Belgisch kampioenschap in Anzegem is thuiskoers voor Arjen Livyns

Arjen Livyns heeft voor twee jaar bijgetekend bij Bingoal-Wallonie Bruxelles. © foto Coghe
Stijn Moerman

Dinsdag vindt in Anzegem het Belgisch kampioenschap voor profs plaats. Altijd een speciale wedstrijd en dit jaar al zeker voor de 26-jarige Arjen Livyns. Het parcours passeert vlakbij zijn deur en zowel zijn grootouders, zijn oom als zijn trainer wonen langs de omloop. “Het parcours liegt niet, het zal sowieso een sterke renner zijn die wint”, aldus de Kerkhovenaar van Bingoal-Wallonie Bruxelles.

“Het wordt door corona sowieso een rare editie van het BK”, steekt Arjen Livyns, die momenteel actief is in de Ronde van Luxemburg, van wal. “Er zal veel minder volk zijn dan anders, waardoor het een heel andere sfeer wordt. Maar soit, we maken er het beste van. Het is sowieso een speciale editie voor mij. Zelf woon ik vlakbij de omloop, waardoor ik wekelijks op die wegen ga trainen. En tijdens de koers passeren we onder meer langs het huis van mijn grootouders, oom, trainer (Luc Wante, red.)… Sowieso een leuk extraatje.”

De renners krijgen dinsdag eerst een aanloopstrook van 104 km voor de wielen, gevolgd door zeven plaatselijke ronden van 19 km. “Het parcours is alleszins lastig genoeg, met een opeenvolging van hellingen. Het is voor een groot deel te vergelijken met Halle-Ingooigem. Uiteraard hoop ik zelf iets te kunnen forceren, maar het BK is 235 km, een afstand die ik niet gewoon ben. Het is dus afwachten hoe ik dat verteer. Maar het is sowieso kijken hoe de koers zich ontwikkelt. Met de Muur van Geraardsbergen in het begin verwacht ik een heel nerveuze start. En wat na die beklimming? Laten ze een groepje rijden of zijn er renners mee die een gevaar betekenen? Anders wordt het wachten tot de plaatselijke rondes, waarin het een ware slijtageslag wordt met de Tiegemberg. Het zal een loodzware koers worden. Om iets te forceren, zal ik moeten anticiperen.”

Favorieten?

Met Bingoal-Wallonie Bruxelles staat Livyns met 14 collega’s aan de start van het BK. “Iedereen is gedreven om zich te tonen.Voor hetzelfde geld wordt het een strijd om om ter eerst weg te zijn”, lacht de Kerkhovenaar, die Tim Merlier als favoriet naar voren schuift. “Hij heeft in Tirreno-Adriatico bewezen dat de vorm goed is. En hij zal erop gebrand zijn om een tweede Belgische titel te veroveren. Daarnaast denk ik aan de snelle mannen met een grote motor, jongens die gewoon zijn om zoveel kilometers af te haspelen, zoals een Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet… Het parcours liegt niet, het zal sowieso een sterke renner zijn die wint.”

“Tim Merlier is in vorm en erop gebrand om een tweede Belgische titel te veroveren”

Over de eigen vorm is Livyns alvast tevreden, met onder meer een zesde plaats in de Trofeo Matteotti en een negende stek in de vierde en laatste rit van de Coppi e Bartali. “Ik was ook goed aan het seizoen begonnen, waardoor het even vloeken was toen de lockdown er kwam. Maar na een korte rustperiode heb ik stevig getraind met de ploeg. Ik ben wel blij dat we deze week de Ronde van Luxemburg kunnen rijden, want ik voelde dat ik toch nog wat ritme nodig had.”

Straks wacht met Paris-Chauny, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en Amstel Gold Race nog een mooi programma. Bovendien kan Livyns er zonder druk naar toeleven, want hij tekende begin augustus voor twee jaar bij Bingoal-Wallonie Bruxelles bij. “Dat is toch een hele opluchting, waardoor je op iets langere termijn kan plannen. Bovendien mag ik voor het eerst die klassiekers rijden. Onbekend terrein, maar ik zal ervoor zorgen dat de vorm in orde is tegen dan. Het wordt uiteraard raar zonder volk op de hellingen, maar het voornaamste is dat we nog kunnen koersen.”

Drie cruciale punten volgens Livyns

1. Muur van Geraardsbergen: “De aanloop naar de Muur en het stuk er net na kan meteen gevaarlijk worden. Als er daar een groepje voorop geraakt, kunnen ze het peloton pijn doen.”

2. Schernaai: “Met Tiegemberg wordt het lastig in de plaatselijke rondes, maar ook de Schernaai kan cruciaal zijn. Niet steil, maar je moet er bijna vanuit stilstand vertrekken na een bocht van bijna 90 graden.”

3. Finish Halle-Ingooigem: “Waar de finish van Halle-Ingooigem ligt, kan het puffen worden, zeker als de wind uit het zuidwesten komt. Op die strook afmattend valsplat kan de kleinste versnelling alles doen breken.” (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.