Sep Vanmarcke trots op eerste eindzege in rittenkoers

© BELGA
Redactie KW

Sep Vanmarcke mag zich de eindwinnaar van de Ster ZLM Toer noemen. “Hier ben ik wel trots op”, reageerde de renner van LottoNL-Jumbo. “Het werd best wel spannend op het eind.”

Vanmarcke won zaterdag de koninginnenrit en startte met vijf seconden voorsprong op de tweede in de stand, Sean De Bie. Wel lagen er zondag nog 16 bonificatieseconden voor het grijpen, twee keer drie in de tussensprinten (en twee voor de tweede, één voor de derde) en tien, zes en vier tellen in de eindsprint. “Toen Sean de volle buit pakte in die eerste tussensprint, kreeg ik toch even wat schrik. Opeens bedroeg mijn bonus slechts twee seconden. We hadden ons voor die sprint een beetje misrekend en daardoor gingen we de mist in omdat ik 200 meter te vroeg aanging. Toen heb ik toch wel even gevloekt. Het was zaak om daarna het hoofd niet te laten hangen.”

In de tweede tussensprint gingen de bonificatieseconden niet naar een klassementsrenner, maar naar de koplopers. Het kwam aan op de eindsprint. “Ik voelde me goed in de etappe, sterk genoeg om de sprint te gaan”, aldus Vanmarcke. “Op het einde had ik er alle vertrouwen in dat we hier gingen winnen. Met de ploeg hadden we afgesproken dat de eindzege prioriteit was, niet de dagzege. Ik moest onze sprinter Dylan Groenewegen niet helpen in de sprinttrein, en mocht mijn eigen kans gaan. Ik zou vooral kijken naar de Bie in de finale. Uiteindelijk kwam ik zelf nog in een goede positie en kon ik nog derde worden. Er was nog veel chaos in de laatste kilometers. Het is jammer dat Dylan pas tweede wordt, maar we hadden afgesproken dat eindwinst het belangrijkste was en dat is gelukt. Deze overwinning is heel belangrijk, mentaal voelt het heel goed en fysiek ben ik ook in orde. Ik ben hier heel blij mee, dit is de eerste meerdaagse die ik win.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.