Dinsdagavond dachten de jongens van Mandel United dé stunt van de 1/16 finale van de Beker van België, ofte de Croky Cup, bijeen gevoetbald te hebben. Het is dan ook best knap wat ze realiseerden. Waasland Beveren, ook niet in al te beste doen in de competitie, kwam met een B-elftal tussen de lijnen. De weinige echte sterkhouders dat het heeft stonden niet aan de aftrap, meer nog, ze haalden zelfs het wedstrijdblad niet. Best wel arrogant, vonden ze bij Mandel United. Trainer Lieven Gevaert gebruikte het maar al te graag in zijn wedstrijdvoorbereiding.

De fusieclub, die sinds vorig seizoen KFC Izegem en OMS Ingelmunster verenigt, speelde een straffe eerste helft en hield de voorsprong tot in de laatste, prangende minuten vast. Stunt nummer 1 van een West-Vlaams team stond meteen al op de tabellen. De spelers van Mandel United kregen woensdag niet veel kans om te werken, de (nationale) media hadden de weg naar het centrum van West-Vlaanderen gevonden.

Wellicht nog straffer is wat R. Knokke FC gedaan kreeg. De club draagt sowieso een behoorlijk stuntgehalte in zich. Het voetbalde zich in enkele jaren tijd van tweede provinciale naar eerste amateurklasse. Vier titels in vijf seizoenen, waarvan de laatste vorig jaar. Knokke plaatste zich toen voor de eindronde in eerste amateurklasse, wist dat SK Lommel zou promoveren, maar kon zich alsnog tot kampioen kronen. Dit jaar loopt het wat moeizamer, opvallender nog, momenteel staat Knokke laatste. Geen paniek aan de oostkust, wat vorig jaar wat meezat, zit nu tegen. Tot afgelopen woensdagavond.

De terugweg van Luik naar Knokke zal een lang gerekt feestje geweest zijn. © BELGA

Terwijl de Standard-jongens zich nog laatdunkend hadden uitgelaten over de te viriele aanpak van de bezoekers uit Charleroi in hun laatste thuismatch, konden ze dat van Knokke niet zeggen. Uiteraard lieten ze het initiatief aan de thuisploeg. Maar Yves Van Borm laat zijn jongens altijd voetballen, op Sclessin met een wat aangepaste tactiek.

Doelman Justin Verlinden moest zich enkele keren onderscheiden in de eerste helft, maar het was uiteindelijk Aaron D'hondt die de beslissing zou forceren. Eerst dwong hij Luyindama in de fout, een tweede keer glipte hij weg in de rug van de Congolese beer. Dhondtje past twee keer in Luyindama, maar besliste wel de match. Extra opvallend omdat hij geen onbetwist titularis is. Hij speelde nog bij KFC Izegem (nu Mandel United) en Waasland Beveren, die twee ploegen die het dus dinsdag tegen elkaar opnamen met het bekende gevolg.

Mandel United, R. Knokke FC en SK Deinze realiseerden een stunt! Maar bovenal: alledrie de zeges waren verdiend

Maar misschien kwam wel dé stunt van SK Deinze. Daar is Yves Van Borm (nu Knokke) gewezen trainer en Mario David (nu Mandel) gewezen sportief manager, om maar aan te geven hoe klein het wereldje is. Regi Van Acker zwaait er nu de sportieve scepter. 20 jaar geleden was hij nog trainer bij KV Kortrijk. Hij stelde de jonge Victor Boone op, zoon van Nico Boone die bij KVK speelde onder Regi Van Acker...

Net als Knokke en Mandel United stuntte SK Deinze dus, tegen de momenteel beste ploeg van het land. En ook al gelijklopend is dat die overwinning gewoonweg verdiend was. Geen zege op diefje, maar simpelweg oververdiend. Leko spaarde zijn spelers niet na de partij en had het over 20 grote ego's. Club haalde vooral een bedroevend niveau. De youngsters Gauthier Libbrecht (Wevelgem) en Lennert De Smul (Aarsele) zal het natuurlijk extra genieten geweest zijn, zij kregen hun jeugdopleiding bij Club Brugge.

De spelers van Club Brugge druipen af na het verlies op SK Deinze. © BELGA

Club Brugge eruit, maar ook Cercle mocht de koffers pakken nadat Germinal Beerschot (een beetje) revanche kwam nemen voor het verloren titelduel van een half jaar geleden. Zaterdag wordt de Brugse derby dus gespeeld tussen twee ploegen die net een bekernederlaag hebben moeten wegspoelen.

Geen Club meer, geen Standard meer,... Dat opent perspectieven voor de andere teams. KVK had niet veel overschot bij buur RC Harelbeke, KV Oostende deed wat het moest (maar ook niet meer) bij Hoogstraten en bij SV Zulte Waregem voelde een zuinige zege bij Heist aan als een verademing. Net als de zege van AA Gent bij Virton, tot opluchting van Yves Vanderhaeghe. Maar hoe lang gaat daar de kruik nog te water?