Sportief directeur Cercle: “Welke speler mij het meest verraste? Miguel Van Damme!”

Redactie KW

François Vitali, sportief directeur van Cercle, was voor aanvang van het seizoen geregeld bij Monaco om het project met Cercle voor te bereiden en uit te werken. Ondertussen is hij bezig met volgend seizoen. “De steun van het publiek tijdens de finalematchenen was doorslaggevend. Dat kan het verschil maken.”

François Vitali, voormalig hoofd opleidingen en scouting bij Rijsel, heeft de voorbije maanden als technisch directeur zeer intens beleefd. “Er zijn daar verschillende redenen voor”, opent hij. “Het project met AS Monaco kwam laat tot stand. Alles moest heel snel gebeuren. De voorbereiding moest, toen nog met José Riga, helemaal op punt gezet worden. Nadien kwamen zaken die moesten aangepast worden, zoals de trainerswissel, om de doelstelling toch proberen te bereiken. Alles viel zeer kort op elkaar en dat maakte het toch wel speciaal.”

Er waren enkele spelers, zoals Cardona, die twijfelden om naar Cercle te komen. Hoe heb je hen kunnen overtuigen?

“Het project was toen nog niet helemaal duidelijk. Er kwamen vanzelfsprekend vragen. We hebben hen dan alles zeer goed uitgelegd, waar we naartoe wilden en met welke middelen. De situatie is nu anders. De omkadering is goed en iedereen weet wat er ter beschikking is, wat we met Cercle kunnen doen en waar we voor staan.”

Welke speler heeft je nu het meeste verrast?

“Dat is moeilijk. Maar als er een is, is dat zonder twijfel Miguel Van Damme. Wat hij heeft meegemaakt, in zijn situatie… Om dan op het hoogste niveau terug te komen. Dat is zeer opmerkelijk. Er zijn andere spelers die dan sportief goede prestaties hebben geleverd. Maar wat Miguel deed is een voorbeeld voor iedereen.”

Op welke posities moeten er volgend seizoen spelers bijkomen?

“We maken nu de balans van dit seizoen op. En samen met AS Monaco een analyse van de ganse groep. Maar het is duidelijk dat bepaalde spelers tijdens het seizoen een stapje hoger zijn gaan spelen. De vraag is of zij nog een stapje hoger kunnen, want 1A is toch iets anders. Die doorlichting wordt nu met AS Monaco bekeken, om te zien waar we willen uitkomen en welke doelstellingen wij volgend seizoen hebben.”

Hoe verloopt de relatie met Frank Vercauteren?

“Hij is een toptrainer, een moderne coach van het hoogste niveau. Hij is een professional die alles tot in de puntjes voorbereidt. Hij haalt het maximale wat iedereen te bieden heeft. Niet alleen bij de spelers, maar ook bij de technische staf. Zij weten exact wat ze moeten doen. Hij geeft iedereen het gevoel dat ze met zijn allen voor die titel hebben gewerkt. José Riga leverde mooi werk. Frank heeft hen iets bijgebracht. Hij is 61 jaar, maar neemt de moderne visies van het voetbal over. Hij staat altijd voor nieuwe zaken open.”

Je wilt dan ook met dezelfde staf doorgaan?

“Als het goed draait, is het altijd de bedoeling om verder te doen. Dat is nu ook het geval. We moeten met iedereen samen zitten en zien waar we volgend seizoen uitkomen. Velen waren voor mij onbekend. Ik kende enkel Jean Akakpo. Ze hebben allen topwerk geleverd, zeker in aanloop naar die finalewedstrijden toe.”

Hoe sterk moet Cercle in 1A voor de dag komen om die ambitie van een stabiele eersteklasser waar te maken.

“Het is onze taak om daarin het kader te creëren, zodat de spelers op alle niveaus het professionele aanvoelen. Wij moeten dat nu consolideren en waar nodig verbeteren. Daarnaast moeten we een groep hebben die dat allemaal kan omzetten en die doelstelling wil bereiken. De top is misschien te hoog gegrepen, maar we moeten voor de verrassing kunnen zorgen en er is nog de bekercompetitie.”

Met de nodige (voetbal) Belgen?

“Dat ligt niet alleen gevoelig bij Cercle, maar bij alle topclubs in België. De Belgen die erbij komen moeten een aanwinst zijn. We gaan ze niet zomaar halen om de groep te vullen of op de bank te zitten. Dat kadert in de politiek van Cercle. Wij willen spelers opleiden, beter maken en dan zien waar ze terecht kunnen komen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.