Roemeens fandorp in Trax voor match tegen de Belgen: “We hopen dat de Rode Duivels zich wat inhouden”

Florin Pop (staand tweede van rechts) en zijn landgenoten zijn klaar om van de wedstrijd tegen de Rode Duivels een groot feest te maken.
Wouter Vander Stricht

Bijna 1 op de 20 inwoners van Roeselare is een Roemeen. Een gemeenschap die goed aaneen hangt en die ook samen voor hun nationale ploeg zal supporteren. Daarom huurden ze zaterdag Trax af voor een groot feest ter gelegenheid van de wedstrijd tegen de Belgen. Na de openingsspeeldag in Groep E, waar de Belgen verrassend verloren van Slovakije en Roemenië al even verrassend met 3-0 de maat nam van Oekraïne zijn de kaarten wat anders geschud. “Maar de Rode Duivels blijven torenhoog favoriet.”

In Roeselare woonden – volgens de officiële bevolkingscijfers – op 1 januari van dit jaar 2.985 Roemenen. Dat op een totaal van 66.220 Roeselarenaars. 4,5 procent van de bevolking is dus Roemeen. Reken daarbij nog hun landgenoten die in de omliggende gemeenten wonen en je hebt al gauw een gemeenschap van boven de 4.000 mensen.

Roemeense lekkernijen

Florin Pop, die 13 jaar geleden in Roeselare kwam wonen, fungeert als spreekbuis voor de gemeenschap en is ook voorzitter van RUR vzw. RUR staat daarbij voor Roemenen uit Roeselare. Ze helpen hun landgenoten waar kan, maar staan ook in voor het organiseren van feestjes, zoals de wedstrijd tegen België er eentje moet worden. “We krijgen daarbij ook de ondersteuning van onze sponsor Absolute Jobs. Via hun kanalen hebben we ook wat reclame gemaakt voor ons event. Maar ook in de Roemeense winkels en slagerijen hebben we affiches gehangen.”

“Zodra we met Roemenië zijn uitgeschakeld, supporteren we voor de Rode Duivels”

Trax wordt dus op zaterdagavond 22 juni een Roemeense fandorp. De wedstrijd wordt op gang gefloten om 21 uur, maar om 18 uur gaan de deuren al open. “We voorzien uiteraard de nodige drank, maar ook lekker eten. We hebben twee Roemeense cateringbedrijven die specialiteiten uit ons moederland zullen bereiden.”

Florin benadrukt dat iedereen ook welkom is die avond. “We willen ons maar al te graag integreren, we voelen ons ook Roeselarenaar. De meesten onder ons zijn naar hier gekomen, omdat we hier een deftige job – vaak in de bouw – te pakken konden krijgen.”

“We wachten nu al 25 jaar op een nieuwe Gheorge Hagi”

Florin voetbalde zelf nog bij FC Transilvania, een ploeg die haast louter uit landgenoten bestaat. “En met FC Arsenal is er al een tweede team opgericht.” Transilvania komt uit in RLV, Arsenal in Cup Regio Mid-West. “Voetbal is ook in ons land de sport nummer 1. De hoogdagen van ploegen als Steau Boekarest liggen al een tijdje achter de rug. De gouden generatie van de jaren negentig had Gheorge Hagi als bekendste naam. Maar ook met Dorinel Munteanu en Tibor Selymes, die beiden nog voor Cercle Brugge voetbalden, maakten daar deel van uit. “Maar eerlijk. We wachten nu al 25 jaar op een nieuwe Gheorge Hagi. We hebben geen echte sterren meer. Radu Dragusin speelt nu bij Tottenham Hotspur.”

De centrale verdediger heeft een marktwaarde van 25 miljoen euro, maar de totale marktwaarde van de selectie ligt zes keer lager dan die van de Rode Duivels. In de kern ook nog namen als Ianis Hagi, zoon van en ex-speler van RC Genk, Razvan Marin en Denis Dragus (ex-Standard), Nicolae Stanciu (ex-RSC Anderlecht),… En die waren allemaal goed op schot bij de eerste wedstrijd die met 3-0 werd gewonnen van Oekraïne. “Die zege geeft een pak adrenaline en doet hopen op meer. Maar in de wedstrijd tegen België zijn we de underdog. We zijn al blij dat we er bij zijn op een groot tornooi, dat is al een prestatie op zich.” Roemenië won wel zijn kwalificatiepoule en hield onder meer vlot Zwitersland achter zich. “De poulefase op dit EK overleven zou al een hele prestatie zijn, de zege tegen Oekraïne was een goede eerste stap. Maar België is uiteraard favoriet in de poule. De wedstrijd zelf? Ik hoop dat de Belgen zich wat inhouden en dat we niet met te grote cijfers verliezen. Maar naast Roemeen voelen we ons ook al Belg hé, zodra Roemenië uitgeschakeld is kunnen we meteen voor de Rode Duivels supporteren.”

Maar van de match tussen moederland en hun nieuwe thuisland maken ze straks een groot feest. “We hopen toch wel op minstens 500 aanwezigen. Het mogen er natuurlijk ook altijd meer zijn. Maar ook op andere locaties wordt de wedstrijd uitgezonden. We zien wel.”

Zaterdag 22 juni vanaf 18 uur in Trax, Traxweg 1 Roeselare.