Geen BK veldrijden in Antwerpen voor Merkemse belofte Guillian Demeyer

Belofte Guillian Demeyer uit Merkem had graag voor de driekleur meegestreden, maar zijn examenrooster heeft daar anders over beslist.

Guillian Demeyer heeft maandag een examen voor zijn studie industrieel ingenieur. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe

Geen Belgisch kampioenschap voor Guillian Demeyer. De nationale titelstrijd stond oorspronkelijk wel op het programma, maar de 19-jarige belofte heeft momenteel andere dingen aan het hoofd.

“Ik was er inderdaad graag bij geweest op het strand van Sint-Anneke”, knikt Guillian. “Een kampioenschap is altijd een beetje bijzonder en ook de omloop sprak me aan. Wat zand, een aantal nieuwe hindernissen en behoorlijk lastig. Het zag er me wel een tof parcours uit en het was de bedoeling om deel te nemen, maar door een verschuiving in mijn examenrooster heb ik besloten om toch te passen. Maandag heb ik een belangrijk examen en zo’n veldrit neemt al snel een hele dag in beslag. Zeker aangezien ik daarvoor naar Antwerpen moet. Dat ligt niet bepaald bij de deur, hé. Het is jammer dat ik de grootste wedstrijd van het seizoen moet missen, maar mijn studies krijgen nu eenmaal voorrang.”

Een wijselijke beslissing van de veldrijder uit Merkem. Guillian beseft maar al te goed dat hij geen profambities moet koesteren en koerst dan ook louter voor het plezier. Voor hem is crossen in de eerste plaats een leuke hobby tussen het studeren door.

Ik was er graag bij geweest op het strand van Sint-Anneke. Een BK is altijd bijzonder

“Al is de combinatie niet altijd even gemakkelijk”, vervolgt Demeyer. “Ik studeer namelijk voor industrieel ingenieur aan de KUL in Brugge. Geen simpele richting een ook het heen en weer pendelen tussen Brugge en Merkem neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Ik denk dat ik daaraan zeker drie uur per dag verlies en dan moet ik nog geluk hebben met mijn lessenrooster. Het maakt het er niet eenvoudiger op, maar veldrijden is mijn passie en ik cross gewoon veel te graag om het volledig te laten vallen. En momenteel lukt het wel. Ik kom, denk ik, aan zo’n negental trainingsuren per week. Misschien niet voldoende om top te presteren op wedstrijdniveau, maar wel genoeg om er plezier aan te beleven. En zolang dat het geval is, zie ik ook geen enkele reden om er mee op te houden.”

Dat koersen in de eerste plaats leuk moet zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat de Merkemnaar geen ambities heeft. Net zoals elke andere sporter wil hij het maximale uit zijn mogelijkheden halen. “Ik ben nu tweedejaarsbelofte en het is mijn bedoeling om elk jaar een beetje beter te worden”, aldus de sympathieke crosser van CT Houtland-Westkust. “In vergelijking met vorig seizoen merk ik bijvoorbeeld dat ik een enorme stap voorwaarts heb gezet. Toen hinkte ik elk weekend een beetje achter de feiten aan en nu kan ik toch al aardig volgen. Ik ben nog steeds geen topper, maar ik eindig meestal wel netjes in het pak.”

Cursussen bijhouden

“Ik kan dan ook met een positief gevoel terugblikken op de afgelopen winter. De eerste weken ging het nog moeizaam, maar daarna liep het best lekker. Al voelde ik de laatste tijd wel dat het beste er wat af was. En nu met de examens die volop aan de gang zijn denk ik niet dat er van stevig trainen nog veel in huis zal komen. Ik heb tijdens het jaar mijn cursussen niet echt bij gehouden en dat moet ik nu een beetje goed maken (lacht). Klein foutje, maar het zal wel lukken. Ik zou mijn crossseizoen wel graag in schoonheid kunnen afsluiten. De Kasteelcross in Zonnebeke op 25 januari wordt normaal mijn laatste wedstrijd. Daarna wordt het even bekomen van de examens en het veldrijden”, besluit Guillian Demeyer. (BVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.