“Echt veel heb ik niet kunnen trainen”: Jelle Vermoote uit Pervijze keert zondag terug in competitie op BK wielrennen

Jelle Vermoote in actie tijdens het Circuit Franco-Belge eind mei. © VDB
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Jelle Vermoote (22) viert zondag tijdens het Belgisch wegkampioenschap tussen Sint-Lievens-Houtem en Zottegem zijn wederoptreden. Na zijn opgave in de Vierdaagse van Duinkerke moest de pion van Bingoal WB aan de antibiotica.

De neoprof uit Pervijze kende het voorbije voorjaar een droomdebuut. Zowel in de Omloop Het Nieuwsblad, de E3 Saxo Classic Harelbeke als de Ronde van Vlaanderen bemachtigde hij een plaatsje in de vroege en lange vlucht. Goed voor respectievelijk 150, 93 en 170 ontsnappingskilometers.

Schimmel in de buik

“In de Vierdaagse van Duinkerke kwam ik ten val”, begint Vermoote het verhaal van het tweede deel van het seizoen. “Toch reed ik nog enkele dagen verder. Naderhand bleek meer aan de hand dan enkel die valpartij. Na twee uur was ik helemaal leeg. Niet alleen tijdens die ritten in Duinkerke, nadien ook tijdens mijn trainingen. Driehonderd watt duwen lukte niet meer. Ik zat voortdurend met een opgeblazen gevoel. Eerst dacht ik dat het een gevolg was van slapen in een hoogtetent, maar het gevoel bleef. Dus ben ik dokters gaan bezoeken.”

Artsen kwamen na een tijdje tot een diagnose: schimmel in de buik. “Helemaal zeker is dat niet”, geeft Vermoote mee. “Blijkbaar verteert mijn eten niet zodat ik er niet de nodige energie uithaal. Vandaar dat ik na twee uur met een lege batterij zit. Ik heb antibiotica moeten slikken en sloeg de voorbije wedstrijden over. Op training gaat het intussen beter. Eigenlijk was ik van plan mee te doen aan het Belgisch kampioenschap tijdrijden in Binche, maar dat voornemen heb ik geschrapt. Ik zal meer deugd hebben van een extra training dan van een uur à bloc te gaan in die tijdrit, want honderd procent in orde ben ik zeker nog niet. En echt veel heb ik niet kunnen trainen. Ook omdat ik nog een ontsteking op de luchtwegen opscharrelde.”

Ronde van Slovakije?

Vermoote trekt met beperkte ambitie naar het BK. “Ik hoop dat ik zondag weer een normaal gevoel krijg. Ben ik na een paar uur niet leeg, dan is dat een stap vooruit. Misschien doe ik nadien de Ronde van Slovakije, maar dat ligt nog niet vast.”

Lees meer over: