Alec Segaert wint tijdrit in Tessenderlo en neemt leiding in algemeen klassement over: “Geslaagde test richting EK”

Alec Segaert was de snelste in de tijdrit. © BELGA

Alec Segaert (Lotto Dstny) heeft donderdag de tweede etappe in de Renewi Tour (2.UWT), een individuele tijdrit van 15,4 kilometer in Tessenderlo, op zijn naam geschreven. De Amerikaan Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) eindigde op zeven tellen als tweede, de Zwitser Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost) werd op tien tellen derde. Segaert neemt de leiding in het algemene klassement over van de Italiaan Jonathan Milan (Lidl-Trek), die woensdag de eerste rit tussen Riemst en Bilzen won.

Stefan Bissegger slaagde erin om al vrij vroeg een zeer scherpe tijd neer te zetten. De Zwitser verpulverde alle tussentijden en overschreed de eindmeet uiteindelijk in 17:09. Filip Maciejuk kwam halverwege de tijdrit pas echt onder stoom en zette een tijd neer van 17:25, goed voor een voorlopige tweede plaats. Tobias Foss, de wereldkampioen tijdrijden van 2022, flirtte na het tweede tussenpunt met de hot seat maar strandde uiteindelijk met 17:10.689 toch op 0.84 van de tijd van Bissegger.

Belgisch vicekampioen Alec Segaert mocht dan van start gaan. De West-Vlaming zette de beste tijd neer aan het eerste tussenpunt (6:25) en hield die inspanning vol tot op het einde. Segaert knikkerde Bissegger uit de hot seat en was de eerste en enige die met 16:59.032 onder de magische grens van 17 minuten dook. De Belgische kampioen in deze discipline, Tim Wellens, bolde dan van het startpodium. Magnus Sheffield had ondertussen een eindtijd neergezet van 17:06 en posteerde zich als tweede. Wellens klokte af in 17:15.

Leider Jonathan Milan ging als laatste van start en al vlug werd duidelijk dat hij zijn blauw-groene trui wilde verdedigen. De Italiaanse winnaar van de openingsrit kende echter te veel verval en kwam binnen in 17:42, waardoor Alec Segaert de nieuwe leider werd. De renner van Lotto Dstny heeft in de rangschikking een voorsprong van zeven seconden op Magnus Sheffield en twaalf seconden op de Noor Tobias Foss (Ineos Grenadiers).

Voor de derde rit trekt het peloton morgen/vrijdag naar de andere kant van het land, voor een tocht van 185,5 kilometer van Blankenberge naar Ardooie. De Renewi Tour telt vijf ritten en eindigt zondag in Geraardsbergen. Tim Wellens is de titelverdediger.

“Ik had vanochtend nooit gedacht dat ik hier deze individuele tijdrit zou winnen. Bekijk dit deelnemersveld maar eens. De top 10 liegt er niet om. Dit is er eentje om zeker in te kaderen”, glunderde Segaert na afloop. “Ik had er een intense verkenning van het parcours opzitten. Ik vertrok wellicht hierdoor met een goed gevoel. Alles verliep volgens plan en ik wist waar het verschil kon gemaakt worden. Tussentijden kende ik niet. Dat hoefde ook niet want ik wou me volledig op mezelf focussen.”

Segaert pakte niet alleen de ritwinst, maar ook de leiderstrui in het algemene klassement. “Die blauw-groene trui neem ik er zeer graag bij. Het zal erop aan komen vooral in die laatste rit, tussen Menen en Geraardsbergen, stand te houden. Deze Renewi Tour is echter sowieso al geslaagd voor mij. Ik wou goed presteren in de tijdrit en dat heb ik kunnen verwezenlijken, wat niet simpel is gezien het kwalitatief zeer sterke deelnemersveld.”

“Kijken nu hoelang ik kan overleven in de slotrit naar Geraardsbergen. Deze tijdrit was ook een geslaagde test richting het Europees kampioenschap”, besloot Segaert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier