Nieuwe trainingstechnieken

© BELGA
© BELGA
Tim Declercq
Tim Declercq Wielrenner

Ze noemen hem El Tractor, omdat hij kilometerslang op kop van het peloton blijft sleuren. Dat was zo een paar jaar geleden, dat was vorig seizoen zo en dat zal ook de komende maanden zo zijn. Tim Declercq is de meid van alle werk bij het grote Deceuninck-Quick-Step en geeft ons tijdens het komende wielervoorjaar een wekelijkse kijk vanuit zijn eigen leefwereld.

Ik zit in de ploegbus en ben op weg van de finish naar het hotel waar we overnachten. Een ritje van een uur, ideaal om een recuperatiemaaltijd en -shake te nuttigen. Wat precies, hangt af van de voorkeur van de renner. Zelf vind ik het na een koers met alleen maar suikers leuk om eens iets hartigs te eten. Een pastaatje met groene pesto kan me dan zeker bekoren.

“Voor een laatbloeier is de huidige manier van werken geen goeie evolutie”

Er zijn ooit tijden geweest dat er van shakes nog lang geen sprake was. Ik begon in 2001 als 12-jarige aspirant te koersen. Ongelofelijk, hé. Ik ben al twintig jaar coureur! In die periode is er veel veranderd. Team Sky is als eerste wetenschappelijk beginnen te werken. Ook mijn ploeg is mee op de trein gesprongen. Alleen wordt het menselijke en familiale aspect bij ons niet vergeten. Zelf ben ik ook erg geïnteresseerd in dat wetenschappelijke aspect. Nog voor ik prof werd, wilde ik al trainer in de wielersport worden. Dat leek me echt een fantastische job en dat is het ook, maar het is iets voor na mijn carrière.

Ook ik heb met veel aandacht de Strade Bianche gevolgd. Al die jonge gasten… Enkele jaren geleden zei men dat je pas op je 30ste top kon zijn. Nu is dat helemaal anders, met dank aan de nieuwe trainingstechnieken. Ik zie er echter ook nadelen in. Door de huidige manier van werken, wordt het voor al die ronderenners mentaal enorm lastig om een lange carrière te hebben, zeker voor degenen die van nature geen laag lichaamsgewicht hebben. Ook voor laatbloeiers is dit geen goede evolutie. Er wordt nu hard gefocust op renners die op hun 20ste top zijn. Zelf was ik een laatbloeier. Als ik nu belofte was geweest, had ik nooit kunnen doorgroeien tot de renner die ik nu ben.

Maar nogmaals: het was ongelofelijk om Van der Poel bezig te zien. Reclame voor de koers. Ik kan jullie zeggen dat die Normalized Power van 397 watt werkelijk fenomenaal is, zeker omdat hij dat bijna vijf uur aan een stuk deed. Als wij, profs, die file van Mathieu bekijken, vallen wij allemaal achterover. Het heeft mij echt met de voetjes op de grond gezet.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.