Dames KSV Kortrijk breidt uit: “Extra U20- én U13-ploeg”

Daphne Vande Wiele en Rilana Dedonder.©ELS Deleu
Daphne Vande Wiele en Rilana Dedonder.©ELS Deleu
Els Deleu

KSV Kortrijk Dames startte begin 2020 met twee ploegen. Zelfs ondanks corona kunnen ze volgend seizoen twee extra teams in competitie brengen.

“Bij KSV Kortrijk zijn we in januari 2020 met een damesclub binnen een herenclub gestart, wat redelijk uniek is in de streek”, begint Rilana Dedonder uit Zwevegem, die voorzitter is van KSV Kortrijk Dames. Daphne Vande Wiele, die in Kuurne woont, is ondervoorzitter.

“We zijn met de dames volledig geïntegreerd in KSV Kortrijk. We hebben een intern eigen embleem en een eigen bestuur maar staan onder het hoofdbestuur van KSV.” Rilana zit zelf ook in het hoofdbestuur van KSV Kortrijk. Ze werd door KSV ook uitgenodigd om deel uit te maken van de Vrouwenliga van Voetbal Vlaanderen. “Zo kunnen we het meisjesvoetbal beter promoten. Stad Kortrijk steunt ons hierin.”

Lockdown

Rilana en Daphne leerden elkaar kennen bij een andere meisjesvoetbalclub. “Ook onze mannen komen goed overeen en we delen dezelfde voetbalvisie. We hebben zowel op sociaal als op sportief vlak dezelfde ideeën en alles wordt doorgepraat. Iedereen groeit in het team. We zijn nu ook de ouderparticipatie aan het uitwerken.”

Bij KSV Kortrijk speelden er slechts vijf à zes meisjes. “Toch stelde mijn man Wesley voor om er te starten met een damesclub. KSV Kortrijk was super enthousiast over het idee. De helft van de U16-ploeg van onze vroegere damesvoetbalclub kwam mee en KSV Kortrijk stelde alles in het werk om zo snel mogelijk terreinen en trainingsmomenten te regelen,” aldus Rilana.

Lena, de dochter van Daphne, ontwierp affiches en flyers voor alle scholen, maar halverwege de verdeling van de flyers werden de scholen voor de eerste lockdown gesloten. Het voetballen ligt wegens corona ondertussen bijna twee seizoenen half stil, maar toch liepen de inschrijvingen door. “We startten met een eerste elftal en een U16-ploeg. Het is zo’n succes dat we volgend werkjaar (2021-2022) twee ploegen voor dames bij maken, een tweede U20-ploeg voor meisjes en vrouwen van 16 tot en met 19 jaar in derde provinciale en een U13 ploeg voor meisjes van 10 tot en met 12 jaar.

Diversiteit

Rilana en Daphne willen het damesvoetbal op de kaart zetten. “We weten dat voetbal een mannenbastion is Toch kunnen we dames en meisjes stimuleren. We willen ook meewerken aan diversiteit. Er hebben zich ook al enkele allochtone meisjes ingeschreven. Als je hier aan de poort komt vallen alle labels weg!”

Wie wenst aan te sluiten kan info krijgen bij Rilana op 0489 08 67 84 of via mailto:ridedonder@gmail.com of bij Daphne op 0472 24 41 25 of via daphne2009@live.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.