Mauri Vansevenant moet leiderstrui in Ronde van Luxemburg opnieuw aan Mathieu van der Poel laten

Mauri Vansevenant is zijn leiderstrui kwijt na de tijdrit in de Ronde van Luxemburg. © BELGA

Juan Ayuso (UAE Team Emirates) heeft zaterdag in Differdange de vierde etappe in de Ronde van Luxemburg (2.Pro) gewonnen. In een tijdrit van 15,5 kilometer was de 22-jarige Spanjaard zeven seconden sneller dan de Italiaan Antonio Tiberi. De Deen Mads Pedersen werd derde op elf seconden. Vincent Van Hemelen was als veertiende, op 39 seconden, beste Belg.

Wereldkampioen Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) zette de vijfde tijd neer, op 19 seconden, en nam de leiderstrui opnieuw over van Mauri Vasevenant, in de tijdrit achttiende op 54 seconden. De voorsprong van de wereldkampioen is wel miniem. Ayuso en Vansevenant volgen allebei op drie seconden. De in bloedvorm verkerende Zwitser Marc Hirschi, vorig jaar eindwinnaar, heeft als vierde slechts acht seconden goed te maken, Tiberi als vijfde slechts tien.

Van Hemelen, als achttiende gestart, was de eerste die met 19:51 onder de twintig minuten dook. De renner van Flanders-Baloise mocht plaatsnemen op de hotseat, tot Pedersen afklokte in 19:22. Ayuso deed aan het tussenpunt, na negen kilometer, al beter dan Pedersen en overschreed de eindmeet in 19:11. Alleen Tiberi kwam met 19.18 nog in de buurt.

De top drie van het klassement moest dan nog aan de tijdrit beginnen. Hirschi kwam aan het tussenpunt door in 12:24, Van der Poel in 12:22, maar aan de streep was Hirschi vijf seconden sneller dan de Nederlander. Vansevenant verloor aan het tussenpunt met 12:39 al een vijtiental seconden op zijn concurrenten voor de eindzege en finishte uiteindelijk in 20:05.31.

Zondag valt het doek over de 84e Ronde van Luxemburg. Dat na een pittige slotetappe met start in Mersch en aankomst in de hoofdstad van het Groothertogdom na 176,9 kilometer. Een heuvel van 800 meter aan 9,2 procent, waarvan de top op een kilometer van de aankomst ligt, zal wellicht over dag- en eindwinst beslissen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier