Op maandag 1 april wordt met de eerste Grote Prijs MHD-Filou na meer dan 60 jaar opnieuw een profkoers georganiseerd in Lendelede. Veloclub Lendelede Sport bestaat 100 jaar en met Alec Segaert hebben ze een succesvol kampioen. “Redenen genoeg om vanaf maandag 25 maart in de tentoonstelling ‘Het ABC van de Koers in Lendlee’ terug te blikken op ons koersverleden”, zegt Dries De Zaeytijd, Lendeledenaar en historicus in wielermuseum KOERS in Roeselare.
Naar aanleiding van de eerste editie van de Grote Prijs MHD-Filou sloegen de organisatoren van de wielerwedstrijd en de bib, in samenwerking met Koers, de handen in mekaar. “In Een ABC van de koers in Lendlee wordt niet alleen het wielerverleden van Lendelede in kaart gebracht, er worden ook een aantal unieke wielermemorabilia uit de kast gehaald”, zegt Dries.
Veloclub Lendelede
In 2024 viert de Koninklijke Veloclub Lendelede Sport haar 100ste verjaardag. “Een eeuw geleden richtten enkele Lendeledenaren op 1 mei 1924 een eigen wielerclub op. Arsène Depaepe was toen een van de sterke mannen binnen het bestuur. Al na drie jaar omschreven de kranten de Veloclub als een onzer bloeiendste en ijverigste sportclubs van de provincie. In 1934 organiseert de club het Belgisch kampioenschap voor juniores, dat Albert De Cock won. Na Arsène Depaepe ontpopten onder meer Jef Lagae, Willy Deblauwe, Guido Fremaut, Raoul Rigolle en Jacques Vermandere zich tot trekkers van de club.”
De eerste wielerwedstrijden in Lendelede gaan terug tot het begin van de 20ste eeuw. “Na WO I kwamen er steeds meer koersen, vaak georganiseerd door verschillende wijkcomités tijdens hun wijkkermissen. En de Veloclub zorgde voor nog meer koersen in Lendelede. Een daarvan was de jaarlijkse Groote Prijs der Neringdoeners voor juniores, die in 1950 een wedstrijd voor beroepsrenners werd en bleef bestaan tot in 1967.”
Meer dan 55 jaar
“Met de eerste Grote Prijs MHD-Filou van maandag 1 april krijgt Lendelede na meer dan 55 jaar weer een profkoers”, aldus Dries De Zaeytijd. “De expo in de bib toont dat Lendelede altijd al een wielergemeente is geweest. Er worden diverse aspecten van de koers in Lendelede belicht: bekende renners van vroeger zoals Noël Dejonckheere, Christ Lefever en Hubert Hutsebaut; opmerkelijke figuren als Wim Lagae en Rudy Bruneel; Lendeleedse talenten als Alec Segaert en René Messely; het belang van wielerclub Groeninge Spurters; de wielerpassie van de burgemeester; een terugblik op de Grote Prijs der Neringdoeners,… De bib was van meet af enthousiast om mee te werken aan dit project.”
Olympische Spelen
Lendelede kende ook twee Olympiërs, vertelt Dries. “In 1968 vertegenwoordigde Rony Vanmarcke ons land tijdens de Spelen in Mexico en reed er de ploegenachtervolging, waarin ze vijfde eindigde. Maar ook Lucien Victor, winnaar van het ploegenklassement tijdens de Spelen van 1952, woonde tussen 1958 tot aan zijn overlijden in 1995 in onze gemeente. De gouden medaillewinnaar huwde met Rosa Vandewalle, een halfnicht van burgemeester Roger Vandewalle.”
Boonen en Kopecky
En dan is er nog de band van Lendelede met Tom Boonen en Lotte Kopecky. “Tom koerste vier jaar in de tenue van de Kortrijkse Groeningespurters met als thuisbasis café De Kluisberg. En Lotte Kopecky koerste in 2011 in het truitje van CT DJ Matic Kortrijk en maakte deel uit van een nieuwelingenploeg voor meisjes, samen met onder meer Laura Verdonschot en Saartje Vandenbroucke.” De huidige wereldkampioene heeft nog goeie herinneringen aan haar Lendeleedse periode: “Ik weet nog goed dat ik hutsepot at tijdens een eetfestijn in De Kluisberg”, zegt ze.
Café De Kluisberg werd in de jaren 90 de uitvalsbasis voor Kortrijkse Groeninge Spurters. In 2001 stopte de club.
Uiteraard is er op de tentoonstelling nog veel meer te zien over het rijke wielerveleden van Lendelede. Het ABC van de Koers in Lendlee is te bezoeken tijdens de openingsuren van de bib.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier