Oostende na het WK veldrijden: “Vroeg of laat komt er een herkansing”

Het WK veldrijden verliep vlekkeloos ondanks een woelige voorbereiding, maar het publiek werd erg gemist.© Peter Maenhoudt
Het WK veldrijden verliep vlekkeloos ondanks een woelige voorbereiding, maar het publiek werd erg gemist.© Peter Maenhoudt
Hannes Hosten

Iedereen is het erover eens: het WK veldrijden afgelopen weekend in Oostende is vlekkeloos verlopen, maar door de strikte coronamaatregelen werd het niet de Vlaamse kermis die het voor Oostende moest worden. Ondertussen zijn er al wat visjes uitgegooid voor een mogelijke herkansing voor Oostende over enkele jaren, maar een beslissing daarover is nog niet voor meteen.

Organisator Rik Debeaussaert blikt al bij al tevreden terug op het voorbije WK. “We kregen een heel positieve evaluatie van de UCI zonder ook maar één opmerking. Raar, maar waar. Anders zijn dat bij wijze van spreken enkele bladzijden. Ze waren heel tevreden over ons coronatestcentrum. Ik vreesde dat we daar in de penarie zouden komen, maar het is schitterend opgelost. Mijn hart bloedde wel, omdat alles zonder toeschouwers moest gebeuren.”

Prima kijkcijfers

Daar staan wel uitstekende kijkcijfers op televisie tegenover. “Bij de heren was dit het op twee na best bekeken WK veldrijden ooit bij de mannen elite met gemiddeld 1.398.547 tv-kijkers en pieken tot 1,5 miljoen kijkers. Het WK van de dames op zaterdag werd door 812.189 tv-kijkers gevolgd. Daarmee staan we op het hoogste schavotje van best bekeken WK’s in die categorie.”

“Financieel blijft deze organisatie een dubbeltje op zijn kant. Als alle sponsors hun beloftes houden, raken we erdoor, met het water aan de lippen. Anders verdrinken we”, stelt Rik. “De bedoeling is natuurlijk dat een evenement als dit winstgevend is en we met de opbrengst andere, kleinere organisaties van ons Veldritcomité Hooglede-Gits kunnen financieren. Kleiner, maar met dezelfde kwaliteit.”

“Het was heel veel geld voor een minimum aan return”

“Over een maand of twee zal ik exact weten hoe we er financieel voor staan. Eerst breken we nog enkele weken af aan het parcours, pas daarna zet ik me aan mijn bureau. Dan pas zal ik ook weten of er voor ons nog een volgende organisatie in zit. De ene helft van mijn hoofd zegt: Rik, doe verder . De andere helft zegt: stop er maar mee . Als over twee maanden blijkt dat we verdrinken, zal ik toch eens moeten samen zitten met moeder-de-vrouw”, besluit Rik.

Ook burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) is globaal tevreden over het verloop van het WK. “Er zijn altijd zaken die beter kunnen, maar zeker qua veiligheid is alles goed verlopen. Dat was toch de grote bezorgheid van de experten”, zegt hij. “Ik herinner me nog hoe Johan Vande Lanotte en ikzelf, toen nog minister, in de vorige legislatuur de krachten gebundeld hebben om het WK naar hier te krijgen. We zien wel wie als burgemeester mee op het podium zal staan, zeiden we toen tegen elkaar. En uiteindelijk stonden we er geen van beiden. We hebben hier een grote geldsom voor uitgetrokken: 450.000 euro en nog eens 145.000 euro erbij om alles in coronatijd rond te krijgen. Normaal zou de economische return enorm zijn geweest. We hebben nu meer betaald dan gepland, maar de return was er niet.”

Onderhandelingen

“Eén uitzondering: de kijkcijfers voor de tv-uitzending. Die hebben Oostende heel wat naambekendheid opgeleverd, ook in het buitenland. Maar dan nog blijft het heel veel geld voor de return die je krijgt. Dat konden we natuurlijk niet weten op voorhand. De stad had die kosten grotendeels ingecalculeerd, maar de return was bedoeld voor de kleine zelfstandigen, die een topweekend moesten beleven in een toeristisch minder goed seizoen. Zij zijn het grootste slachtoffer en ik leef met hen mee.”

Krijgt Oostende de komende jaren een kans om dat verlies goed te maken? Rik Debeaussaert bevestigt dat er over een volgende organisatie wordt gepraat. “In de onderhandelingen kunnen we redelijk snel schakelen. Het zou fijn zijn van de UCI en van Belgian Cycling als we nog eens de kans zouden krijgen. Als het WK nog eens naar België komt, zitten we in pole position . Ik denk dat dat in 2026 zal zijn, maar ben niet zeker. Sowieso heb je vier jaar nodig om zoiets te organiseren. Het zou ook een Belgisch kampioenschap kunnen worden. En als we nog een organisatie krijgen, is het niet gezegd dat het weer in Oostende zal zijn. We kunnen ook nog eens terugkeren naar onze thuisbasis Hooglede-Gits of naar een andere plaats. Voor ons moet het wel in West-Vlaanderen zijn. We zullen op het goede moment beslissen.”

Ten vroegste in 2025

“We moeten alles goed afwegen”, zegt burgemeester Tommelein. “Als het WK cyclocross nog eens naar Oostende komt, zal het in elk geval niet meer deze legislatuur zijn. Het WK kan ten vroegste in 2025 nog eens terugkeren. Ik sluit het zeker niet uit, maar we moeten de steun hebben van de provincie en de Vlaamse overheid. Het is een beslissing die je niet alleen neemt. Maar ik ben ervan overtuigd dat we vroeg of laat nog een herkansing krijgen.”

Ook Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) is een nieuw WK veldrijden in Oostende niet ongenegen. “We zijn er met vereende krachten in geslaagd van het WK 2021 een geweldige editie te maken. Zonder publiek helaas, maar desondanks is het een geweldige koers geworden. Als er een nieuw dossier komt, gaan we dat zeker bekijken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier