Omloop van het Hoogserlei vierde met een jaar uitstel zijn 100-jarig bestaan

Vlnr. Peter Remmerie, Eric Leman, Silveer Hellebuyck en Willy Vanneste. © (Foto WD)
Redactie KW

De eerste editie van toch een der klassiekers in de streek vond plaats op zondag 25 september 1920. Vorig jaar dus honderd jaar maar dat kon toen niet gevierd worden de pandemie. Voorzitter Danny Van Pamel hield er aan om dat niet ongemerkt te laten voorbij gaan. Hij en zijn bestuur nodigden sponsors, medewerkers en ook oud-renners uit om in hotel-restaurant Shamrock om de eeuwling te vieren.

Er werd een hapje gegeten en een drankje te nuttigen met tussenin gesprekjes over de koers. Peter Remmerie, die een enorm archief (foto’s en teksten) heeft over de Tieltse koersen en grote wielerliefhebber, opende met het ontstaan te schetsen: “In 1918 trokken enkele Tieltse wielerliefhebbers met de fiets naar Koolskamp Koers. Ze waren dermate onder de indruk van de enorme belangstelling en ambiance rond die wielerwedstrijd dat zij dachten dat zoiets in Tielt ook zou moeten kunnen. Van het een kwam het ander en in café de Grote Pinte bij Emiel Devos werd een jaar later beslist om ook een wielerwedstrijd te organiseren onder de naam Omloop het Hoogserlei. Een jaar later werd de eerste editie gereden”. Hij overliep daarna de erelijst met hier en daar een anekdote over een bepaalde wedstrijd.

Daarna kwam voorzitter Danny Van Pamel aan het woord: “Ik wil iedereen bedanken, de sponsors, de medewerkers en ook mijn bestuursleden bedanken. Zonder hen is het niet mogelijk om onze koers te organiseren. Volgend jaar is het de 99ste editie en we hopen opnieuw op uw medewerking te kunnen rekenen”. Sander Wittevrongel bevestigde dat en is ook aan het werk om een boek over de geschiedenis van de Omloop in samenwerking met de Roede van Tielt te maken.

Van Wielerbond Vlaanderen kwam er ook een woordje van felicitaties bij monde ven Walter Vergote, provinciaal voorzitter van het jeugdwielrennen. “Wij zijn heel wat mensen dankbaar omdat zij de uitdaging willen aangaan om een koers te organiseren. Besturen, sponsors, vrijwilligers en renners doen er alles aan om te kunnen organiseren en zo het wielrennen in de belangstelling te plaatsen, en dat is op de dag van vandaag niet gemakkelijk”.

Ook drie oud-renners kwamen bij Peter Remmerie op de praatstoel. Eric Leman won in 1967 en had ook een anekdote uit dat jaar: “Als 19-jarige liefhebber had ik dat jaar 25 keer gewonnen en dacht geselecteerd te worden voor het WK. De selectieheer was van dezelfde gemeente als ik, Ledegem, deed dat niet. Dat ik wereldkampioen zou worden wil ik niet gezegd hebben maar tot op vandaag heb ik dat hem niet vergeven en zal dat ook nooit doen”. Ook Willy Vanneste had een leuke tussenkomst. “Ik heb wel niet gewonnen in de Omloop, ik werd eens vijfde of zesde, maar toen mijn moeder wist dat ik zou deelnemen aan de Ronde van Frankrijk zei ze ‘jongentje, wa goje gi daar doene?’. In Caen won ik een rit met 1 seconde voorsprong, droeg ik de gele trui, die nu in het wielermuseum in Roeselare hangt, en droeg ik de groene trui die in mijn kleerkast hangt”. Er volgde een lach van de hele zaal. Tieltenaar Sylveer Hellebuyck werd tweede in 1966. “Ik had in de ganse wedstrijd teveel pijlen verschoten en werd geklopt door Ronny Van Marcke die niet wilde overnemen in de ontsnapping”.

Tot slot kwam ook burgemeester Luc Vannieuwenhuyse aan het woord: “Ik dook eens in de archieven en vond een affiche in het stadsarchief en zag op het programma: Nieuwe koers Omloop het Hoogserlei, 60 km. Toen was de Egemstraat een kasseiweg en de Hondstraat zelfs gravé zoals in de Strade Bianchi. Er stonden toen 16 renners aan de start. Ik sta ook versteld dat de organisatie meer kan vragen aan de stadsdiensten dan wijzelf (gelach bij het publiek). Ik wens dan ook veel succes aan de organisatie die op zoek gaan naar de toekomstige Flandriens”. (WD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier