Ilken Seynave pakt in Meulebeke nationale titel bij de junioren: “Had op een plaats in de top vijf gehoopt”

Ilken Seynave. © BELGA

De eerste titels op het BK veldrijden in Meulebeke gingen zaterdag naar Ilken Seynave (UCT Cycling Team) en Zita Peeters (Acrog-Tormans). Seynave liet bij de meisjes junioren Shanyl De Schoesitter en Alexe De Raedemaeker achter zich. Bij de nieuwelingen (U17) werd Peeters op het podium geflankeerd door Lisa Maes en Melanie Lemmens.

Shanyl De Schoesitter was de uitgesproken topfavoriete en ging er meteen bij de start vandoor. Bij het ingaan van de tweede ronde had ze al een aanzienlijke voorsprong op Ilken Seynave. Achter hen vormden Sanne Laurijssen en Alexe De Raedemaeker een achtervolgend duo. Halfweg had De Schoesitter nog altijd een respectabele voorsprong, maar bij het ingaan van de vierde en laatste ronde was die tot amper vier seconden geslonken. De zeventienjarige Seynave ging op en over De Schoesitter en finishte uiteindelijk nog met 44 seconden voorsprong. De Schoesitter blokkeerde helemaal en moest nog knokken om De Raedemaeker nipt af te houden voor het zilver.

Eerder op de dag maakte de vijftienjarige Zita Peeters, vorig jaar als eerstejaars al goed voor zilver, haar favorietenrol wel waar. Wel kon ze zich pas in de slotronde van Lisa Maes ontdoen. Elise Cousens finishte na Melanie Lemmens als vierde en mag zich Belgisch kampioene bij de eerstejaarsnieuwelingen noemen.

Zaterdag komen ook nog de jongens junioren en de vrouwen elite en beloften in actie in Meulebeke.

“Met enorm veel stress gestart”

“Ik had op een plaats in de top vijf gehoopt, maar pak de titel. Dit is ongelooflijk”, reageerde Ilken Seynave (UCT Cycling Team), nadat ze zich zaterdag in Meulebeke tot Belgisch kampioene veldrijden bij de junioren gekroond had. Seynave verraste topfavoriete Shanyl De Schoesitter. “Haar ken ik natuurlijk van het mountainbiken. Steevast eindigde ik achter haar. In het veldrijden heb ik haar nu toch eens kunnen kloppen.”

“Ik wist echt niet waaraan ik me moest verwachten in dit Belgisch kampioenschap en was met enorm veel stress gestart. Toch had ik een goed gevoel. Ik verraste ook mezelf en ben natuurlijk superblij. Ik kreeg veel steun van de mensen langs het parcours en dat gaf me wel wat meer kracht. Shanyl had snel een voorsprong, maar ik ben blijven knokken. Eens ik haar in het vizier had, heb ik het volle pond gegeven en liet ik haar meteen in de steek. Ik ben vol blijven doorgaan en dat loonde.”

“Ik ga me nu meer toeleggen op het veldrijden en op de weg. Het mountainbiken ga ik wat links laten liggen.” De Belgische kampioene zal wellicht geselecteerd worden voor het WK. “Dat hoop ik wel. Ik weet niet wat ik daar zal moeten verwachten. Ik reed al enkele wereldbekercrossen en wil op het WK verdere stappen zetten. Ik hoop dus op positief nieuws van de bondscoach.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier