Kwartfinale eindstation na nederlaag tegen Italië

Kevin De Bruyne en Dennis Praet druipen ontgoocheld af.©BRUNO FAHY BELGA
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Weer geen prijs voor onze gouden generatie. Tegen Italië kregen onze Duivels voor de rust twee grote mogelijkheden. Een beter Italië zette hun kansen wel om. Barella en Insigne scoorden twee prachtige goals. Op slag van rust kwam de hoop terug na een strafschopgoal van Lukaku. In de tweede helft kwamen er nog twee reusachtige kansen maar finaal zit het tornooi van de Rode Duivels erop.

Na een week vol mist spuien, raakte De Bruyne zoals verwacht wel wedstrijdfit. Eden Hazard raakte niet speelklaar en Martinez koos enigszins verrassend voor Doku in plaats van Carrasco. Hoog tempo van bij de start van de wedstrijd. Zowel de Belgen als de Italianen wilden er een wedstrijd van maken, een verademing na de partij tegen de Portugezen.

Wat een eerste helft kregen we te zien. Op het kwartier kwam er al een duchtige waarschuwing. Bonucci tikte van dichtbij binnen maar de VAR zag terecht buitenspel. Ook onze Duivels kregen een grote mogelijkheid op de omschakeling.

De Bruyne speelde zichzelf knap vrij en trapte met zijn mindere linkervoet naar de verste hoek maar Donnarumma bewees zijn waarde als topdoelman. Een paar minuten later kwam er alweer een prima mogelijkheid. Dit keer moest Donnarumma zijn tenen uitkuisen op een plaatsbal van Lukaku.

Knotsgek slotkwartier

Op het halfuur volgde de ontnuchtering na naïef uitverdedigen van Vertonghen. De afwerking van Barella getuigde wel van wereldklasse. De Duivels op achtervolgen aangewezen. Op slag van rust leek het over en sluiten toen Insigne een schitterende plaatsbal achter Courtois kon wegleggen. 0-2 en inpakken, denk je dan.

Een levenslijn kwam er in blessuretijd. Doku kreeg een duw in de rug van Di Lorenzo en Lukaku kon milderen vanop de stip. Onterecht was die achterstand niet, Italië toonde zich technisch sterker.

Lukaku twee keer net niet

De tweede helft bracht weinig zoden aan de dijk. De Italianen lieten België niet uitvoetballen. Lukaku stond alweer op een eiland, de gevaarlijkste Duivel was Doku. Zijn snelheid was alweer een wapen, al heeft hij nog steeds moeite om die gevaarlijke beslissende pass voor het doel te brengen.

Op het uur lag alweer Doku aan de basis van gevaar. Hij speelde De Bruyne vrij en wat een vista alweer van King Kev. De gemaakte goal van Lukaku werd op de lijn gekeerd door Spinazzola, meer met geluk dan kunde. Dichter bij een goal kun je niet komen. Of misschien wel.

De invallers Mertens en Chadli lieten zich al binnen de minuut opmerken. De voorzet van Chadli miste op een haar na het hoofd van Lukaku. Meteen ook de eerste en laatste actie van Chadli want die liep te trekkebenen na die ene aanval.

Doku kon zijn schitterende partij bijna bekronen met een wereldgoal na een knappe slalom maar zijn bal zoefde over. Chapeau voor de jonge Doku, die gaat nog mooie tijden tegemoet in onze nationale ploeg. Helaas niet meer dit tornooi, de Duivels botsten op een te sterk Italië.

Opstelling België : Courtois, Vertonghen, Vermaelen, Alderweireld, T. Hazard, Tielemans (69’ Mertens), Witsel, Meunier (69’ Chadli, 73’ Praet), Doku, Lukaku, De Bruyne.

Opstelling Italië: Donnarumma, Spinazzola (79’ Emerson), Chiellini, Bonucci, Di Lorenzo, Verratti (75’ Christante), Jorginho, Barella, Insigne (79’ Berardi), Immobile (75’ Belotti), Chiesa (91’ Toloi).

Gele kaarten: 20’ Verratti, 21’ Tielemans, 90’ Berardi.