Eurosport-commentator Jeroen Vanbelleghem: “Aanvallen geblazen voor de Belgen”

Harm Vanhoucke is de enige West-Vlaming in de 103de Giro. (foto Belga) © belga
Tom Vandenbussche

Morgen begint op Sicilië de 103de Ronde van Italië. Jeroen Vanbelleghem (31) zal voor het zesde jaar op rij drie weken lang het commentaar op Eurosport verzorgen. “Zonder Evenepoel wordt het voor de Belgen aanvallen geblazen”, aldus de Pervijzenaar.

Sinds de Strade Bianche op 1 augustus kan ook Vanbelleghem weer zijn ding doen. “Maar wel telkens van thuis uit, in Gent (waar hij woont, red.). We kochten daarvoor zelfs speciaal materiaal aan. Maar voor de Giro zullen Karsten Kroon en ik vanuit de studio’s in Hilversum werken, elk in een aparte ruimte. Dat is voor een wedstrijd over drie weken toch een stuk makkelijker. Overnachten doe ik op hotel. Mijn vrouw zal tijdens het weekend naar Nederland komen. En ik neem uiteraard mijn fiets mee. (glimlacht) Nu alleen nog hopen op beter weer.”

Knap deelnemersveld

In dit speciale coronajaar focusten de meeste toppers zich op de Tour. Toch kan ook de Giro op een aantrekkelijk deelnemersveld rekenen. Heel wat sprinters (Démare, Gaviria, Matthews, Sagan, Viviani) tekenen present. Voor de eindzege ziet Vanbelleghem dan weer vijf kanshebbers. “Ik noem ze de grote vijf: Fuglsang, Yates, Kruijswijk, Thomas en Nibali. Nibali behoeft geen extra uitleg. Fuglsang is sinds 2017 een winnaar, al kwam het er in een grote ronde nog nooit uit. Yates was twee jaar geleden, tot zijn fatale inzinking, al de beste man in de Giro. Hij won daarna de Vuelta en heeft nu meer ervaring. Thomas vond ik heel sterk in Tirreno-Adriatico, ook bergop. En Kruijswijk stond vorig jaar op het podium in de Tour en rijdt voor het sterke Jumbo-Visma.”

Het is vooral uitkijken naar het sterke Astana, dat met Aleksandr Vlasov en Miguel Angel Lopez nog twee sterke ijzers in het vuur heeft. “Vlasov zal waarschijnlijk te veel in dienst moeten rijden, maar het kan zomaar gebeuren dat hij plots toch de sterkste van Astana blijkt te zijn. Ook van Giulio Ciccone verwacht ik veel. Door een positieve coronatest miste hij Tirreno-Adriatico. Hij zal na twee weken quarantaine met veel goesting aan de start staan. En Wilco Kelderman is voor mij een outsider. Ik zie hem in de top vijf eindigen.”

Vanhoucke lijkt klaar

Van Belgische zijde verwacht Vanbellegem geen wonderen. “Keisse en Serry starten voor Deceuninck-Quick-Step. Serry moet altijd in dienst rijden, maar ditmaal heeft zijn ploeg geen uitgesproken kopmannen. Misschien zit er dus wel wat in voor hem. Victor Campenaerts krijgt drie tijdritten voorgeschoteld, maar als je het WK gezien hebt en weet dat Ineos met Ganna, Thomas en Dennis start, weet je al genoeg. Sander Armée, Kobe Goossens en Harm Vanhoucke zullen bij Lotto-Soudal een vrije rol krijgen. Na een moeilijk 2019 heeft Vanhoucke dit jaar in de Ruta del Sol en Tour de l’Ain bewezen dat hij er weer staat. Hij kan mooie dingen laten zien in de bergritten waarin vluchters voorop blijven. Het wordt zonder Remco Evenepoel een matige Giro op vlak van de Belgen, maar je weet nooit of er een verrassing mogelijk is.”

Harm Vanhoucke (23) is de enige West-Vlaming in het Giropeloton. De Aalbekenaar begint aan zijn tweede grote ronde. Normaal stond de Vuelta op zijn programma, maar het werd uiteindelijk toch de Giro. “Ik vond het belangrijk om het jaar te kunnen eindigen met een grote ronde in de benen. En aangezien het heel twijfelachtig is of de Vuelta wel kan plaatsvinden, is het de Giro geworden. We trekken met een ploeg vol vrijbuiters naar Italië en ook ik zal er mijn ritjes uitpikken. Aan een klassement denk ik nog niet.”