Jelle Wallays wordt vierde in Dwars door het Hageland

Redactie KW

Roeselarenaar Jelle Wallays viel vrijdag net naast het podium in Dwars door het Hageland

Niki Terpstra heeft vrijdag Dwars door het Hageland (cat 1.1) gewonnen, de Vlaamse versie van de ‘Strade Bianche’ met start in Aarschot en aankomst op de Citadel van Diest. De 32-jarige Nederlander van Etixx-Quick Step haalde het na 194,1 kilometer – waarvan een pak op onverharde wegen, kasseizones en elf hellingen – licht afgescheiden van Wout van Aert en de Fransman Florian Sénéchal. Jelle Wallays werd vierde. Terpstra is meteen de nieuwe leider in de Belgian Cycling Cup, waar deze Dwars door het Hageland de vijfde manche van was.

Op de eerste van 20 kasseizones in Bierbeek spatte het peloton in verschillende stukken uiteen. Het eerste gedeelte was 18 renners sterk. Daarbij onder andere Tom Boonen, Terpstra, Lukasz Wisniowski, Wallays, Sénéchal, Kenneth Van Bilsen, Nicolas Vereecken, Van Aert, Timothy Dupont, Olivier Pardini en Gianni Vermeersch. Nog voor halfkoers dikte de kopgroep verder aan tot zowat 50 renners maar op elke onverharde strook of kasseizone wisselde het wedstrijdbeeld.

Met nog 50 kilometer te rijden was er een kopgroep met tien renners waar Wallays, Lukasz Wisniowski, Tim Declercq, Stijn Steels, Marco Marcato, Mark McNally, Hugo Hofstetter, Nick van der Lijcke, Liam Bertazzo en Thomas Stewart deel van uitmaakten. Achter hen volgde op 0:45 een ander compact groepje met daarbij onder andere Van Aert, Sean De Bie, Terpstra, Filippo Pozatto en Sénéchal. Het peloton had daar een achterstand van 1:00.

Met nog 21 kilometer voor de boeg smolten de twee groepjes voorin samen wat een kopgroep opleverde van achttien renners. Het sein voor het peloton om de handdoek te gooien en zich neer te leggen bij de situatie vooraan. Wout Van Aert ging op vijftien kilometer van de finish zijn kans. Hij kreeg evenwel geen steun en liet zich weer inlopen net voor de passage aan de Basiliek van Scherpenheuvel. Bij de leiders viel McNally letterlijk en figuurlijk weg en ter hoogte van de zestiende kasseizone achtte Wallays zijn moment gekomen. In de achtergrond stopte De Bie mooi af en liep Wallays beetje per beetje verder uit. Met nog vijf kilometer te rijden plaatste Van Aert een tegenaanval met Terpstra, Tim Declercq, Liam Bertazzo, Sénéchal en Marco Marcato in steun. Wallays mocht de slotkilometer intrekken met een voorsprong van tien seconden op de zes achtervolgers, maar dat bleek net iets te weinig want in de laatste 100 meter ging Terpstra vol aan. Hij remonteerde Wallays en pakte de zege. (Belga)