Club NXT start nieuwe jaar in mineur met 3-1 nederlaag

Fessou Placca was de absolute uitblinker: hij scoorde driemaal.©KRISTOF VAN ACCOM BELGA

Club NXT beet ook in de eerste wedstrijd van 2021 in het zand. Lierse Kempenzonen won zonder echt uitgespeelde kansen met 3-1. De Cuyper gaf een onnodige strafschop weg, doelman Lammens mocht de tweede goal op zijn conto schrijven en ook bij de 3-0 zag hij er niet goed uit. In het slot kon De Cuyper nog de eer redden vanop de stip. Club NXT stond op een bepaald moment met vier 16-jarigen tussen de lijn dus de toekomst oogt zeker rooskleurig.

Na een winterstop van meer dan een maand hervatte de competitie in 1B met het kelderduel tussen Lierse Kempenzonen en Club NXT. Lierse stond voorlaatste met tien punten en verloor haar laatste zes competitieduels. Club NXT was de hekkensluiter met zeven punten. Hun enige competitiezege behaalden ze tegen Lierse. Om de missie behoud wat kracht bij te zetten haalde de thuisploeg vier nieuwe namen, die overigens allen aan de aftrap verschenen.

Club NXT-coach De Mil sprak over een broodnodige winterstop om zijn jongeren wat ademruimte te geven. Bij Brugge vertrok topschutter Baeten naar het Nederlandse N.E.C. Mbamba-Muanda maakte zijn debuut, hij werd pas zestien begin deze maand.

Onnodige tegentreffers

De partij begon evenwichtig zonder echte doelkansen. Na tien minuten kreeg de thuisploeg een strafschop na een opzichtige duwfout van De Cuyper op ex-Roeselarenaar Samyn. Placca aarzelde niet vanop elf meter, meteen een domper voor de jongelingen. Wat volgde was veel middenveldvoetbal, typisch voor een degradatietopper. Vijf minuten voor de rust kreeg Club toch een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker toen Engels plots alleen voor doelman Brughmans verscheen. Hij schoot echter onbesuisd over.

Tot overmaat van ramp ging Lierse met een dubbele voorsprong de rust in. De Mil sprak voor de partij dat zijn youngsters voor Nieuwjaar te gemakkelijk goals slikten en dat dit een werkpunt was voor 2021. De 2-0 zal ook een plaatsje krijgen in het blunderboek. Doelman Lammens wou een vrije trap snel richting kapitein Blomme spelen maar Placca zat ertussen en kon de bal in het lege doel deponeren. Zonder uitgespeelde kansen stond Lierse 2-0 voor bij de rust.

Veel debutanten

De tweede helft startte niet veel beter, zeker niet voor doelman Lammens. Hij stond niet goed gepositioneerd bij een trap van Van Genechten en Placca kon de terugkomende bal van de paal eenvoudig binnen leggen, een hattrick voor de spits in 55 minuten tijd. Partij helemaal gespeeld voor zover daar nog twijfel over bestond. De Mil koos er dan maar voor om nog wat youngsters te laten debuteren. Zo kreeg Romeo Vermant, zoon van Clubicoon Sven Vermant, zijn eerste speelminuten. Ook Mondele mocht nog zijn debuut vieren.

Op een bepaald ogenblik stonden er zelfs vier zestienjarigen tussen de lijnen. Allemaal heel leuk voor de statistieken en een pluim voor de jeugdwerking van Club Brugge maar competitief zijn op dit niveau wordt zo wel heel lastig. In de slotfase kon Club toch nog de score milderen. De Cuyper trapte de 3-1 eindstand op het bord vanop de stip. Volgende week trekt Club NXT naar Seraing, tweede in de stand. (JT)

Opstelling Lierse Kempenzonen: Brughmans, Laes, Santermans, Gillekens, Van Genechten, Swinnen, Gilis, Van Landschoot (77’ Janssen), Aabbou (83’ Limbombe), Placca (77’ Petrov), Samyn (71’ Troonbeeckx).

Opstelling Club NXT: Lammens, Mbamba-Muanda (84’ Audoor), Fuakala, Mendy, De Cuyper, Fofana (71’ Servais), Engels, Blomme (71’ Mondele), Stevens (64’ Vermant), Ochieng, Ansu.

Gele kaarten: 9’ De Cuyper, 88’ Santermans.

Rode kaarten: /

Doelpunten: 10’ 1-0 Placca (pen), 44’ 2-0 Placca, 55’ 3-0 Placca, 90’ 3-1 De Cuyper (pen).