Sarah Mostrey is een van de weinige vrouwelijke refs: “Spelers reageren vaak anders”

Sarah Mostrey: “Wie als vrouw voldoende persoonlijkheid heeft, kan een goede scheidsrechter worden.”© MG
Sarah Mostrey: “Wie als vrouw voldoende persoonlijkheid heeft, kan een goede scheidsrechter worden.”© MG
Redactie KW

Een vrouwelijke scheidsrechter die een voetbalwedstrijd in goede banen leidt, zien we spijtig genoeg nog niet zo vaak. Nochtans hebben enkele ‘fluitende’ dames al voldoende bewezen dat ze hun mannetje kunnen staan op een voetbalveld. In de regio is Sarah Mostrey (35) uit Veurne één van de weinige vrouwelijke refs.

“Toen ik zeventien was, had ik al snel door dat ik niet echt veel voetbaltalent had maar toch was ik heel erg geïnteresseerd in het spelletje”, opent Sarah. “Ik volgde een cursus om referee te worden en enkele maanden later stond ik al op een voetbalveld om jeugdwedstrijd in goede banen te leiden. Na een onderbreking van bijna tien jaar, omdat ik deze hobby niet meer kon combineren met mijn werk, ben ik ondertussen alweer bijna vier actief als assistent-scheidsrechter. Ik heb eerlijk gezegd nog geen seconde spijt gehad van mijn beslissing want ik amuseer me nog steeds. De leuke contacten met de collega’s kan ik moeilijk missen. Ik hou ook van de sfeer na de wedstrijden want ik maak graag plezier.”

Opmerkingen

Sarah Mostrey geeft eerlijk toe dat je als vrouw voldoende persoonlijkheid moet hebben. “Ik merk regelmatig dat spelers anders reageren tegenover mij dan tegenover een mannelijke collega. Wanneer je echter op je strepen staat en duidelijk laat blijken dat er niet met je gesold kan worden, draaien ze snel bij. De minst leuke opmerkingen en reacties komen meestal van supporters die al een glaasje op hebben. Seksistische opmerkingen hoor ik nog maar zelden maar soms zijn er mensen die het echt niet kunnen laten om zaken te roepen die heel vrouwonvriendelijk zijn. Meestal kan ik dergelijke opmerkingen wel plaatsen maar ik vind het jammer dat zoiets nog steeds gebeurt. In de meeste clubs worden de scheidsrechters goed ontvangen en doet men er alles aan om de nodige privacy te voorzien voor vrouwelijke refs. Ik vind het een leuke hobby waarbij je heel veel mensen ontmoet. Zelfs die vervelende coronapauze zal me niet weerhouden om hopelijk binnenkort terug langs de zijlijn van een voetbalveld te lopen.”

Voorbeelden nodig

Enkele vrouwelijke topscheidsrechters zoals Viki De Cremer en de Française Stéphanie Frappart bewijzen de laatste jaren dat ze net als hun mannelijke collega’s perfect in staat zijn om topwedstrijden te leiden. Uiteraard vindt Sarah Mostrey dat een prima zaak. “Misschien moet de voetbalbond deze dames als voorbeeld stellen om meisjes die eraan denken om referee te worden over de streep te trekken. Momenteel zijn er echt te weinig jonge, voetballende vrouwen die eventueel na hun carrière scheidsrechter willen worden. Ze zijn wellicht bang of vrezen uitgescholden te worden en dat hoeft echt niet.” (PDC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.