De 10 populairste West-Vlaamse wielrenners (op Twitter)

© FOTO GINO COGHE
Redactie KW

Zaterdag start het klassieke Vlaamse wielervoorjaar en dus zitten alle koersliefhebbers weer op hun puntje van hun stoel (of diep onderuitgezakt in hun zetel). Wij stelden een lijst op van de 10 populairste West-Vlaamse renners en stelden die samen aan de hand van… het aantal Twittervolgers. Zoek niet naar Stijn Devolder, want die is niet actief op Twitter, maar ontdek welke andere wielerhelden al meteen een top 10-notering kunnen laten optekenen!

@klaaslodewyck (5.821 volgers)

1


© FOTO GINO COGHE

Klaas Lodewyck is de grootste pechvogel binnen het West-Vlaamse profpeloton. De renner van BMC Racing Team, waar hij ploegmaat is van zijn goeie vriend Philippe Gilbert, moest vorig jaar een tijdje aan de kant met hartritmestoornissen. Ook dit jaar begon slecht na een val en sleutelbeenbreuk. De naar Kortemark uitgeweken Esenaar mikt nu op deelname aan de Giro. Opmerkelijk: Klaas vormt een koppel met Femke Heryghers, de dochter van ex-wereldkampioen veldrijden Paul.

@jensdebus (5.838 volgers)

2

De 10 populairste West-Vlaamse wielrenners (op Twitter)


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Jens Debusschere is de regerende Belgische kampioen, nadat hij in juni van vorig jaar in Wielsbeke onder meer Tom Boonen afhield in de massasprint. De naar Ternat uitgeweken Dadizelenaar – zijn vriendin is de Vlaams-Brabantse Kelly Roelandts, zus van Jens’ ploegmaat Jürgen – wil in 2015 top zijn in de grote voorjaarsklassiekers. Af en toe hij zal de renner van Lotto-Soudal zijn eigen kans mogen gaan, zoals in Dwars door Vlaanderen.

@nikolas_maes (7.371 volgers)

3

De 10 populairste West-Vlaamse wielrenners (op Twitter)


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Nikolas Maes is de voorbije jaren uitgegroeid tot een van de meesterknechten van Tom Boonen bij Omega Pharma-Quick.Step. De naar Lochristi uitgeweken Otegemnaar – zijn vriendin Katrijn Hullaert is een Oost-Vlaamse uit Kalken – was bij de jeugd een veelwinnaar, maar schikt zich intussen in zijn rol in dienst van de kopmannen. Heeft echter nog altijd een stevig eindschot en is geregeld goed voor dichte ereplaatsen. Ook hij kan ooit nog een (semi)klassieker winnen.

@sergepauwels (8.778 volgers)

4

De 10 populairste West-Vlaamse wielrenners (op Twitter)


© BELGA

Serge Pauwels is een naar Bredene en intussen De Haan uitgeweken Antwerpenaar uit Edegem die getrouwd is met de West-Vlaamse ex-wielrenster Ine Beyen. Pauwels heeft door zijn vele buitenlandse avonturen in het verleden heel wat buitenlandse volgers, iets wat door zijn huidig avontuur bij het Zuid-Afrikaanse MTN-Qhubeka ongetwijfeld nog zal toenemen. Pauwels is bij ons vooral bekend omwille van zijn gemiste ritzege in de Giro van 2009, toen hij op kopman Carlos Sastre moest wachten.

@jenskeukeleire (8.882 volgers)

5

De 10 populairste West-Vlaamse wielrenners (op Twitter)


© BELGA

Jens Keukeleire kwam met veel bombarie het profpeloton binnengestormd. In het voorjaar van 2010 won hij met Le Samyn, de rit- en eindzege in de 3-Daagse van West-Vlaanderen en Nokere Koerse meteen vier koersen. Intussen is de Bruggeling van Orica-GreenEdge al jaren een gewaardeerde kracht op WorldTour-niveau en verbaasde hij vriend en vijand met een fenomenale prestatie in de heroïsche Tourrit van vorig jaar over de kasseien van Parijs-Roubaix. Ooit wint Keukeleire een (semi)klassieker.

@vandewalle_k (8.895 volgers)

6

De 10 populairste West-Vlaamse wielrenners (op Twitter)


© VDB

Kristof Vandewalle is de regerende Belgische kampioen tijdrijden, een titel die hij sinds 2012 onafgebroken bezit. In 2015 gaat hij voor een vierde driekleur op rij. Daarnaast prijken ook twee wereldtitels ploegentijdrit met Omega Pharma-Quick.Step op zijn palmares. De naar Torhout uitgeweken Hulstenaar, sinds vorig jaar aan de slag bij Trek Factory Racing van Fabian Cancellara, zal komend seizoen opnieuw voluit zijn kans gaan in de tijdritten in kleinere rittenkoersen. Ook een ritzege in een grote ronde staat nog op zijn verlanglijstje.

@julienvermote (9.756 volgers)

7

De 10 populairste West-Vlaamse wielrenners (op Twitter)


© VDB

Julien Vermote is ongetwijfeld een van de beste knechten uit het wielerpeloton. Bij Etixx-Quick.Step cijfert de Stasegemnaar zich probleemloos weg voor kopmannen als Mark Cavendish, Tom Boonen, Rigoberto Uran en Michal Kwiatkowski, maar mag ook af en toe zijn eigen kans gaan. Iets wat hij dan ook met succes doet, zoals vorig jaar in de Ronde van Groot-Brittannië. Vermote is daarnaast ook een gepatenteerd hardrijder, die in september met zijn ploegmaats brons behaalde op het WK ploegentijdrijden.

@007_GVK (10.299)

8

De 10 populairste West-Vlaamse wielrenners (op Twitter)


© FOTO GINO COGHE

Guillaume Van Keirsbulck geldt al jaren als het grote, opkomende talent op West-Vlaamse bodem. De in Ledegem opgegroeide Varsenarenaar van Etixx-Quick.Step moet bij zijn ploeg vaak in dienst rijden, maar verwacht wordt dat hij in enkele (semi)klassiekers toch af en toe zijn kans zal mogen gaan. In 2014 was Van Keirsbulck al goed voor enkele eclatante zeges, maar van een toptalent verwachten de mensen natuurlijk altijd nog iets meer.

@giannimeersman (18.055 volgers)

9

De 10 populairste West-Vlaamse wielrenners (op Twitter)


© BELGA

Gianni Meersman is misschien de meest populaire renner in onze provincie. Hij is de grootste zegekaper en was eerder dit seizoen al goed voor overwinningen in de Cadel Evans Great Ocean Road Race en de openingsrit van de Ronde van de Algarve. De in Meulebeke opgegroeide Ingelmunsternaar van Etixx-Quick.Step is niet de man van de klassiekers, maar is begin maart aan de slag in Le Samyn en de 3-Daagse van West-Vlaanderen. Ooit Milaan-Sanremo winnen is zijn grote droom.

@sepvanmarcke (33.774 volgers)

10

De 10 populairste West-Vlaamse wielrenners (op Twitter)


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Sep Vanmarcke was in 2014 ontegensprekelijk onze beste West-Vlaamse profrenner. De kans is reëel dat hij over een maand een monument als de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix op zijn naam schrijft. De Anzegemnaar van Team LottoNL-Jumbo houdt via Twitter contact met zijn fans door heel actief over zijn trainingen te posten. Ook filmpjes, bijvoorbeeld van een trainingsrit met broer Ken op Spaanse bodem, komen wel eens aan bod.

* We baseerden de lijst op het aantal volgers op maandag 23 februari 2015

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.