Wat brengt 2018 volgens de KW-sportredactie ?

De sportredactie blikt vooruit naar 2018 en gaat voor enkele gewaagde voorspellingen…

Foto a-RN © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Wint Club Brugge dit seizoen de dubbel? (Foto Belga)
Wint Club Brugge dit seizoen de dubbel? (Foto Belga)© (Foto Belga)

Bram Vanlerberghe – “Red Flames naar het WK als groepswinnaar”

1
Foto a-RN
Foto a-RN© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Nadat de Red Flames, onze nationale voetbaldames, dit jaar met het EK voor het eerst aan een groot tornooi deelnamen, zijn ze vastbesloten om zich ook voor het WK in Frankrijk te plaatsen. De start oogt alvast veelbelovend met negen op negen en een doelsaldo van +14. Italië rijdt voorlopig ook een foutloos parcours met twaalf op twaalf. Portugal, de derde in de poule, volgt na drie matchen al op zes punten. Italië en België lijken dus te strijden om de groepszege en rechtstreeks WK-ticket. Op 10 april trekken de Flames naar Italië en de laatste kwalificatiematch, op 4 september, staat de terugmatch op het programma. En dat zal hoedanook opnieuw voor een vol huis zijn.

Arjan Desante – “Koen Naert voor het eerst op het podium van een EK”

2
GF
GF

Op 28-jarige leeftijd is de tijd rijp voor Koen Naert: hij wil scoren op het EK marathon in Berlijn. In New York kwam de marathonloper weliswaar niet in de buurt van zijn besttijd, maar een achtste plaats is in dat deelnemersveld echt wel straf. Er werd bovendien zonder tempomakers gelopen op een lastig parcours, de tijd was dus van ondergeschikt belang. Waarom liep Naert dan deze wedstrijd, terwijl hij al even op een duik onder de 2u.10′ mikt? Puur als voorbereiding op het EK in augustus. Bij de jeugd ging de geboren Roeselarenaar nooit voluit voor een EK-medaille en die fout wil hij niet opnieuw maken. Het EK in Berlijn is dan ook hét hoofddoel van 2018.

Christof Decraene – “Paul Gheysens koopt voetbalclub KV Kortrijk”

3
Wat brengt 2018 volgens de KW-sportredactie ?

Hij greep naast RSC Anderlecht, maar de eigendomshonger van Paul Gheysens is niet gestild. De eigenaar van Antwerp en Ghelamco wil zijn patrimonium uitbreiden en de West-Vlaming slaat in zijn eigen provincie toe. Hij neemt KV Kortrijk over van de Maleisiër Vincent Tan, die na nieuwe discussies met het stadsbestuur over het nieuwe stadion niet weigerachtig is om de club te verkopen. Gheysens slaat zo een dubbelslag: hij koopt Kortrijk voor een prikje – zeker als je dat vergelijkt met de 100 miljoen euro die Anderlecht waard is en de vijf miljoen die Tan indertijd voor de Veekaa betaalde – en krijgt als clubeigenaar meer inspraak om zelf het nieuwe stadion te bouwen.

Dries Bernaert – “KV Kortrijk gaat voor het eerst Europa in”

4
Wat brengt 2018 volgens de KW-sportredactie ?

Na de bekerwinst van SV Zulte Waregem vorig seizoen gaat ook dit keer een West-Vlaamse club met de Croky Cup lopen. KV Kortrijk neemt het in de halve finale op tegen RC Genk, terwijl Club Brugge eerst nog voorbij Charleroi moet om zich met Standard te mogen meten. Door het lastige parcours van blauw-zwart, dat de voorkeur zal geven aan de competitie, zal de Veekaa op 17 maart met de trofee mogen pronken. Trainer Glen De Boeck kreeg zijn ploeg weer op de rails en maakt van de beker het hoofddoel. En volgend seizoen dan voor het eerst Europees voetbal in het Guldensporenstadion? Nee, het veld is te klein, dus moet er uitgeweken worden.

Kevin Pouillie – “Ook succes op het WK voor de Belgian Cats”

5
Foto a-RN
Foto a-RN© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Sinds afgelopen zomer weet iedereen wie of wat de Belgian Cats zijn. De nationale ploeg, met een grote West-Vlaamse inbreng, verraste op het EK basketbal door de bronzen medaille te veroveren. Zo plaatste de ploeg van bondscoach en Ieperling Philip Mestdagh zich ook voor het eerst voor een WK, dat van 22 tot 30 september 2018 plaatsvindt op Tenerife. De concurrentie wordt er nog sterker, maar ook de Belgische dames zullen opnieuw een jaartje meer ervaring hebben. Waarom zou een herhaling van het EK-scenario dan onmogelijk zijn? En als dat gebeurt, mag niemand schrikken als Ann Wauters (37) vervolgens haar afscheid aankondigt.

