Jempi Jooren klaar voor nieuw wielerseizoen: “Honger is heel erg groot”

Wielercommissaris Jempi Jooren.© (Foto Jan Stragier)
Wielercommissaris Jempi Jooren.© (Foto Jan Stragier)
Redactie KW

Voor wielercommissaris Jempi Jooren, die begin dit jaar nog verkozen werd tot Krak van de gemeente, startte zondag een nieuw wielerseizoen. “Je merkt dat de honger bij iedereen die iets met het wielrennen te maken heeft nog groter is dan andere jaren.”

Nadat hij zelf jeugdwielrenner was geweest en hij na een zware brand abrupt zijn wielercarrière in rook zag opgaan, koos Jempi Jooren ervoor om als afgevaardigde mee wedstrijden in goede banen te leiden. Inmiddels werkte de Winkelnaar zich op tot internationaal wielercommissaris. Als het ware als een voetbalscheidsrechter leidde Jempi al wielerwedstrijden over de hele wereld in goede banen. Nu het veldritseizoen achter de rug is, startte voor Jempi vorig weekend het nieuwe wegseizoen.

“Het is een korte tussenperiode geweest tussen het veld en de weg. Zo was ik enkele weken geleden nog commissaris op het WK veldrijden in Oostende en bij de veldrit in Middelkerke. Daarna keek ik enorm uit naar de start van het wielerseizoen. Je merkte ook dat wielerfans en renners er enorm naar uitkeken. Door de huidige coronasituatie is de honger naar koers nog veel groter dan andere jaren.”

Jempi verwacht de komende maanden ook enkele nieuwe, minder bekende namen opduiken. “Doordat de honger naar wedstrijden zo groot is, zal iedereen er onmiddellijk willen invliegen. Vele renners zitten nu al in een erg goede vorm. Dat belooft voor de komende weken.”

Speciale opener

Jempi’s eerste wedstrijd als wielercommissaris dit seizoen was Kuurne-Brussel-Kuurne. De start- en aankomst van die koers lagen op steenworp van zijn woning. “In normale omstandigheden worden er voor internationale wedstrijden telkens wedstrijdcommissarissen uit een ander land gekozen om te fungeren als voorzitter van de jury. Dit om mogelijke partijdigheid tegen te gaan. Door de coronacrisis beperkt men ook het reizen van de wielercommissarissen. Daarom werd voor deze editie gekozen voor een UCI-juryvoorzitter uit eigen land. Ik vond het alvast niet erg”, lacht Jempi.

Op zondag 7 maart leidt Jempi mee de wielerwedstrijd GP Jean-Pierre-Monseré in de omgeving van Roeselare in goede banen. Ook de Bredene-Koksijde Classic, de E3 Saxo Bank Classic en Gent-Wevelgem staan in zijn agenda met stip genoteerd. “Door de coronacrisis is het voorlopig veel minder druk voor mij dan andere jaren. Momenteel ben ik nog voor niet veel buitenlandse wedstrijden ingeschakeld. Normaal gezien ben ik wedstrijdcommissaris tijdens de Saudi Tour, maar voor die koers wordt er nog naar een nieuwe datum gezocht.”

Zorgen om de jeugd

Ondertussen maakt Jempi zich wel zorgen omtrent de jonge wielrenners. “Die moeten het quasi al een jaar doen zonder echte wedstrijden. Dat is echt niet goed voor hun ontwikkeling.” Momenteel zijn er, volgens de laatste berichten, tot 1 april geen jeugdwedstrijden. “Zelf maak ik deel uit van een wielercomité uit Lendelede. We zullen alles uit de kast halen om op 1 mei onze wedstrijd te kunnen laten doorgaan. De jeugd is zo belangrijk. Wanneer zij nu niet kunnen doorgroeien en zich verder kunnen ontwikkelen zal er later veel minder koers zijn. Jammer toch?”

Toch beseft Jempi dat er momenteel nog volop rekening moet gehouden worden met de coronacrisis. Hij merkt echter ook dat heel veel organisaties alles op alles zetten om hun wielerwedstrijd op een veilige manier te organiseren. “Dat lukt heel erg goed. Chapeau aan die mensen die er alles aan doen zodat die wedstrijden toch kunnen plaatsvinden”, besluit hij.

(BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.