Stadiondossier geeft extra pigment aan Brugse derby

Vincent Goemaere © BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Vrijdagavond gaat Cercle in het Jan Breydelstadion op bezoek bij Club. Los van de sportieve strijd op het veld staan de Brugse profvoetbalclubs momenteel ook tegenover elkaar in het voor beiden ontzettend belangrijke stadiondossier.

Het onderlinge spanningsveld in het stadiondossier ontstond na de persconferentie van 9 januari 2020 waarop burgmeester Dirk De fauw verklaarde dat Club op de Jan Breydelsite zal blijven en dat Cercle moet verhuizen naar de Blankenbergse Steenwegsite. Probleem: Club noch Cercle heeft de garantie dat er op die sites een nieuw stadion gebouwd mag worden.

Cercle diende daarom een bezwaarschrift in tegen de bouw van het nieuwe stadion van Club op de Jan Breydelsite – net als zo’n 120 omwonenden. Dat stadion zou namelijk gebouwd worden op hun jeugdvelden. Het stadsbestuur stelde Cercle voor om dan tijdelijk met zijn jeugd te verhuizen naar het sportcomplex Koude Keuken, zodat er gestart zou kunnen worden met de werkzaamheden. Maar Cercle wil niet over tussenoplossingen praten zolang er voor hen geen eindoplossing is. Dat betekent dat het tot dan ook niet bereid zal zijn om tijdelijk in het nieuwe stadion van Club te spelen teneinde het huidige Jan Breydelstadion te kunnen slopen.

De uitspraak over de gegrondheid van de bezwaren tegen de bouw van een stadion voor Club op de Jan Breydelsite wordt verwacht tegen 20 augustus, deze over de gegrondheid van de bezwaren tegen het aangepaste plan voor de Brusselse Steenwegsite tegen oktober.

“Dit is inderdaad een heel gevoelig dossier ”, aldus Cerclevoorzitter Vincent Goemaere. “Toen we ons bezwaarschrift indienden, heb ik Vincent Mannaert (algemeen manager van Club, red.) gebeld om hem daarvan op de hoogte brengen. Laat ons zeggen dat zijn reactie er één was van een businessman die – net als wij – doet wat er in zijn belang gedaan moet worden.”

Je vraagt je af in welke sfeer de bestuurders van Club en Cercle elkaar vrijdagavond naar aanleiding van de derby zullen ontmoeten. “Ik ben uitgenodigd, dus ik zal daar in een goeie verstandhouding naartoe gaan”, zegt Goemaere. “Bij Club is de bestuursreceptie meestal goed.We gaan in elk geval om de wedstrijd op het veld in ons voordeel proberen te beslechten.”

Weg van lange adem

Een eigen stadion op zijn maat moet Cercle economisch een boost geven. Toen de Vereniging in mei 2017 werd overgenomen door AS Monaco was het plan van de Franse club om vier jaar lang alle tekorten aan te zuiveren en het project binnen die termijn voor beiden rendabel te maken. Maar zover zijn ze nog niet, blijkt uit de jaarrekeningen. “Zoiets is een weg van lange adem. Voor mijn eigen bedrijf Stardekk duurde het acht jaar voor het rendabel begon te worden”, aldus Goemaere. “Monaco blijft investeren. De structuur begint vorm te krijgen met intussen een eigen ceo, een technisch directeur en een cfo. We zijn alles klaar aan het zetten voor die belangrijke volgende stap: mee kunnen draaien in het moderne, geglobaliseerde voetbal.”

Met 4 op 6 miste Cercle alvast zijn start niet. “Er komt nog extra versterking”, weet Goemaere. “Met de juiste omkadering geloof ik wel dat we dit seizoen tot een goed einde zullen brengen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier