te sluiten. Het is onbeschrijflijk welke adrenaline er de laatste ronde door je lijf stroomt”, weet Yaro.

Ondertussen blijven de jongeren gewoon verder trainen, niet wetende wanneer hun eerste koers zal plaatsvinden. “Momenteel doe ik bijvoorbeeld veel duurtrainingen. Ik blijf op dezelfde manier trainen zoals in normale omstandigheden”, aldus Brent.

Laurens probeert zoveel mogelijk afwisseling te brengen in die trainingen. “Mooie routes uitstippelen en rijden maar. De ene keer is dat een lange training van drie uur, de andere keer is die korter. Het is wel leuker als er vrienden mee zijn.”

Lowie Degryse, aangesloten bij CT Wallays, probeert in deze coronatijden zoveel mogelijk te luisteren naar zijn ploeg. “We hebben een trainingsschema en dat probeer ik ook nu te volgen.”

Jani zocht de voorbije maanden meer de rollen op. “De laatste weken was het moeilijker om te trainen omdat ik momenteel een stage als schrijnwerker doe. Eens thuis probeer ik toch nog te trainen. Op zaterdag is er gelukkig ook de clubtraining. Het schema van mijn trainer probeer ik zo goed mogelijk te volgen.”

Dat Moorslede momenteel vijf wielertalenten van dezelfde leeftijd telt, vinden de vijf renners alvast een opsteker. “Een serieuze meerwaarde voor ons allen. Het is niet moeilijk om iemand te vinden om mee te gaan rijden.”

Vrijwilligers gezocht

Ondertussen is het gemeentebestuur reeds volop bezig met de voorbereidingen van het kampioenschap van volgend jaar. Schepen van Sport Jurgen Deceuninck (STERK) ging reeds te rade bij de gemeente Lendelede, waar enkele jaren geleden een kampioenschap werd verreden. “We zijn erg blij dat dit kampioenschap in onze gemeente doorgaat. We gingen speciaal voor deze leeftijdscategorie omdat we met Yaro, Brent, Laurens, Lowie en Jani toch vijf getalenteerde jonge gasten rondfietsen hebben.”

Inmiddels is de gemeente nog op zoek naar vrijwilligers die op 29 mei 2022 een handje willen toesteken. “Alle helpende handen zijn meer dan welkom.” Geïnteresseerden kunnen mailen naar: jurgen.deceuninck@moorslede.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.