Voorzitters BS Geluveld en EVC Beselare blikken vooruit op derby

(foto WP)
Redactie KW

Aanstaande zondag ontvangt BS Geluveld de buren uit Beselare. Een torenhoge sportieve inzet is er niet aangezien de twee ploegen zich in de grijze middenmoot van het klassement bevinden. Toch zijn beide voorzitters erop gebrand om met winst in de derby het seizoenseinde nog wat kleur te geven.

De begroeting is hartelijk wanneer KEVC-voorzitter Damien Hauspie (38) zijn Geluveldse collega Stefaan Houdendycke (58) ontvangt op het terrein van Beselare voor aanvang van dit interview. Zondag worden de rollen omgedraaid en is Houdendycke gastheer van dienst. “Al moet ik er meteen bij vertellen dat ik zondag jammer genoeg verstek zal moeten geven”, verrast Hauspie. “Mijn zoontje wordt namelijk vijf jaar en er staat een feestje gepland voor familie en vrienden. Het is pas de tweede of derde keer dat ik een wedstrijd zal moeten missen dit seizoen en het is uiteraard met heel veel spijt in het hart dat ik de derby aan mij voorbij laat gaan.”

Houdendycke tekent uiteraard wel present, maar ook dat had blijkbaar heel wat voeten in de aarde. “Mijn vrouw is directrice van de basisschool en net aanstaande zondag is het grote schoolfeest gepland. Normaal moet ik dan altijd helpen, maar deze keer heb ik na heel wat onderhandelingswerk een heel goed excuus om mij te laten vervangen.”

Gestrande eindronde-ambities

Beide ploegen gaan met gemengde gevoelens de derby tegemoet. Bij Blue Star is men over het algemeen tevreden over hoe het seizoen verlopen is, maar zijn ze met een nul op zes in een kleine vormdip beland. KEVC daarentegen is zwaar ontgoocheld over hun positie in het klassement maar heeft sinds 5 januari niet meer verloren en pakte negen op vijftien. “De tweede ronde verloopt beter dan de voorbije twee seizoenen, vorig jaar pakten we bijvoorbeeld slechts vier punten na Nieuwjaar”, aldus Houdendycke. “Stiekem had ik voor aanvang van het seizoen gedroomd van de eindronde maar dat zal er niet meer inzitten. Belangrijke pionnen als De Saedeleer, Gevorgyan en Callemein zullen normaal gezien niet meer inzetbaar zijn dit seizoen en dan weet je dat het moeilijk wordt.”

Bij Beselare waren ze voor aanvang van het seizoen duidelijk: meestrijden voor een eindrondeticket was een must. “We hebben nog een waterkans via de derde periode, maar we moeten realistisch durven zijn”, is Hauspie eerlijk. “We hadden er uiteraard veel meer van verwacht in augustus maar het is nu wat het is. Met de sportieve cel hebben we goed gewerkt op transfergebied om ervoor te zorgen dat we volgend jaar hoger kunnen mikken.”

Van enige wrevel of spanningen tussen beide clubs en voorzitters is allerminst sprake. “Ik vind het bewonderenswaardig hoe Geluveld al enkele jaren een stabiele ploeg uit weet te bouwen waar er weinig verloop is en bovenal heel wat lokale jongens in de ploeg staan”, zegt Hauspie. “Dat is iets waar wij op termijn ook naartoe willen werken. Met Engels, Deruyter, Vancoppenolle en Vanryckeghem spelen er steeds meer jonge Beselarenaars in onze eerste ploeg en die ingeslagen weg willen we zeker blijven volgen.”

Een glunderende Houdendycke heeft meteen ook een compliment in huis voor de Beselaarse buren. “Jullie mogen echt trots zijn op jullie jeugdwerking. Als ik zie hoeveel jonge spelertjes er hier rondlopen en hoeveel jeugdploegen en jeugdtrainers jullie hebben, dan schrik ik eerlijk gezegd wel even. Wij zijn een aantal jaar geleden opnieuw van nul moeten beginnen met de jeugd en tellen ondertussen een vijftigtal jeugdspelers. We komen van heel ver maar de weg is nog erg lang.”

Beide voorzitters zijn het er dan ook roerend over eens dat samenwerken beter is dan concurreren. “Dat is zeker iets wat we moeten bekijken in de toekomst”, aldus Hauspie. “Ik zou meteen de daad bij het woord willen voegen en voorstellen dat onze jeugdcoördinatoren bekijken hoe we de handen in elkaar kunnen slaan.”

De jeugdwerking goed en professioneel draaiend houden, is een grote uitdaging voor de meeste provinciale clubs. “Maar ook voldoende vrijwilligers vinden die zich willen inzetten in het bestuur van de club wordt steeds moeilijker”, vertelt Houdendycke. “Wij hebben een iets oudere bestuursploeg en kijken dus reikhalzend uit naar wat verjonging. Ikzelf ben nu aan mijn zevende seizoen bezig als voorzitter en doe het nog altijd met heel veel plezier. Maar ik zal eerlijk zijn: ik zie het me geen tien jaar meer doen.”

Bij KEVC daarentegen werd de bestuursploeg vorig seizoen grondig herschikt met heel wat jonge dertigers en veertigers die de fakkel overnamen. “Toch kunnen we nog altijd rekenen op de anciens, daar zijn we dan ook heel dankbaar voor”, vertelt Hauspie. “Ik bel soms nog eens naar onze ex-voorzitter Ronny Vandamme om zijn mening te horen over bepaalde zaken. Ik ben aan mijn eerste volledige seizoen bezig als voorzitter en moet toegeven dat ik het serieus onderschat heb.” Houdendycke knikt begripvol en pikt meteen in. “Er komt echt heel wat bij kijken, hoor. Voorzitter zijn van een derdeprovincialer is eigenlijk hetzelfde als een klein bedrijfje runnen.”

KEVC favoriet

De weergoden zullen de voetbalgoden komende zondag gunstig gezind zijn, niets staat een topvoetbalnamiddag in de weg in Geluveld. “We hopen uiteraard op een heel mooie opkomst van beide supportersgroepen”, aldus Houdendycke. “Gezien onze kleine vormdip, de waslijst afwezigen en de goede vorm van onze buren zie ik Beselare als favoriet en zou ik zeker kunnen leven met een gelijkspel.”

Hauspie is op zijn hoede voor zijn collega die zichzelf in de underdogpositie nestelt. “Het wordt zeker geen makkelijke namiddag. Wij verloren onze drie laatste derby’s tegen Geluveld en azen dus op revanche. Doe mij maar een 0-1-overwinning voor KEVC na een leuke pot voetbal”, aldus Hauspie. “Als het daadwerkelijk zo eindigt, vind ik dat je het verjaardagsfeestje van je zoontje vroegtijdig moet verlaten en nog eentje moet komen drinken in onze kantine achteraf”, sluit Houdendycke lachend af.

Zondag 24 februari om 15 uur: BS Geluveld KEVC Beselare.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.