Kampioene veldrijden Ilken Seynave (17) in het stadhuis gehuldigd

Kampioene Ilken Seynave in het gezelschap van haar familie, het schepencollege, enkele gemeenteraadsleden, Tabaksfee Marie-Loor Bossuyt en Belleman Nick Pauwels. © Kristof Desmet
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

In Meulebeke won Ilken Seynave uit Geluwe in januari het BK veldrijden voor junioren meisjes. Vrijdagavond werd ze gehuldigd in het stadhuis van Wervik. Ze mocht in aanwezigheid van familie, buren en vrienden het Gulden Boek van de stad ondertekenen en kreeg een herinneringsdiploma en Wervikse Kadobonnen. Burgemeester Youro Casier (Vooruit) leidde de plechtigheid. Hij is de oom van de kampioene.

Eerlijk: de driekleur voor Ilken op zaterdagmorgen 13 januari was een verrassing maar de titel was verdiend, gelet op het verloop van de wedstrijd bij de U17. De burgemeester maakte het mee vanop de eerste rij. “De ambitie was de top vijf maar na een goede start bleek op het einde van de tweede ronde dat het podium haalbaar was.”

“Ilken maakte geen enkele slipper en ging met een achterstand van vier seconden de laatste ronde in. Wat niemand had durven hopen en dromen werd werkelijkheid. Ilken won met een voorsprong van 45 seconden. Een straffe prestatie.”

Over de nationale titelstrijd maakte Arron, de zoon van de burgemeester, een heel mooi filmpje met live beelden en foto’s. De genodigden kregen het in de raadszaal van het stadhuis op de verschillende schermen te zien. “Beelden van geluk en emoties”, aldus Youro Casier nadien. “Na Jesse Vandenbulcke in 2019 en heel lang geleden Josiane Vanhuyse in 1985, beiden op de weg, hebben we opnieuw een Belgische kampioene”, aldus ‘nonkel’ Youro. “Voor de vele uren training in weer en wind werd Ilken beloond.”

Opofferingen

De burgemeester wees ook terecht op de opofferingen van de ouders Vincent Seynave en Nele Vuylsteker. “Sedert oktober waren we met haat trainer bezig met dat BK”, zegt papa Vincent, een ex-voetballer. “Ilken had haar zinnen gezet op Meulebeke. Voor ons was de voldoening groot. Haar overwinning was een emotioneel moment.”

Het werd een druk seizoen, met ook selecties met de nationale ploeg voor buitenlandse wedstrijden tellend voor de Wereldbeker. Ilken was vroeger ook talentvol in het mountainbiken en rijdt komend seizoen in het veldrijden een leeftijdscategorie hoger bij de beloften, op de weg is ze dit seizoen tweedejaarsjunior. Nu is ze toe aan een rustperiode zonder competitie. “Misschien wordt Beernem op zondag 10 maart haar eerste wegkoers in Beernem, wat wel vastligt met de ploeg UCT Cycling Team is een wedstrijd in Italië en 17 maart”, zegt Vincent.

Aan de Sint-Jorisschool Menen volgt ze het vijfde jaar Zorg. “In overleg met de directie is Ilken op donderdagvoormiddag vrijgesteld om de lessen bij te wonen en kan ze gaan trainen”, zegt mama Nele Vuylsteker. “We zijn de school daarvoor zeer dankbaar.”

Het gezin woont in de Moerput in Geluwe. Met zoon Yentl is er nog een talentvolle broer. Hij koerst in het veldrijden en de weg bij de beloften.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier