Jordi Warlop pakt Belgische driekleur op strand van Bredene

Jordi Warlop. © GF
Redactie KW

Op het Belgisch kampioenschap beachrace in Bredene heeft Jordi Warlop (26) met bravoure de nationale titel veroverd. De Rumbekenaar van het ter ziele gegane B&B Hotels-KTM versloeg in een West-Vlaams onderonsje Sep Vanmarcke (34) en Bert Van Lerberghe (30). “Het zou jammer zijn als ik met zo’n conditie zou moeten stoppen”, reageerde Warlop na de mooiste zege uit zijn carrière.

Ruim 400 renners uit alle mogelijke categorieën stonden donderdagnamiddag op het strand van Bredene aan de start van het BK beachrace. De renners kregen liefst zes ronden van telkens negen kilometer voor de wielen geschoven. Gistelnaar Stefano Museeuw (25) pakte de kopstart, maar werd op het loodzware stuk richting Oostende al snel overruled door Bert Van Lerberghe van Quick-Step Alpha Vinyl. De winnaar van De Panne Beach Endurance pakte snel een tiental seconden voorsprong op de eerste achtervolgende groep. In die groep herkenden we onmiddellijk enkele vaste waarden uit het strandracecircuit, zoals Jasper Dejaegher (21) die eerder al de beste was in Oostduinkerke. De Gistelse laatstejaarsbelofte showde meermaals zijn technische kwaliteiten in het mulle zand. Favoriet Yves Lampaert (31) zat even in de verdrukking, maar kon uiteindelijk wel nog de aansluiting maken.

Door de tegenwind stroomde alles weer samen, tot Sep Vanmarcke stevig aan de boom schudde. Opnieuw Van Lerberghe en Thomas Joseph (26) schoven mee. De nieuwe kopgroep veroverde bijna een halve minuut voorsprong op de achtervolgers, met onder anderen titelverdediger Timothy Dupont (35).

De naar Gistel uitgeweken Bredenaar verzette nog hemel en aarde, maar zou de kop van de koers niet meer terugzien. Dankzij een erg sterke passage ter hoogte van surfclub Twins kon Jordi Warlop als enige wel nog de oversteek maken. Wegkampioen Tim Merlier en Jasper Dejaegher strandden op enkele meters van de leiders.

Schakelprobleem

In de kopgroep was de verstandhouding uitstekend, waardoor de voorsprong tot ruim een minuut opliep. Net voor het ingaan van de laatste ronde toonde Warlop zich opnieuw de betere in de technische zones, wat Thomas Joseph de kop kostte. Van Lerberghe plooide niet, maar bleek even later wel met een leegloper te kampen. “Ik had iets minder druk, maar ik kon vooral ook niet meer schakelen in de laatste ronde. Dat was de boosdoener”, verklaarde de Tiegemnaar achteraf.

Van Lerberghe moest dus vrede nemen met brons, net voor Lampaert. In de absolute slotfase pakte Warlop in het mulle zand nogmaals een gaatje op een strijdende Vanmarcke. Toen Warlop deze keer vrij vroeg moest afstappen, leek de renner van Israel-Premier Tech lopend toch nog terug te keren. Maar uiteindelijk veroverde Jordi Warlop na een rampjaar verdiend de Belgische titel in het strandracen.

Niet verwacht

Jordi Warlop won twee weken geleden al een strandrace in Bredene, maar toch kwam deze overwinning voor hemzelf als een verrassing. “Ik had het eigenlijk totaal niet verwacht, want het was nog maar mijn vierde beachrace. Na mijn zware val op het BK (in Middelkerke red.) heb ik lang aan de kant gestaan door blessure. Daarom heb ik alles op alles gezet en ik ben er nu voor beloond.”

De naar Rumbeke uitgeweken renner uit Stuivekenskerke kreeg begin december te horen dat zijn ploeg er door financiële problemen de brui aan geeft. “Dat was verschrikkelijk nieuws. Het is ook jammer dat we het zo laat wisten. Overal is er geen budget meer of de plaatsen zitten vol. Het zou jammer zijn als ik met zo’n conditie zou moeten stoppen. Het zijn mentaal zware dagen geweest.”

(AC)

Nog meer West-Vlaamse winnaars

Ook in de andere categorieën waren heel wat West-Vlamingen aan het feest. Jasper Dejaegher werd zevende overall en mocht daardoor als beste belofte in de uitslag eveneens het zegegebaar maken. De renner van de opleidingsploeg van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux hield Jarne Vandersteen en Timo Desmet (21) uit Heestert ruim achter zich.

Bij de vrouwen ging de nationale titel zoals verwacht naar de ervaren Grace Verbeke (38). De Snaaskerkse won al twee keer eerder het BK beachrace en was in 2010 de eerste Belgische winnares van de Ronde van Vlaanderen. Joyce Vanderbeken (38) uit Zwevegem finishte op ruim vijf minuten als tweede. De bronzen medaille ging naar de debuterende Mieke Docx (26). De Koksijdse is al jaren een vaste waarde in het peloton, maar begint binnenkort pas aan haar eerste seizoen als prof bij Lotto-Dstny.

Gilles Burssens (17) uit Westkapelle veroverde dan weer de Belgische titel bij de U19. Na een spannende strijd moesten Zedelgemnaar Lowiek Misseeuw (16) en Diksmuidenaar Louic Boussemaere (16) vrede nemen met respectievelijk zilver en brons. Ook bij de U17 stond een nationale titel op het spel, al moesten de nieuwelingen slechts drie rondes afwerken. In een beperkt deelnemersveld toonde Kyano Cottignies (14) uit Izegem zich na 27 kilometer duidelijk de sterkste. Bredenaar Thor Peeters (15) mocht in zijn thuiswedstrijd met zilver pronken. Matteo Toortelboom (14) uit Koekelare mocht als derde mee op het podium.

Ten slotte prijkten bij de masters enkele oude bekenden bovenaan in de uitslag. De Belgische driekleur ging opnieuw naar voormalig nationaal kampioen veldrijden Klaas Vantornout (40). De Torhoutenaar eindigde anderhalve minuut voor Davy Commeyne (42), in zijn topjaren eveneens een vaste waarde in het crosspeloton.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.