Internationale wielertoppers in Brugge op derde Euro Shop Elfstedenronde

V.L.N.R. Daniël en dochter Dorine Kerckhof van Euro Shop, burgemeester Dirk De fauw, sportschepen Franky Demon, Nick Van Den Bosch van organisator Golazo Sports, en Sporza-commentator Renaat Schotte. © WK
Redactie KW

Komende zondag wordt op de Brugse Markt om 12 uur het officiële startsein gegeven voor de derde editie van de Euro Shop Elfstedenronde. Met onder meer Iljo Keisse, Jasper Philipsen, Fabio Jakobsen, Zden?k ?tybar, Nacer Bouhanni, Bjorg Lambrecht en Jens Keukeleire komen er opnieuw heel wat toppers aan de start.

Daags voor de profkoers zijn er op zaterdag weer recreatieve tochten voor het grote publiek met start en aankomst op de Vives-campus in Sint-Michiels. Zondag wordt de derde moderne editie van de legendarische Brugse eendagskoers gereden. Ook dit jaar staat deze opnieuw op de kalender als UCI Europe Tour categorie 1.1. met een knap deelnemersveld van zowel spurters als kasseistampers. Met Lotto-Soudal, Deceuninck-Quick-Step en UAE Team Emirates komen drie WorldTour-teams aan de start, daarnaast zijn er ook elf procontinentale en acht continentale ploegen ingeschreven. De start ligt op de Markt, het parcours slingert vervolgens doorheen West-Vlaanderen met onderweg maar liefst twintig uitdagende kasseistroken. Eenmaal terug in Brugge, worden er nog vier lokale lussen gereden, met finish opnieuw op de Buiten Kruisvest. Daar wordt tegen 17 uur bekend wie de opvolger wordt van de Brit Adam Blythe.

De oorspronkelijke Elfstedenronde liep van 1943 tot 1989 en werd georganiseerd door de Koninklijke Brugse Velosport. In 2017, na bijna dertig jaar afwezigheid, werd de Brugse klassieker nieuw leven ingeblazen. “Het was de wedergeboorte van een Brugse koers met een rijke historiek. Op de erelijsten uit de jaren ’50, ’60 en ’70 prijken namen van grote wielericonen“, zegt de Brugse sportschepen Franky Demon.

Veel wereldtoppers, één Bruggeling

Zo zegevierden bijvoorbeeld ooit Rik Van Looy, Patrick Sercu en Freddy Maertens in de originele Elfstedenronde. In 2017 won Wout Van Aert de eerste editie van het nieuwe tijdperk. “Als we kijken naar het podium van die eerste moderne editie, kunnen we wel zeggen dat we geslaagd zijn in onze ambitie om hier opnieuw jong aanstormend talent aan de start te krijgen. Wout Van Aert trok toen het laken naar zich toe in een sprint, voor Mathieu van der Poel. Intussen weet al wie ook maar een beetje de wielersport volgt dat we daar een eerste glimp zagen van twee wegrenners van wereldniveau”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Met ook Jens Keukeleire aan de start en Sporza-commentator Renaat Schotte achter de micro, kleurt de Elfstedenronde dit jaar weer extra Brugs. “Tussen al die grote wielericonen uit het verleden, staat er trouwens ook nog altijd een Bruggeling mee op kop qua aantal overwinningen: Hilaire Couvreur is één van de twee renners die de Elfstedenronde tweemaal op zijn naam wist te schrijven”, besluit Franky Demon.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier