Amateurclub Winkel Sport ontvangt Racing Genk: match van de eeuw voor dorp van nog geen 4.000 man
Winkel Sport bestaat 80 jaar en staat op woensdag 27 oktober voor dé match uit zijn bestaan. Bekerhouder RC Genk komt op bezoek en in het charmante dorpje is het alle hens aan dek. Het Terschuerenpark zal voor het eerst uitverkocht zijn. Net iets meer dan 2.000 fans, waaronder 400 van KRC Genk, komen proeven van een avondje sfeer.
Het sprookje van Winkel Sport
Winkel Sport speelt in eerste nationale. Voor de leken: dat is de hoogste amateurreeks, net onder de 26 profvoetbalclubs van eerste klasse A en B. Dat een club uit een dorpje met nog geen 4.000 inwoners op zo’n hoog niveau meedraait, is te danken aan één persoon: mecenas Geert Cool. De 70-jarige Hoogledenaar stampte met zijn echtgenote Rina Defrancq een bedrijf uit de grond met hoofdzetel in Roeselare en in totaal 25 vestigingen over België en Nederland. Bij het bedrijf kun je alle benodigdheden voor dak en gevel kopen.
Toen Geert Cool begin jaren 90 voor een tweede keer bij Winkel Sport belandde, als speler, trainer én sponsor, was zijn bedrijf nog niet wat het nu is. Met 220 werknemers en 150 miljoen euro omzet scheert het anno 2021 hoge toppen. Toen Geert Cool arriveerde bij Winkel Sport, werd ternauwernood de degradatie naar vierde provinciale vermeden. Maar in 1995 speelde het team kampioen in derde provinciale en vanaf toen ging het snel. Dankzij twee promoties in vier jaar tijd kwam de club in vierde klasse terecht, daar bleef rood-zwart ook 15 seizoenen voetballen. Door de promotie naar derde klasse belandde Winkel – na de competitiehervorming – in tweede amateurklasse en in 2019 speelde het daar kampioen. In het eerste seizoen eindigde het laatste in wat toen nog eerste amateurklasse was, maar mocht het toch in de reeks blijven omdat andere teams niet aan de licentievoorwaarden voldeden. Dit seizoen kende het team een stroeve start met 4 op 18, maar het behoud is dan ook de enige doelstelling.
KRC Genk mag alle Winkelse kleedkamers gebruiken; de Winkelse spelers kleden zich om in het vip-zaaltje en wassen zich in mobiele douches
Dat Winkel Sport de bekermatch thuis afwerkt, heeft ook met het eergevoel van Geert Cool te maken. In 2014 beleefde Winkel al een bekeravontuur dat leidde naar een match op Daknam. Over de ontvangst in Lokeren zijn ze bij Winkel Sport nog altijd niet te spreken. “We hebben ook een jaar op ons geld moeten wachten. We hadden ook heel wat supportersbussen voorzien, maar toen die arriveerden, duurde het tergend lang voor iedereen het stadion in mocht. We stonden al 1-0 achter en met tien man op het veld, vooraleer onze fans op de tribune mochten. Ik heb daar nog altijd zure oprispingen over”, zegt Geert Cool.
Daarom was hij ook vastbesloten om – nog voor RC Genk uit de bekertrommel kwam – de thuiswedstrijd in de zestiende finales ook op Terschueren af te werken. Amateurploegen die over een geschikte infrastructuur beschikken, krijgen sowieso het thuisvoordeel tegen een eersteklasser. “Op voorwaarde dat de burgemeester het licht op groen zet natuurlijk. Maar ik doe dit ook om de Winkelse fans wat terug te geven want het bezoek van Genk wordt dé belangrijkste match ooit in de geschiedenis van Winkel Sport.”
Het was coach John van den Brom die als trainer van de bekerwinnaar de loting mee verrichtte en meteen werd duidelijk dat hij nog nooit gehoord had van Winkel Sport. Bij RC Genk laten ze echter niets aan het toeval over, winst is natuurlijk een must. “Dat zou toch de logica zijn. We hebben een druk programma en de trainer zal wellicht roteren. Maar dan nog moeten we de bovenhand halen. Al onderschatten wij niemand”, meent voorzitter Croonen. In de goede sportieve afloop voor zijn ploeg heeft Peter Croonen alle vertrouwen, maar hij staat zelf ook voor een uitdaging. “Sinds enkele jaren hebben we onszelf twee uitdagingen opgelegd. Met de Heizel Challenge vertrekken we met de fiets naar elke uitwedstrijd in de Croky Cup, met het Play-Off Peloton doen we dan weer met de fiets de verplaatsingen in de play-offs, als we die halen”, knipoogt de preses. “Zo staan we nu voor een tocht van zowat 200 kilometer.”
En Peter Croonen heeft er alvast een stevige stage op zitten. Zo nam hij deel aan Roc Du Maroc, een extreme mountainbiketocht waar in zes dagen tijd 666 kilometer wordt afgelegd en 8.500 hoogtemeters moeten worden overwonnen. “Het was een prachtige ervaring”, blikt hij terug. Iets wat Carl Cool, zoon van de Winkelse voorzitter Geert Cool en zelf ook ex-speler van Winkel Sport kan beamen. “Ik nam er ook voor het eerst deel.” Carl Cool en Peter Croonen maakten er ook al kort kennis met elkaar. “Bedoeling is dat wij met enkele mensen de Genk-delegatie opwachten in de buurt van Gavere en zo met hen mee rijden richting Sint-Eloois-Winkel.” De fietsers kunnen nadien douchen op het jeugdcomplex van Winkel Sport dat voor hen gereserveerd is, ze gaan daarna samen iets eten in restaurant De Velodroom in Sint-Eloois-Winkel. De Winkelse burgemeester Bart Dochy nodigde ook zijn partijgenoot en burgemeester van Genk Wim Dries uit.
1/16
2/16
3/16
4/16
5/16
6/16
7/16
8/16
9/16
10/16
11/16
12/16
13/16
14/16
15/16
16/16
1/16
2/16
3/16
4/16
5/16
6/16
7/16
8/16
9/16
10/16
11/16
12/16
13/16
14/16
15/16
16/16
De Winkelse accommodatie heeft de jongste jaren een grondige make-over ondergaan. Na een nieuwe staan- en zittribune ligt er nu ook een kunstgrasveld die het vaak schabouwelijke grasveld tot het verleden deed behoren. Het kleedkamercomplex, dat al dateert van bijna 40 jaar geleden, blijft echter aan de kleine kant. De club bouwde de vier kleine kleedkamers om tot twee grote. “Ons hele complex wordt ter beschikking gesteld aan KRC Genk”, zegt sportief manager Patrick Rotsaert. “Die mensen hebben 21 spelers mee en een 15-koppige staf. Die krijgen we niet in onze kleedkamers, dus krijgen ze meteen het hele complex.” De spelers van Winkel zullen zich in het vipzaaltje omkleden en zich wassen in mobiele douches. “Naast de kleedkamers komt er ook een tent van 10 op 12 meter. Daar houden we onze receptie waarop toch een 80-tal mensen uitgenodigd is.”
De veiligheid krijgt natuurlijk prioriteit. Nu is al duidelijk dat ook de straten dichtbij het voetbalveld niet zullen volstaan om alle auto’s een plaats te bieden. “De parking langs de Terschuerenlaan wordt voorbehouden voor de bussen van RC Genk”, geeft Stefaan Vannieuwenhuyse, commissaris bij PZ Grensleie, mee. Winkel Sport speelt zijn thuiswedstrijden normaal voor een 200-tal fans. “Nu mogen er officieel 2.010 mensen binnen. De kaartenverkoop loopt al heel vlot, we verwachten dat het uitverkocht geraakt”, oppert veiligheidsverantwoordelijke Jan Herreman. “RC Genk heeft zelf een 25-tal stewards mee en staat in voor hun gedrag in het deel van het stadion dat ze krijgen toebedeeld. De bezoekende fans krijgen de staantribune een deel van de ring rond het veld.”
Speciaal voor de wedstrijd brengt Winkel Sport ook een eigen sjaal uit. Een collector’s item waar de Winkelse fans al tuk op zijn. Gilbert Dupont is een van die fans die in weer en wind steeds op post is. “Het zal leuk zijn om eens al dat volk te verwelkomen rond het veld.” Wie er nog bij wil zijn, zal zich moeten haasten. Bij het ter perse gaan, waren nog nauwelijks 200 tickets beschikbaar. “Op zondag 24 oktober tussen 9.30 en 12 uur worden in de kantine van Winkel Sport de resterende tickets verkocht.”
Het kantineteam van Winkel Sport bestaat normaal uit een achttal mensen. “In totaal zullen we nu een 50-tal mensen hebben die in de weer zijn”, zegt bestuurslid Carlos Casteleyn. “Gelukkig kunnen we daarbij ook een beroep doen op heel wat mensen van ons B-elftal. In totaal zullen 26 mensen aan het bestellen zijn, alleen al voor de drank”, besluit Casteleyn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier