Koksijde staat op 26 mei in voor 2 Belgische juniorenkampioenschappen: “Toch niet gewoon copy-paste”

Het is nog niet zo lang geleden dat Koksijde de organisatie van de Belgische kampioenschappen voor junioren op zich nam. In het coronajaar 2020 nam Koksijde over van Middelkerke en was het BK op 20 september de vervanger van de Keizer der Junioren. Die kampioenschappen werden toen gewonnen door Julie Hendrickx en Dries De Pooter. © VDB
Redactie KW

Organiseren op automatische piloot? In Koksijde moeten ze dat kunnen want de badplaats heeft een rijke wielergeschiedenis. Op zondag 26 mei worden er twee nieuwe Belgische kampioenen gehuldigd. Koksijde vormt het decor van de nationale wegkampioenschappen voor meisjes en jongens junioren.

Jeugd! Dat is de rode draad door de geschiedenis van wielerorganisaties in Koksijde. Al vele jaren werkt Belgian Cycling met gemeente- en stadsbesturen als partners voor allerlei nationale kampioenschappen. Dus staan burgemeester Marc Vanden Bussche, sportschepen Dirk Dawyndt en Dries Van Den Broucke van de gemeentelijke sportdienst in voor de BK’s van 26 mei. Achter de schermen houdt Jan Deramoudt een oogje in het zeil.

Het is nog niet zo lang geleden dat Koksijde de organisatie van de Belgische kampioenschappen voor junioren op zich nam. In het coronajaar 2020, toen de wielerbedrijvigheid van 14 maart tot 1 juli volledig stillag, nam Koksijde over van Middelkerke. En was het BK op 20 september de vervanger van de Keizer der Junioren, de internationale tweedaagse die door de pandemie en het reisverbod niet kon plaatsvinden. Die kampioenschappen werden toen gewonnen door Julie Hendrickx en Dries De Pooter, intussen aan de slag bij respectievelijk Lotto Dstny Ladies en het Belgische World Tour-team Intermarché-Wanty.

Technische omloop

Toen was de aankomstzone ter hoogte van het Sociaal Huis in de Ter Duinenlaan helemaal leeg. Door de coronamaatregelen mocht daar geen publiek komen. Dat was op een totaal andere manier organiseren. Wat zondag 26 mei betreft mag de organisatie, gelukkig maar, andere accenten leggen.

“Veiligheid is tegenwoordig de grote uitdaging”, verduidelijkt Jan Deramoudt. “Het is dus niet zo dat we gewoon copy-paste doen van de vorige organisaties. Wat het BK voor meisjes junioren en jongens junioren betreft kiezen we voor het traditionele parcours van de slotrit van de Keizer der Junioren. Daar bouwen we op verder.”

Het toertje van het BK is 11,1 kilometer lang. “Een uitdagende technische omloop als je het mij vraagt”, gaat Deramoudt verder. “Met de passage op de Hoge Blekker, de hoogste duin van de kust. Op de Koninklijke Baan kan de gashendel worden opengedraaid, daarna duiken we met het parcours weer de duinen in. Vorig jaar haalden de deelnemers aan de slotrit van de Keizer der Junioren het eerste wedstrijduur gemiddeld 45 per uur.”

Bijzonder snel, zeker voor jongens van 17 en 18 jaar. Als je bij die snelheden tegen de grond gaat kunnen de gevolgen ernstig zijn. Daarom is de beveiliging het parcours een steeds belangrijker item. Heel wat organisatoren van wielerwedstrijden schakelen het bedrijf Boplan in om parcoursen te beveiligen. Dat doen ze in Koksijde niet.

Eigen stootkussens

“Bij de gemeente hebben we een bijzonder dynamische technische dienst”, benadrukt Deramoudt. “Daar worden signalisatie en stootkussens gefabriceerd. Op dat vlak vergaarden we natuurlijk al veel kennis. Onder meer dankzij de Bredene Koksijde Classic, de World Tour-wedstrijden Classic Brugge-De Panne en de Duinencross.”

Bij de jongens junioren wordt het op zondag 26 mei uitkijken naar snelle mannen als Louis Weyts (vorig jaar tweede in de slotrit van de Keizer), Matijs Van Strijthem, Nolan Huysmans, Xander Scheldeman, Jasper Schoofs en Siebe De Naeyer. Bij de meisjes torst Auke De Buysser de favorietenrol.

Achter de schermen wordt in Koksijde ook al gesleuteld aan het programma van de Duinencross. Net als begin dit jaar wordt de A-veldrit een manche van de X²O Trofee. Op de internationale kalender voorzien op vrijdag 3 januari.

“Midden de kerstvakantie, voor ons heel goed”, glundert Deramoudt. “We zijn nu al druk bezig om het programma van de Duinencross op te smukken met jeugdveldritten. Jawel, ook nieuwelingen. Daar maken we een punt van. Jeugd hoort thuis in het programma van een A-cross. Ook al ervaren we dat dit door de federatie niet altijd gevolgd wordt. Het werkt motiverend als jongeren op een parcours van de grote jongens kunnen tonen wat ze waard zijn.”

(HF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier