Ruddervoorde Koers op woensdag 19 mei gaat door: “Liefst maar één keer op deze manier”

Sasha Weemaes kan zichzelf opvolgen. Hij haalde het toen voor Tim Merlier, die zondag in de Giro zegevierde, en Alfdan De Decker.© (Foto VDB)
Sasha Weemaes kan zichzelf opvolgen. Hij haalde het toen voor Tim Merlier, die zondag in de Giro zegevierde, en Alfdan De Decker.© (Foto VDB)
Redactie KW

Na veiligheidsoverleg tussen de gouverneur, de gemeente Oostkamp, de politie en wielerclub Riddersport ging voor Ruddervoorde Koers het licht op groen. Woensdag 19 mei zullen 175 renners 16 rondjes van 10,6 kilometer afhaspelen. De finale wordt door Focus-WTV uitgezonden.

Voor het eerst sedert Gent-Wevelgem van 28 maart wordt in onze provincie professioneel gekoerst. Dat Riddersport het aandurft de St-Elooisprijs in deze bizarre tijd te organiseren verdient een pluim. Het gemeentebestuur effende het pad voor deze profkermiskoers. Niet alleen wat het logistieke betreft, maar ook inzake financiën. Grote namen zullen niet aan de start verschijnen. Met Stan Dewulf (AG2R Citroën) en Gerben Thijssen (Lotto-Soudal) staan twee renners uit de World Tour op de deelnemerslijst. Ook gewezen nationaal kampioen Jens Debusschere en zijn Oost-Vlaamse ploegmaat Bert De Backer zakken naar Ruddervoorde af. Guillaume Van Keirsbulck zal zijn shirt van Alpecin-Fenix voor het eerst in een Belgische koers laten zien.

We kozen voor ploegen van acht man

“Voor World Tourrenners houden we nog enkele plaatsjes open”, verduidelijkt organisatievoorzitter Jeroen Sap. “De profteams Sport Vlaanderen-Baloise, Alpecin-Fenix en Bingoal-Pauwels Sauces WB komen met een selectie aan de start. Net als de crossploegen Pauwels Sauzen-Bingoal en Baloise Trek Lions en de continentale teams Tarteletto-Isorex, SEG Racing en Beat. Net als de beloftenteams EFC-L&R-Vulsteke, Basso Team Flanders en Home Solution-Soenens. We kozen voor ploegen van acht man. Om te vermijden dat teams de dag zelf met zes in plaats van acht aan de start verschijnen voorzien we boetes.”

Finale op televisie

Wielerliefhebbers krijgen het advies thuis te blijven. Wie toch naar Ruddervoorde komt, moet zich aan de geldende coronamaatregelen houden. Op het openbaar domein langs het parcours is het verplicht om tijdens de koers een mondmasker te dragen. De terrassen langs de omloop zullen open zijn. Start- en aankomstzone worden publieksvrij gehouden. Om West-Vlaamse wielerliefhebbers toch van de koers te laten genieten wordt de wedstrijd vanaf 15 uur door de regionale tv Focus-WTV in beeld gebracht. Met Jeroen Sap, voorzitter van de organiserende wielerclub, als presentator en Johan Museeuw als cocommentator.

“De uitzending zal traditioneel worden opgevat”, verduidelijkt Sap. “Met beelden van bij de start, enkele interviews en nadien rechtstreekse beelden uit de wedstrijd met commentaar van Johan Museeuw. Op dat vlak hebben we bij Focus-WTV al een beetje ervaring. Dankzij de inbreng van de gemeente is het mogelijk de koers tot in de huiskamer te brengen.”

Testcentrum

“Om alles coronaproof te laten verlopen richten we een testcentrum in dat dinsdagavond en woensdag operationeel zal zijn. Het kostte veel extra inspanningen om alles georganiseerd te krijgen. Ik hoop dat we het maar één keer op deze manier moeten doen. Elk jaar is er een veiligheidsoverleg. Normaal gaat dat over files die kunnen ontstaan. Dit keer enkel over hoe coronaproof organiseren.” (HF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.