Frederik Broché: “Zien een mentaliteitswijziging bij jonge renners”

Frederik Broché© BELGA
Frederik Broché© BELGA
Tom Vandenbussche

Harm Vanhoucke schitterde vorig jaar in de Giro. Henri Vandenabeele werd tweede in de Baby Giro. En Mauri Vansevenant won afgelopen weekend in Italië een semiklassieker voor wereldtoppers als Mollema, Landa en Quintana. West-Vlaanderen baadt plots in een ongelofelijke weelde van klimmers. Dat is deels te danken aan het klimproject van de Belgische wielerbond. “Zo geven we kansen aan jongeren die niet het lichaam voor de Vlaamse klassiekers hebben”, aldus Frederik Broché, technisch directeur bij Belgian Cycling.

1. Wat een enorme klimweelde in West-Vlaanderen, gezien de recente prestaties bergop van Harm Vanhoucke, Henri Vandenabeele en Mauri Vansevenant. Toeval of deels te danken aan het klimproject van de Belgische wielerbond?

“We zijn ermee begonnen om jongeren, die niet de geschikte lichaamsbouw voor de Vlaamse koersen hebben, kansen te geven. We merken nu dat er meer en meer jonge klimtalenten doorbreken. We zien ook een mentaliteitswijziging en stellen vast dat die jongens investeren in stages in het buitenland. Dat moet, want wij kunnen enkel de aanzet geven. Zij moeten het uiteindelijk nog altijd zelf willen en doen.”

2. Hoe werkt het klimproject precies?

“We selecteren vooral junioren. Zij kunnen zich kandidaat stellen en moeten enkele testresultaten doorsturen en een vragenlijst invullen. Op basis daarvan gebeurt een eerste schifting. De geselecteerden mogen een veldtest in de Ardennen doen en finaal blijven de besten over. Die nemen we mee op stages en naar internationale wedstrijden met het nodige klimwerk. Het lijkt logisch en simpel, maar als we dat niet doen, verzeilen die gastjes van 60 kg weer rond de kerktoren en komen ze er niet aan te pas.”

3. Je bent zelf ook West-Vlaming en hebt vroeger heel wat renners, die nu prof zijn, begeleid. Het moet deugd doen om hen nu op dit niveau bezig te zien.

“Absoluut. Vorige week heb ik Jonas Rickaert toevallig nog eens gezien. Hij zit daar uitstekend bij Alpecin-Fenix. Jonas is geen kopman, maar kan rap rijden en goed sturen, twee waardevolle kwaliteiten om een kopman als Mathieu van der Poel te ondersteunen. Jelle Wallays rijdt nu voor Cofidis. Hij heeft wat gezondheidsperikelen gehad, maar hem kennende zal hij hier en daar weer ergens uitpakken waar je het niet verwacht. En Jordi Warlop is ook bezig. Dat is een jongen die eind dit jaar wel eens een stap hogerop zou kunnen zetten.”

(Tom Vandenbussche)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.