Chris als hoofdverzorger wielrenners naar Olympische Spelen: “Hopelijk valies vol medailles”

Chris De Vos vertrekt straks als hoofdverzorger Belgian Cycling naar de Olympische spelen. (foto CLY)
Chris De Vos vertrekt straks als hoofdverzorger Belgian Cycling naar de Olympische spelen. (foto CLY)
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Op 8 juli vertrekt Chris De Vos (55) uit Oostrozebeke richting Japan voor de Olympische Spelen. Hij zal er verblijven tot eind juli als hoofdverzorger van de Belgische rennersdelegatie. “Het wordt een lastige opdracht, maar ik doe het met plezier en hoop te kunnen terugkeren met een valies vol medailles.”

Het gebeurt niet elke dag dat een rasechte Oostrozebekenaar een heel belangrijke functie krijgt toegewezen bij de Belgische delegatie wielrennen op de Olympische Spelen.

Chris De Vos heeft een geweldige carrière opgebouwd in het wereldje van het wielrennen. “Ik ging niet graag naar school en wou zo vlug mogelijk aan de slag. Zo ben ik gestart in de bouw als chauffeur bij de wegenbouwfirma Ivan Vuylsteke uit Meulebeke waar ik 20 jaar bleef werken. De microbe van de wielrennerij heeft mij echter nooit losgelaten. Ik was heel goed bevriend met renner Daniël Vanryckeghem en heb zelf gekoerst tot mijn 21 jaar.”

“Tussen het werk als chauffeur door volgde ik heel wat cursussen sportmassage en langzaamaan begon ik me ook te specialiseren in sportvoeding en het globale pakket van verzorging van wielrenners. Gelukkig kreeg ik toen van mijn baas de ruimte om al die opleidingen te volgen. Met andere woorden: ik had een doel en dat was actief te kunnen zijn in de wielrennerij. Beetje bij beetje heb ik me opgewerkt en heb op zijn minst 30 cursussen gevolgd, want ik wilde op de hoogte blijven van de nieuwste technieken in de verzorging.”

12 jaar USA

Ik begon mijn carrière als verzorger bij de ploeg van Eddy Planckaert en Francky Vanbrabant. Daar bleef ik slechts twee jaar, omdat ik toen de kans kreeg over te stappen naar de nationale ploeg van Amerika, waar ik liefst 12 jaar aan de slag bleef. Dat was een erg boeiende periode waarbij een wereld voor mij openging. Vervolgens verkaste ik naar BMC waar ik kon werken met toppers als Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert en Cadel Evans. Ik bleef er acht jaar, waarna ik werd opgemerkt door Kevin Deweerdt die mij in 2017 heeft binnengeloodst in Belgian Cycling waar ik aan de slag kon als hoofdverzorger en verantwoordelijke voor de kledij van alle renners. Momenteel werk ik dus onder Sven Vanthournout. Mijn nieuwe standplaats is Tubeke waar Frederic Brochez en Nathalie Clauwaert mijn nieuwe bazen zijn. In die functie volg ik nu alle officiële wielerwedstrijden zoals de EK’s en WK’s voor profrenners.”

Bijnaam Foxy

“Mijn taak is heel divers. Naast massages van de renners zorg ik ook voor de hotels, de kamers vastleggen, de kledij klaarleggen, het klaarmaken van de sportvoeding. Heel veel tijd kruipt ook in het maken van afspraken zodat wanneer de renners aankomen alles voor hen tot in de puntjes geregeld is. Het is een helse maar dankbare opdracht want je krijgt er heel veel dankbaarheid voor terug. De laatste drie jaar volg ik voor UAE Emirates ook alle klassiekers. Ik ben liefst 220 dagen per jaar onderweg voor de wielrennerij. Ik heb er zelfs een roepnaam aan overgehouden: Foxy.”

Tokio

Of hij ook iets kwijt kan over zijn trip straks naar Tokio en de Olympische Spelen? “Het is niet de eerste keer dat ik reis naar het land van de rijzende zon. Twee jaar geleden was ik daar al om de preselecties bij te wonen. De vraag om mee te gaan, komt van het BOIC. Belgium Cycling duidt dan de mensen aan die meegaan voor het wielrennen. Zo ben ik al aan mijn tweede Olympische Spelen toe na Londen in 2012. We gaan er naartoe om één of meer medailles te winnen. Ik start op 8 juli en ik blijf tot 30 juli en hoop terug te keren met een koffer vol medailles”, lacht Chris, die intussen al 31 grote rondes en 33 wereldkampioenschappen (weg, cyclocross en piste) op zijn actief heeft.