Supportersdorp voor Rode Duivels in Waregem komt terug: 400 fans welkom

Het WK 2018, toen corona alleen nog maar een biermerk was.© Astrid Callens
Het WK 2018, toen corona alleen nog maar een biermerk was.© Astrid Callens
Redactie KW

Goed nieuws voor fans van de Rode Duivels. Het gekende supportersdorp aan Waregem Expo keert in juni terug, hetzij in een coronaveilige en beperkte vorm. De organisatie mikt op 400 aanwezigen, maar dat kunnen er misschien nog meer worden.

Kolkende massa’s van duizenden supporters in en rond Waregem Expo – zoals tijdens eerdere wereld- en Europese kampioenschappen het geval was – mogen we nog niet verwachten, maar bij het aankomende EK zal er toch wat mogelijk zijn. “Door de aangekondigde versoepelingen, die normaal op 9 juni in voege treden, is het haalbaar om een evenement te organiseren. Financieel is het niet erg interessant, maar iedereen snakt ernaar. We willen dit doen voor de mensen”, vertelt Chris Baert, Expo-topman en directeur van evenementenbureu Fairs en Events.

Volledig buiten

Aangezien de Expohal zelf dienstdoet als vaccinatiecentrum, vindt het evenement volledig buiten plaats. “Naast het gebouw, aan de kant van de Henri Lebbestraat, plaatsen we 100 tafels waar telkens vier mensen mogen plaatsnemen. We spiegelen ons aan het horecaprotocol: iedereen blijft zitten en er is bediening aan tafel”, vervolgt Baert. Reservatie is verplicht en de organisatie vraagt daarvoor 20 euro, die de supporters meteen terugkrijgen in de vorm van drankbonnen. “Zo vermijden we dat mensen plots misschien afhaken en de tafels leeg blijven.”

Financieel is het niet interessant, maar iedereen snakt ernaar. We willen voor de mensen doen

Momenteel zijn er al drie wedstrijden gepland waarbij onze nationale trots de Belgische eer verdedigt: op zaterdag 12 juni, op donderdag 17 juni en maandag 21 juni. “Op maandag begint de match om 21 uur. We voorzien vanaf 19 uur wat sfeermuziek met een dj, maar sluiten de deuren wel meteen na de wedstrijd. Om 23.30 uur moet het supportersdorp onherroepelijk dicht zijn, net zoals de terrassen van de horeca”, stelt Baert, die zich weinig zorgen maakt over het weer. “Het gaat niet blijven regenen, zoals nu. Ik reken op een goede maand juni.”

Uitbreiding mogelijk

De organisatie mikt op het brede publiek, al verwacht Baert dat vooral dertigers, veertigers en vijftigers met vrienden zullen afzakken naar Waregem Expo. Als het concept aanslaat, is er zelfs uitbreiding op korte termijn mogelijk. “We kunnen aan de andere kant van de Expo, richting de oefenterreinen, nog een supportersdorpje bouwen. Maar laat ons eerst rustig beginnen en de kat uit de boom kijken”, besluit de Expo-directeur, die al stilletjes droomt van het Wereldkampioenschap in Qatar, dat eind 2022 plaatsvindt. “Dan zetten we opnieuw alles op alles om er een groot evenement van te maken.” (PN)