Nooit geziene volkstoeloop voor Yves Lampaert in Ingelmunster: “Hier zal nog maanden over gesproken worden”

Yves en zijn zoontje Aloïs vonden het knus in de gele bolide. © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

De hulde van de supportersclub van renner Yves Lampaert na zijn stunt in de Ronde van Frankrijk overtrof alle verwachtingen. Nooit eerder was er op de nochtans populaire Kriekekermis zoveel volk bijeen als op de hulde van hun held en Kriekebewoner Yves Lampaert.

Yves, die van de feestelijkheden niet op de hoogte was, bleek duidelijk onder de indruk. Vader Jean Lampaert zakte van verbazing op zijn stoel in de feesttent. “Zo meteen krijg ik nog een hartinfarct van wat ik hier allemaal meemaak. Nooit kunnen denken dat de stunt van mijn zoon in de Ronde van Frankrijk zou zorgen voor zo’n volkstoeloop. Hier zal nog maanden over gesproken worden.”

Bert Vanwynsberghe, voorzitter van supportersclub Forza Lampaert, was opgetogen. “Op de dag dat Yves de proloog won in de Ronde van Frankrijk, had ik de supporters beloofd om Yves in Ingelmunster rond te rijden in een gele Cadillac. Het werd een knalgele BMW. Maar daar bleef het niet bij. De KLJ zou ook een duit in het zakje doen. Ook zij zorgden voor een stunt, want een colonne van vijftig tractoren ging Yves in zijn woning in Hulste ophalen voor de viering op de Kriekekouter.”

Een gele mensenzee had de Kriekeweide ingepalmd.
Een gele mensenzee had de Kriekeweide ingepalmd. © CLY

Al leek de organisatie perfect, het tijdsschema liep evenwel volledig in het honderd, want er was geen doorkomen aan. De mensenzee stortte zich op de renner en die mocht beginnen aan een sessie handtekeningen uitdelen op petjes, armen en benen, kleedjes en waar er maar plaats was. Iedereen wilde met ‘de boerenzoon’ op de foto. En Yves genoot met volle teugen. Vooraleer de burgemeester zijn kans schoon zag om een woordje te plaatsen, was het voorziene tijdsschema al met een paar uur overschreden. Iedereen genoot met volle teugen.

Parijs-Roubaix

We vroegen vader Jean Lampaert wat we nog allemaal mogen verwachten van zijn zoon. “Er is nog één ding dat op zijn bucketlist staat: Parijs-Roubaix. Hij was er al een paar keer dicht bij, maar ik ben er zeker van dat hij niet zal rusten vooraleer ook dat doel is bereikt. Dan zal de Krieke werkelijk veel te klein zijn.”

Ook burgemeester Kurt Windels kon zijn verbazing niet onder stoelen of banken steken. “Wat Forza Lampaert hier heeft neergezet, is zonder meer fantastisch. Ik zat op Rock Werchter toen Yves zijn stunt uithaalde en dat vergeet ik nooit meer. Wielerminnend Ingelmunster wordt echt verwend: wereldkampioen ploegentijdrit, Belgisch kampioen op de weg, Belgisch kampioen tijdrijden in Ingelmunster en ga zo maar verder. Wees er zeker van, Yves: Ingelmunster staat als één blok achter jou.”

© CLY

Bekijk hier de volledige fotospecial van de hulde.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.