A ride for Alain (19): De laatste bergrit achter de rug, nu naar Parijs!

Kenny Desaever
Kenny Desaever Wielrenner

De komende weken rijdt Diksmuideling Kenny Desaever het parcours van de Tour de France van 1979. Dit om zijn vader Alain Desaever te eren die de wedstrijd toen niet kon uitrijden. Voor de lezers van kw.be houdt hij iedere dag een dagboek bij van zijn Frans wieleravontuur. Volg het dagboek van Kenny op www.kw.be/kenny

“We zijn door de Alpen geraakt. Maandag vielen de temperaturen goed mee, maar vandaag was het opnieuw bakken geblazen bergop. De rit van dinsdag ging via de Col de Morte en de Col d’Ornon naar de slotklim op Alpe d’Huez. De rit telde 112 kilometer, waarvan 45 kilometer bergop. Onderweg kende ik een goed gevoel en kwam ik nooit in de problemen. Enkel in de laatste drie kilometers begon het in de soep te lopen. Mijn knie wou niet meer mee waardoor ik moest ‘kruipen’ tot aan de finish.”

A ride for Alain (19): De laatste bergrit achter de rug, nu naar Parijs!

“Het positieve is dat alle beklimmingen afgewerkt zijn. Nu de Alpen afgerond zijn, gaan we in rechte lijn naar Parijs. Ik heb geen turbo meer, maar ik kan nog steeds goed tempo rijden. Dat is de bedoeling de komende dagen. Nog een goede 1000 kilometer te gaan. Als het lichaam niet tegenwerkt, moet dit lukken.”

A ride for Alain (19): De laatste bergrit achter de rug, nu naar Parijs!

Zo was het in 1979:

Na de Portugees Joaquim Agostinho een dag eerder, won op 16 juli de Nederlander Joop Zoetemelk op de Nederlandse berg. De voormalige geletruidrager won er voor Lucien Van Impe en de toenmalige leider Bernard Hinault. De Bretoen finishte op 47 seconden en zag zo Zoetemelk naderen in het eindklassement. Na de opgaves van Herman Beyssens en Alain Desaever een dag eerder, zag Splendor in deze rit opnieuw een renner uitvallen. Kopman Michel Pollentier stond niet meer aan de start.

Hoe doet Kenny het op Strava?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.