Alpecin Fenix verlost Julien Vermote: wordt hij de luxeknecht van Mathieu van der Poel?

Vorig jaar stond Julien Vermote nog aan de start van de Ronde Van Vlaanderen voor Cofidis, volgend seizoen gaat hij aan de slag bij de ploeg van toenmalig winnaar Matthieu van der Poel, Alpecin-Fenix. © Belga
Redactie KW

Begin april deed Julien Vermote nog zijn verhaal in ‘Vive le vélo – Leve de Ronde’: zijn profcontract bij het Franse Cofidis liep eind 2020 af en er was nog niets anders uit de bus gevallen. Een kleine week later kwam dan toch het verlossende nieuws: hij rijdt minstens nog een jaar in het profpeloton, bij Alpecin-Fenix. Hij wordt er dus ploegmaat van onder andere Mathieu van der Poel, Tim Merlier en Jasper Philipsen. Wij vroegen een aantal mensen naar hun reactie.

Giel Bruyneel: ploegmaat van Julien bij de jeugdcategorieën van KSV Deerlijk-Gaverzicht

“Ik had het waarschijnlijk al opgegeven”

“Julien en ik zijn allebei van hetzelfde geboortejaar en hebben dus eigenlijk altijd samen gereden tot hij prof werd. Ik begon bij de tweedejaarsnieuwelingen met koersen, op dat moment reed Julien al bij Deerlijk. Tot en met de tweedejaarsjuniores zaten we samen in de ploeg en op de duur behoorden we tot een vaste ‘kliek’ van renners voor de interclubs. Een van de mooiste herinneringen van die tijd is toch wel de 3-Dagars of Söderhamn in Zweden, daar won Julien de proloog, tijdrit én het eindklassement. Ik ben heel content voor hem dat hij alsnog prof kan blijven, ik had het waarschijnlijk al opgegeven.”

“Volgens mij kan hij van grote waarde zijn voor Alpecin-Fenix. Hoewel ze daar natuurlijk al een aantal echte toppers hebben, kan het ook nooit kwaad om een man met ervaring voor bijvoorbeeld de grote rondes erbij te hebben. Ik zie hem vooral in de rol van vrijbuiter, iemand die geregeld eens zijn eigen kans mag gaan. Kopmannen hebben ze daar al genoeg, maar volgens mij moet hij ook niet in een zuiver dienende rol geplaatst worden. Maar Julien is verstandig genoeg om te weten wat er op welk moment van hem verwacht wordt. En als dat nodig is, dan kan hij zeker meehelpen om bijvoorbeeld een sprint aan te trekken voor Merlier, Philipsen of Van der Poel.”

Staf Vanderschelden: ploegleider bij KSV Deerlijk-Gaverzicht

“Alpecin-Fenix kan zich geen betere locomotief wensen”

“Julien en ik zijn uiteraard vaak samen op stap geweest, ik heb heel veel koersen van hem gezien. Ik heb hem twee keer de Europaprijs in Geraardsbergen zien winnen, een koers op een niet te onderschatten niveau. Ik heb Julien ook Belgisch kampioen tijdrijden zien worden bij de beloften (toen reed Vermote voor Beveren 2000, red.) . Een echte klasbak als je het mij vraagt, maar ook een zeer erkentelijke jongen.”

“Ik vind het mooi dat hij de afgelopen maanden was blijven trainen, want ergens geloofde ik wel dat hij nog een ploeg ging vinden. Bij Alpecin-Fenix zal hij zeker zijn gading vinden. Volgens mij kunnen ze zich geen betere locomotief wensen. We hebben allemaal wel gezien hoe Julien een paar jaar geleden in de Tour de France het peloton ontelbare keren op sleeptouw heeft genomen. Die ervaring zal hen zeker van pas komen, nu ze de grote rondes gaan rijden. Toen hij wegging bij Quick-Step, heeft hij – volgens mij – niet de beste beslissing genomen om Cavendish te volgen. Maar wat wil je? Met zijn kwaliteiten is het normaal dat je eens zoekt om je eigen kans te gaan en niet altijd louter in dienst te rijden. Want eigenlijk is hij van veel markten thuis: tijdrijden, klimmen… Enkel een pure massasprint ligt hem minder.”

Alphonse Vermote: broer en manager

“We bleven er altijd wel in geloven”

“We zijn natuurlijk zeer content. Het is een pak van mijn hart en dat is voor Julien niet anders. Er waren wel gesprekken, maar je bent nooit zeker tot wanneer het effectief in kannen en kruiken is. We waren er altijd wel in blijven geloven dat er nog een profploeg te vinden was voor Julien, daarom dat hij ook is blijven trainen zoals normaal, om meteen klaar te staan wanneer er een aanbod kwam. Dat zal voor Alpecin-Fenix wellicht wel doorslaggevend geweest zijn. Je kan onmogelijk in een ploeg geraken als je intussen gestopt bent met trainen en eerst nog een half jaar nodig hebt om weer op niveau te komen.”

Mooie uitslagen

“Waarom Julien zijn verhaal bij de profs nog zeker niet ten einde is? Wel, we weten dat hij een soort van ‘eerste carrière’ bij Quick-Step achter de rug heeft. Daarna wilde hij een weg inslaan waar hij ook eens z’n eigen kans kon gaan. Dat was een risico, maar het zou zonde zijn als hij het niet geprobeerd had. Nu kan hij een ‘tweede carrière’ starten en hij zal daar zeker weer in kunnen groeien. Bij de ploeg van de broers Roodhooft zal hij de kopmannen tot diep in de finale kunnen bijstaan en op die manier zal hij zelf ongetwijfeld ook mooie uitslagen in de wacht kunnen slepen.”

Grote motor

“Ten tweede is Julien iemand met een enorm grote motor. In een grote ronde kan hij elke dag op hetzelfde niveau rijden, terwijl vele andere dag per dag wat afzwakken. Ten slotte heeft hij ook een stalen karakter: als hij iets wil, dan zal hij er volop voor gaan. Net zoals nu: hij wilde absoluut profrenner blijven en dat is hem ook gelukt. En ik heb er geen enkele twijfel bij dat hij dat opnieuw met alle toewijding zal doen.” (Robin Rosseeuw)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.