https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Inge Rots volgt als voorzitter van VT Lendelede Carlos Debyser op: “Met eigen jeugd weer hogerop”

Carlos Debyser geeft de fakkel - in de vorm van een volleybal - door aan Inge Rots.
Wouter Vander Stricht

Carlos Debyser heeft de voorzittersfakkel van VT Lendelede doorgegeven aan Inge Rots. Carlos blijft actief binnen de club, maar na 20 jaar als preses vond hij de tijd rijp voor opvolging. Met Inge vond VTL iemand die gepokt en gemazeld is in de club.

Op de ploegenvoorstelling werd het nieuws al wereldkundig gemaakt. Carlos Debyser (69) wordt als voorzitter opgevolgd door Inge Rots (50). “20 jaar geleden werd ik voorzitter ad interim en ik dat ben ik altijd gebleven”, zegt de minzame Carlos. De uit Westvleteren afkomstige slager had jarenlang een beenhouwerij aan De Post in Lendelede. “Het is al 22 jaar dat we stopten met onze eigen slagerij, daarna ben ik nog in loondienst gaan werken. Maar 20 jaar geleden kwam Wim Degezelle me vragen om voorzitter te worden. Ze wilden iemand uit de middenstand die politiek neutraal was. En dus kwamen ze bij mij uit. Mijn gasten speelden hier toen ook al volleybal, ik kwam dus al vaak in de sporthal. Maar werd dus van buiten het bestuur naar de voorzittersstoel gepiloteerd.”

De club – gestart als een herenclub – had toen ook al een damesafdeling. “En in 2003 zijn we begonnen met de evenementen”, stipt Carlos aan. Die evenementen zorgden voor heel wat financiële middelen om de werking van de club staande te houden. “We haalden Rob de Nijs, Natalia, Frans Bauer… naar Schiervelde en er waren de heel succesvolle schlagerparades.”

Moeilijke beslissing

Ook Carlos’ echtgenote Lena Debergh speelde daar een belangrijke rol. “Zij deed al de boekingen, ze was als het ware de secretaresse van de evenementen”, gooit hij nog snel een bloemetje naar zijn vrouw.

Carlos Debyser en zijn echtgenote Lena Debergh met hun zes kleinkinderen die ook bij VT Lendelede volleyballen.
Carlos Debyser en zijn echtgenote Lena Debergh met hun zes kleinkinderen die ook bij VT Lendelede volleyballen.

Ook sportief maakte Carlos de opgang mee waarbij VT Lendelede kampioen speelde in Liga B met de heren en met de dames zelfs Liga A haalde. “Eigenlijk zaten we nog op dat niveau, maar we hebben de moeilijke beslissing genomen om het over een andere boeg te gooien. Een damesploeg op het hoogste niveau kost al heel wat centen, voor onze herenploeg zaten we geprangd tussen Roeselare en Menen in de strijd om talent uit de streek die dit niveau van volleybal aankan.”

Inge Rots beaamt. “Op de duur leidden we eigenlijk twee clubs. Die van de Liga-ploegen en die van de andere teams. We namen de beslissing om in 2021 weer vanuit de basis, de jeugd dus, een doorstart te nemen. Maar corona heeft dat seizoen natuurlijk aardig overhoop gegooid.” Zelf speelde Inge tot haar 21ste bij Jacky Jeans en toen haar dochter begon te volleyballen, belandde Inge opnieuw in de sporthal. Ze engageerde zich al snel en was ook een tijdlang verantwoordelijke voor de ballenrapers. Ondertussen was ze ook jeugdcoördinator en zit ze al elf jaar in het bestuur. Ze nam daar het afgelopen jaar ook nog het secretariaat bij. “Een hele boterham, maar door wat herschikkingen kunnen we de taken wat verdelen.”

Taakverdeling

De jeugdcoördinatie wordt nu over diverse mensen verdeeld. “Greet Cardoen is de hoofdjeugdcoördinator, zij heeft ook pakken meer volleytechnische expertise dan ikzelf. Lore Van Biervliet is coördinator voor de U7, U9 en U11, Jo Vlieghe bij de U3 en Wim Vanneste voor de U15 en U17, telkens de jongens én meisjes. Josip Josipovic is dan weer de seniorscoördinator. Zij zorgen ervoor dat al onze teams op een identieke manier zaken krijgen aangeleerd. Dat vergemakkelijkt ook het overstappen van het ene naar het andere team.”

Versterking

Het secretariaat krijgt ook versterking in de personen van Gaëlle Vandelanotte en Elien Seynaeve. “Het was tijd voor een vrouw als voorzitter”, lacht Carlos die ook in de raad van bestuur blijft zetelen. Naast Inge, Gaëlle en Elien behoren daar ook Wim Degezelle (evenementen), Dries Pillen (commercieel en communicatie), Bart Lammertyn (sportief), Peter Debyser (operationeel) toe.

Erevoorzitter Carlos blijft ook achter de schermen actief, samen met zijn echtgenote Lena. Er staan immers weer wat events op til. De club beschikt nog over een lijst van 105 vrijwilligers en die gaan de handen uit de mouwen steken bij de optredens in Schiervelde van Clouseau (2 oktober) en De Kreuners (13 december). “Op de teamvoorstelling hebben we mogen ervaren dat we nog altijd een enthousiaste bende VTL’ers hebben. Het deed deugd om die mensen allemaal terug te zien”, rondt de nieuwe voorzitster af.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.