Dirk Demol: “Parijs-Roubaix ligt Sep”

Foto Belga © YUZURU SUNADA BELGA
Tom Vandenbussche

Dirk Demol won Parijs-Roubaix in 1988 en is er zondag opnieuw bij als ploegleider van Israel Start-Up Nation, het team van Sep Vanmarcke. “Hij is in Roubaix nog nooit buiten de top elf geëindigd, dus die koers ligt hem.”

1. Dirk, wat verwacht jij van Sep Vanmarcke, jouw kopman in Parijs-Roubaix?

“Hij eindigde in de Helleklassieker nog nooit verder dan de elfde plaats, dus die koers ligt hem. Sep is een van de renners die het vlotst over de kasseien rijdt. Na die vier valpartijen in de Vuelta heeft hij zijn fiets een week niet kunnen aanraken, maar daarna reed hij vier koersen en we hebben ook enkele wedstrijddagen gesimuleerd om de afstand van 260 km in de benen te hebben. Ik zag een goeie Sep die nog altijd gemotiveerd is. Als hij in de Grand Prix Denain niet lek rijdt, had hij ongetwijfeld met Stan Dewulf en Michal Kwiatkowski voor de zege gespurt.”

2. Welke andere West-Vlamingen verwacht je zondag?

“Stan Dewulf won als belofte al in Roubaix en is sinds zijn tweede plaats in de Ronde van Wallonië in uitstekende doen. Hij zal zondag, tot diep in de finale, een grote rol spelen. Yves Lampaert rijdt bij Deceuninck-Quick-Step, de ploeg die de koers zal domineren en de sleutel in handen heeft. Topfavoriet is Yves niet. Het zal zaak zijn om heel vroeg wakker te zijn en mee te schuiven. Anders zal hij de benen moeten stilhouden voor een ploegmaat die mee voorop is. Ook Piet Allegaert is goed op kasseien, maar ik houd zeker rekening met Gianni Vermeersch. Hij heeft zijn crossverleden mee, zit in een goeie flow, kende een prima voorjaar en in Denain zorgde hij ervoor dat het een sprint werd en Philipsen won. Als Gianni in een vroege ontsnapping meegaat, kan hij heel ver geraken.”

3. Wie is jouw topfavoriet?

“Voor mij zijn Van Aert, Van der Poel en Pidcock de mannen die erbovenuit steken. Maar het kan gebeuren dat de toppers elkaar zullen beloeren en renners uit de tweede rij profiteren. We hebben al veel mooie koersen gezien en we zullen zondag opnieuw een prachtige wedstrijd zien. Ze gaan van heel ver aanvallen, daar moet je niet aan twijfelen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.