Voorzitter Vincent Goemaere gaat met Cercle belangrijke maand in: “Stabiliteit is nu meer dan ooit belangrijk”

Voorzitter Vincent Goemaere: “Cercle moet opnieuw jong en dynamisch worden.” (foto ACR)
Voorzitter Vincent Goemaere: “Cercle moet opnieuw jong en dynamisch worden.” (foto ACR)
Redactie KW

Never Give Up, de slogan van vorig seizoen van Cerclevoorzitter Vincent Goemaere, is in de komende drie cruciale matchen opnieuw van toepassing. “Van de matchen tegen Beerschot, Leuven en Oostende moeten we er twee winnen om met een goed gevoel het seizoen te kunnen afsluiten”, stelt de voorzitter, die zich ook buigt over enkele andere heikele thema’s.

“Stabiliteit, niet elk jaar opnieuw vanaf nul moeten herbeginnen, is nu meer dan ooit belangrijk. We moeten dit jaar absoluut verder bouwen op wat er al staat. Om daar na twee, drie jaar vruchten van te kunnen plukken. En als het aan mij ligt mag dit uiteraard met Vanderhaeghe en Buffel, zodat we met hen nog minstens een jaar verder kunnen. Die eindbeslissing ligt uiteindelijk bij onze technische directeur.”

AS Monaco ging er vanuit dat Cercle na dit seizoen verder zou staan. Het is echter omgekeerd. Het businessplan is dat er bij groen-zwart spelers worden opgeleid, om door te groeien naar de A-kern, te worden verkocht of bij AS Monaco aan de slag te kunnen.

“Niettegenstaande er successen waren met het kampioenschap, maar ook met spelers zoals Nardi, Cardona en Biancone hebben de eerste drie jaar toch aangetoond dat dit businessmodel bijgestuurd moest worden. Cercle moet opnieuw jong en dynamisch worden. Onder onze groeps-CEO Petrov wordt dit project nu veel breder gezien. Het is meer dan enkel spelers installeren. We werken nu aan de gehele omkadering en de beleving ervan. Sportief willen we volgend seizoen de sprong maken die we dit jaar al wilden doen”, aldus de voorzitter die met Cercle eerstdaags de nieuwe CEO zal voorstellen.

BeNeLiga

Het invoeren van een BeNeLiga zorgde onlangs voor voldoende gespreksstof na de Algemene Vergadering van de Pro League. Zo laat Cercle van zich horen. “Cercle is op vandaag tegen de BeNeLiga, maar we stellen ons open om een voorstel te bekijken. Ik begrijp dat een aantal grote clubs ermee voort willen gaan, maar voor ons, en vele andere kleine ploegen, is er op vandaag nog geen concreet plan en zijn er dus nog heel wat vraagtekens. Hoe zal de nationale competitie er dan uitzien? Dat blijft toch je kern, daarin moet je blijven investeren.”

“Ik heb een beetje een déjà-vugevoel. Destijds waren ze er bij de invoering van het play-offsysteem heilig van overtuigd dat het Belgisch voetbal in zijn geheel zou verbeteren. Echter was al snel duidelijk dat 1B, waar ploegen vier keer tegen elkaar moeten voetballen, een kerkhof betreft, en play-off 2 verlieslatend is.”

Geen balans

“Het play-offsysteem werd ingevoerd én in stand gehouden in belang van een zestal grotere clubs, om er nadien nooit meer naar te kijken, te evalueren of bij te sturen. Vandaag wijzen die grote clubs naar (buitenlandse) investeerders, maar het is iets dat ze zelf in de hand hebben gewerkt. Er is geen balans. In vergelijking met andere competities is er in België een grote ongelijke verdeling van de televisiegelden. Kleine ploegen zoals pakweg Cercle, OHL, Beerschot of Union waren verzwakt, maar komen nu eigenlijk veel sterker terug.”

“Het is belangrijk dat de kleine ploegen uit 1A zich verenigen, samen met de ploegen uit 1B. Op die manier kunnen we toch wat weerwerk bieden ten opzichte van de grote ploegen. Let wel, de grote teams blijven uiteraard ook belangrijk. Wij vormen samen met hen een competitie, ons gezamenlijk product, maar het kan niet dat we morgen in een BeNeLiga terechtkomen waardoor de nationale competitie in een 1B-scenario verloren gaat.”

Er werd in 2020 beslist om een studie te bestellen over hoe het Belgische voetbal er de komende jaren moet uitzien. Binnen die studie waren er al een aantal sessies waar het meervoudig stemrecht aan bod kwam. De grote ploegen zullen hun macht overigens zomaar niet afstaan. Zo is het Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) een onderzoek gestart naar het meervoudig stemrecht.

“Ik hoop dat zij ook zullen inzien dat er de laatste jaren een aantal beslissingen zijn genomen die niet op een eerlijke manier gebeurden”, weet Goemaere. “Zoals de verdeling van het tv-geld, het competitieformat van halfweg mei en zo zijn er nog een aantal elementen die de komende maanden beslist moeten worden, met mogelijks grote gevolgen voor onze toekomst.”

Stadiondossier

Intussen blijft Cercle ook kritisch tegenover het Brugse stadiondossier. “Het is simpel. Eén ding blijven we herhalen. We gaan niet meewerken aan een tussenoplossing zonder een definitieve eindoplossing voor Cercle. En die oplossing is voor mij niet spelen in het nieuwe mastodont van Club . Nu doen we dat samen op Jan Breydel in een heel andere context en hebben daar ook gezamenlijk recht op.”

“We zijn tot nu toe nog altijd constructief en hopen dat de Blankenbergse Steenweg lukt, maar zolang er daar geen zekerheid is en dat kan nog jaren duren laten ze ons niet wegduwen uit het Jan Breydelstadion. We hebben juridisch voldoende zaken in handen om onze rechten te vrijwaren. Als er geen eindoplossing is, blijven we op Jan Breydel. We beseffen dat we het huidig stadion moeten verbouwen én moderniseren, gelet op ons eerder gemaakte renovatieplan van enkele jaren terug.”

Kylian Hazard

Tot slot is er nog Kylian Hazard. Hij werd omwille van onprofessioneel gedrag aan de kant gezet. “Niemand kan zich boven de groep zetten, iedereen moet de juiste mentaliteit tonen, en zich op en top professioneel inzetten ten voordele van zijn persoonlijke ontwikkeling binnen Cercle. Uiteraard vind ik het jammer om Kylian aan de kant te zien staan, dat is zo voor elke speler die het vertrouwen van de technische staf verliest. Iedereen verdient kansen, dat is net ook ons project. Maar je verwacht van ervaren spelers zoals Kylian dat net zij het juiste voorbeeld geven en blijven werken in functie van Cercle. In die zin moeten we eerlijk blijven met de spelersgroep en hen het juiste signaal geven.”

(AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.