Lode Blomme – “West-Vlaming scoort op het WK voetbal”

6
Foto RN
Foto RN© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Met Anderlecht én individueel haalde Leander Dendoncker dit seizoen zeker zijn niveau nog niet, maar de 22-jarige West-Vlaming mag zich opmaken voor het WK voetbal van volgende zomer. Zijn polyvalentie (verdediging/middenveld) en de blessuregevoelige verdedigers Kompany en Vermaelen spreken in het voordeel van Dendoncker om een felbegeerd plaatsje bij de 23 van Roberto Martinez te halen. Meer nog: de voetballer uit Passendale krijgt ook speelminuten in Rusland en scoort in de monsterzege tegen Panama als invaller na een hoekschop of in de derde match tegen Engeland met een pegel wanneer hij mag starten bij de al geplaatste Duivels.

Sam Bracke – “Club Brugge pakt voor derde keer de dubbel”

7
Wat brengt 2018 volgens de KW-sportredactie ?

Toegegeven, ook ik had mijn twijfels bij de aanstelling van Ivan Leko als T1, maar de Kroaat maakte er een machine van die dit seizoen ongenaakbaar is. De titel lijkt blauw-zwart nu al niet meer te kunnen ontglippen en met een thuismatch tegen Charleroi krijgt Club een unieke kans op een halve finale in de beker. In één en hetzelfde jaar de titel én de beker winnen, het is een zeldzaamheid waar nog maar vijf clubs in slaagden. De laatste ploeg die dat verwezenlijkte was het blauw-zwart van T1 Hugo Broos en topschutter Mario Stanic in 1996. Mocht Club dit huzarenstukje tot een goed einde brengen, hijst het zich naast Anderlecht, de recordhouder met drie dubbels.

Stijn Moerman – “Tim Declercq wint de Helleklassieker”

8
Foto RN
Foto RN© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Door het afscheid van Tom Boonen liggen de kaarten bij Quick.Step Floors komend seizoen helemaal anders en dat kan misschien wel voor een paar verrassingen zorgen. Zo kan bijvoorbeeld Tim Declercq in Paris-Roubaix misschien meeschuiven in een vroege vlucht die het tot het einde haalt. Een nummertje zoals Johan Vansummeren in 2011 moet ‘El Tractor’ zeker ook kunnen. En hou ook maar jongere broer Benjamin Declercq in de gaten bij Sport Vlaanderen. Een heel getalenteerde renner die tot veel in staat is. In de geaccidenteerde koersen zal de tweedejaarsprof zich wel al eens op het voorplan tonen. Tot grote vreugde van papa Karel en mama Karolien Depuydt.

Tom Vandenbussche – “Halve West-Vlaming wint de Ronde van Vlaanderen”

9
Foto RN
Foto RN© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Het had dit jaar al kunnen gebeuren, maar op 1 april 2018 wordt het werkelijkheid: geboren Oostendenaar Oliver Naesen wint de Ronde van Vlaanderen na een prangende spurt met boezemvriend Van Avermaet. En verder? Sep Vanmarcke sprint in Roubaix voor de zege, Serge Pauwels wint in Le Grand-Bornand zijn langverhoopte Tourrit, Jens Keukeleire triomfeert solo in de Elfstedenronde in zijn Brugge en Eliot Lietaer en Jonas Rickaert versieren een transfer naar de WorldTour. En Harm Vanhoucke? Die treedt in juni in de voetsporen van Moser en Pantani door als eerste Belg ooit de Baby Giro te winnen. Een gedroomd afscheid van de beloften.

Wouter Vander Stricht – “Knokke FC baant zich een weg naar het profvoetbal”

10
Wat brengt 2018 volgens de KW-sportredactie ?

Het goede voorbeeld kregen ze van KVV Coxyde, die ploeg aan de andere kant van de Belgische kust die tot in tweede klasse doorstootte. Maar dat betekende jammer genoeg ook de zwanenzang van dat team. Aan de oostkust staat er echter een structuur op poten, waar veel clubs jaloers op zijn. Met haast uitsluitend West-Vlaamse spelers draait R. Knokke FC dit jaar mee bovenin de eerste amateurklasse. Over de promotie wordt sowieso beslist via een nacompetitie, maar de jongens van Yves Van Borm spelen al het hele jaar zonder enige druk en dat zou wel eens het grote voordeel kunnen zijn. Niets moet, maar alles mag. Waarom niet promoveren naar 1B?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.