Reeksen in het provinciale damesvoetbal door elkaar gehusseld

KFC Heist (hier op de foto) won de bekerfinale van Club Brugge Vrouwen B dat kampioen speelde en naar tweede nationale promoveerde. Heist blijft in eerste provinciale, maar ziet nu met Cerkelladies A een andere Brugse opponent opdoemen. © VDB
Wouter Vander Stricht

De reeksen in het damesvoetbal zijn grondig dooreen geschud. Heel wat ploegen promoveren vanuit de (lage) middenmoot een reeks hoger. Ook behoorlijk wat damesteams stopten.

De reeksindeling bij het provinciale damesvoetbal hangt vooral af van het aantal inschrijvingen, dat loopt van jaar tot jaar nogal wat uiteen. Dit jaar zijn er behoorlijk wat teams gestopt, anderen beginnen als nieuwe club en moeten dus onderaan starten in de laagste afdeling.

Dat betekent onder meer dat heel wat ploegen stijgen. Dit jaar zullen 47 ploegen in provinciale uitkomen, vorig seizoen waren dat er nog 52. De twee reeksen van elf teams in derde provinciale worden nu ook herleid tot één reeks van 15 ploegen. In de eerste provinciale en tweede provinciale komen telkens 16 ploegen uit.

Laat je niet misleiden. Femkes Westhoek Diksmuide Merkem (FWDM) is één ploeg, de naam staan over twee lijnen op dit schema. Eerste en tweede provinciale tellen 16 teams, derde provinciale is nog één reeks met 15 ploegen.
Laat je niet misleiden. Femkes Westhoek Diksmuide Merkem (FWDM) is één ploeg, de naam staan over twee lijnen op dit schema. Eerste en tweede provinciale tellen 16 teams, derde provinciale is nog één reeks met 15 ploegen.

Door de degradatie van Cerkelladies A, dat zo in eerste provinciale terechtkomt, moet het B-team zakken naar tweede provinciale. Maar ploegen als KSV De Ruiter Roeselare (vorig seizoen achtste in tweede provinciale vorig jaar) stijgt naar eerste, datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor Handzame (achtste op elf ploegen in derde A) dat ook een reeks hoger moet gaan spelen in tweede provinciale.

Ook op sociale media uiten sommige damesteams hun ongenoegen over de nieuwe indeling. Het zal in het begin vooral uitkijken zijn of het klassenverschil tussen kop en staart niet al te groot zal zijn in sommige reeksen.

De ploegen kunnen in principe ook nog bezwaar indienen tegen deze reeksen. Dat geldt ook voor de reeksindeling van de heren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.